Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δρομολογεί νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο

«Καθαρούς κανόνες» που περιλαμβάνουν νέα προνόμια και διευκολύνσεις, υποσχέθηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου στους εξαγωγείς

Η κυβέρνηση φορτώνει την κρίση στους εργαζόμενους και στους αυτοαπασχολούμενους, δίνοντας νέα αβάντα στα στα μονοπωλιακά συμφέροντα
Η κυβέρνηση φορτώνει την κρίση στους εργαζόμενους και στους αυτοαπασχολούμενους, δίνοντας νέα αβάντα στα στα μονοπωλιακά συμφέροντα
Νέα μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και τη δημιουργία ακόμα «ευνοϊκότερου περιβάλλοντος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, από το βήμα της ανοικτής συνάντησης των μεγαλοεξαγωγέων με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη.

«Στόχος είναι να διευρύνουμε τη φορολογική βάση για να μπορούμε τελικά να μειώσουμε και τους φόρους ακόμα περισσότερο και να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει ακόμα περισσότερο τη φορολογία και να διευρύνει την κερδοφορία τους.

«Εμείς δεν έχουμε παθογενή ιδεολογήματα. Την υγιή επιχειρηματικότητα και τη στηρίζουμε και την παροτρύνουμε», δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Ενα μήνα μετά την εξαγγελία του από το βήμα της ΔΕΘ ότι θα μειώσει το συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων από το 24% στο 20%, χτες ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για ακόμα μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις.

Την ίδια μάλιστα στιγμή που εξήγγειλε νέες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματίες, δεσμευόταν για «διεύρυνση της φορολογικής βάσης»φορτώνοντας νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των εξαγωγέων, σημείωσε ότι θα τιμήσει «την προσπάθεια και τον αγώνα τους» (!) και θα φέρει «καθαρούς κανόνες» για να «απλοποιήσει ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες μεταξύ Πολιτείας και επιχειρηματία».

Οι «νέοι κανόνες» και το «ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον», που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, βασίζεται πάνω:

  • Στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, με στόχο το φτήνεμα της εργατικής δύναμης προς όφελος των εργοδοτών.
  • Στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ώστε να ανοίξουν νέα κερδοφόρα πεδία για το κεφάλαιο.
  • Στην καταστροφή του περιβάλλοντος, την καταπάτηση του δασικού πλούτου και του αιγιαλού της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του επενδυτικού νομοσχεδίου του «Fast Track», που επικαλέστηκε και χτες ο πρωθυπουργός.
Κοροϊδεύουν και συκοφαντούν το λαό

Προκειμένου να διασφαλίσει τη μέγιστη κερδοφορία του κεφαλαίου μέσα από την ανεξέλεγκτη δράση του, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι θα «πατάξει τη γραφειοκρατία, την πολυνομία και τις νοοτροπίες του παρελθόντος», που έχουν καταστήσει, όπως υποστήριξε, «υπηρεσίες του δημοσίου σε κλειστά μαγαζάκια και φέουδα», λειτουργώντας ως «μήτρα διαφθοράς». Στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει έναν κρατικό μηχανισμό που θα έρθει να καλύψει τις σύγχρονες απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών.

Οι «παρωχημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις που υπάρχουν εμπεδωμένες, στις υπηρεσίες του Δημοσίου, που συχνά λειτουργούν ως κλειστά μαγαζιά, ως φέουδα, χωρίς να βλέπουν το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον», εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

Εξάλλου χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να αποσυνδέσει τη συζήτηση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου στην τρόικα από την επιβολή νέων μέτρων και την παράταση του μνημονίου, σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα για τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

«Τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα, δεν πάμε σε άλλους όρους, δεν πάμε σε νέα μέτρα, αυτό που κάνουμε αποδεικνύεται ότι πάει πολύ καλά, οι στόχοι μας τηρούνται», ισχυρίστηκε ο Γ. Πεταλωτής. Ο ίδιος επιχείρησε να οξύνει τη δικομματική αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση, ασκώντας κριτική στη ΝΔ για την δήθεν «αντιμνημονιακή» της στάση, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί «να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα παντελώς ψεύτικο δίλημμα, αυτό της αναγκαιότητας και μη του μνημονίου».

Σε μια προσπάθεια τέλος να κρύψει ότι κυβέρνηση και ΝΔ πίσω από τους ανέξοδους διαξιφισμούς συναινούν στην εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής του μνημονίου, υποστήριξε ότι η ΝΔ «απορρίπτει το μνημόνιο προτείνοντας το περίφημο πλέον μείγμα πολιτικής», το οποίο χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη απόπειρα εξαπάτησης της νοημοσύνης των πολιτών».

Παρακάλια (!) στα μονοπώλια

Τη διαβεβαίωση ότι η ενίσχυση του κεφαλαίου είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση έδωσε και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Με διακύβευμα ότι «δεν πρέπει να κλείσει ούτε μία επιχείρηση που μπορεί να είναι βιώσιμη», ο Μ. Χρυσοχοΐδης έδωσε στη χτεσινή συνάντηση με τους μεγαλοεξαγωγείς το ακριβές στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής: Στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου και ενίσχυση των κερδών του, σε βάρος πρώτα και κύρια των εργαζομένων, αλλά και του συνόλου των μικρών επιχειρήσεων που ασφυκτιούν κάτω από την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία «Ταμείου Εξωστρέφειας» που θα παρέχει «και χρηματοδοτήσεις, αλλά ταυτόχρονα και δράσεις» για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ακόμη, για να κρύψει ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό, ανήγγειλε ότι σε δεκαπέντε μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα ο αναπτυξιακός νόμος που θα ανατρέπει την «πραγματικότητα της φούσκας», την οποία δημιούργησαν οι προηγούμενοι αντίστοιχοι νόμοι που άφησαν πίσω τους «τη θλιβερή εικόνα των εγκαταλελειμμένων κτιρίων και βιομηχανικών περιοχών», όπως στη Θράκη.

Η υποκρισία και η πρόκληση είναι ολοφάνερη, όταν το καθεστώς αυτό χρηματοδότησε με τους δικούς του νόμους το ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια ως κυβέρνηση.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στις επιταγές του «ανταγωνισμού». Ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της δημιουργίας εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού, κάλεσε (!) για μια ακόμα φορά τις πολυεθνικές να μειώσουν τις τιμές στα προϊόντα που πουλάνε στη χώρα και τα οποία είναι μέχρι και 30% ακριβότερα απ' ό,τι στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Είναι, σε κάθε περίπτωση, ολοφάνερο ότι πρόκειται για εκκλήσεις απόλυτα υποκριτικές, αφού η κυβέρνηση με τις συνολικές της επιλογές έχει προσφέρει στις πολυεθνικές όλο το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο να διαμορφώνουν με πλήρη ελευθερία τις τιμές πώλησης των εμπορευμάτων τους. Μ' αυτή την έννοια, οι πολυεθνικές, όπως και τα ντόπια μονοπώλια δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να εκμεταλλεύονται τους νόμους και τις ρυθμίσεις της «ελεύθερης αγοράς» και κατ' επέκταση της «ελεύθερης» διαμόρφωσης των τιμών, με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα και την κερδοφορία τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ