Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τα φιλέτα της Κεντρικής Μακεδονίας

Από τη συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους

Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τους μαθητές του μουσικού σχολείου Θεσσαλονίκης, που διαδήλωναν στην πλατεία Αριστοτέλους (σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 27)

MotionTeam

Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τους μαθητές του μουσικού σχολείου Θεσσαλονίκης, που διαδήλωναν στην πλατεία Αριστοτέλους (σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 27)
Αμέσως μετά την εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ακολούθησε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, όπου τέθηκαν, μεταξύ άλλων, και τα ζητήματα της αποχής από τις εκλογές, το μνημόνιο και η αντίδραση του λαού, και για την πορεία της εκλογικής μάχης ειδικά στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν τα συγκεκριμένα αποσπάσματα από τις απαντήσεις που έδωσε η Αλέκα Παπαρήγα στις ερωτήσεις, σχετικά με τα παραπάνω.

Για την αποχή

Εμάς, πάντα μας ανησυχούσε, μας προβλημάτιζε και μας προβληματίζει το γεγονός ότι συνδικαλισμένοι είναι το 15% - 20% των εργαζομένων. Αυτό δεν είναι αποχή; Βεβαίως, όταν δε συμμετέχεις μέσα στην εργατική, στην αγροτική, στη λαϊκή δράση, μέσα στους αγώνες και δυστυχείς ταυτόχρονα ή αντιμετωπίζεις ανασφάλεια και αβεβαιότητα, έρχεται μία απογοήτευση, η οποία σε ακινητοποιεί εντελώς.

Μας απασχολεί, λοιπόν, η αιτία αυτού του προβλήματος. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι δε λείπει και η ώθηση να υπάρξει αποχή. Από τη στιγμή που δεν μπορούν να ελέγξουν την ψήφο, γίνεται και αυτό. Ας βγάλουν συμπεράσματα διάφορα παπαγαλάκια και αμπελοφιλοσοφούντες, οι οποίοι από πέρσι αρχίσανε και εξιδανίκευαν το θέμα της αποχής. Εμείς δεν την εξιδανικεύουμε την αποχή ακόμα και όταν δείχνει μια πολιτική στάση. Δείχνει λαθεμένη πολιτική στάση.

Εμείς ένα πράγμα ξέρουμε: Συμμετοχή, συμμετοχή ενεργητική, λαϊκή πρωτοβουλία και μάλιστα συμμετοχή και με συνεχή έλεγχο των εκλεγμένων, όχι απλώς πάμε και ψηφίζουμε κάθε 4 χρόνια και μετά κοιτάμε ποιος είναι ο καλός ή ο καλύτερος. Και από αυτήν την άποψη, εμείς την αντιπαλεύουμε, αλλά την αντιπαλεύουμε όχι μόνο με τη συμμετοχή στην κάλπη, την αντιπαλεύουμε και με τη συμμετοχή στους αγώνες.

Και, βεβαίως, η αποχή στην κάλπη κουφέτο θα είναι για το σύστημα και για τα κόμματα αυτά, τα οποία πριν απ' όλα έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη, γιατί δεν τους νοιάζει. Ο εκλεγμένος δε θα βγει από την αποχή, θα βγει από αυτούς που παίρνουν μέρος, δεν καθορίζουν συσχετισμό δύναμης και εδώ ο συσχετισμός δύναμης πρέπει να αλλάξει. Και η αλλαγή για μας σηματοδοτείται από το: Κάτω οι δύο, ανοδική πορεία για τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για την πολιτική που στηρίζει το ΚΚΕ και οι άνθρωποι που δίνουμε από κοινού τη μάχη.

Για το αν κερδίζει έδαφος η εναντίωση στο μνημόνιο

Το μνημόνιο ως μνημόνιο επί της ουσίας και για τα χαρακτηριστικά που έχει, έχει βρει αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Οταν όμως αρχίζει ο λαός και βλέπει ορισμένα πράγματα πιο καθαρά, αρχίζει και το ανακάτεμα. Παίρνουν ένα μεγάλο καζάνι και ανακατεύουν τη σούπα. Π.χ., αντιμνημονιακή δεν είναι η ΝΔ. Από τη σκοπιά της ΝΔ, δεν είναι προοδευτική αντίληψη η αντίθεση με το μνημόνιο, όσο κι αν το καρύκευμα είναι τα λαϊκά προβλήματα.

Τι λέει η ΝΔ. Λέει εγώ θα μπορούσα να βρω άλλο μείγμα. Και το κυριότερο, υπάρχει η συνέντευξη του κ. Σαμαρά ο οποίος λέει ότι αν εγώ ψήφιζα το μνημόνιο τότε θα παρέδιδα τον ελληνικό λαό, στην ουσία λέει στο ΚΚΕ, και άρα θα ήταν ένα συγκεκριμένο μπλοκ που θα ήταν αντίθετο με το μνημόνιο και τότε λέει θα είχαμε και προβλήματα δημοκρατίας. Οταν, δηλαδή, το κίνημα δυναμώνει κοιτάνε να το υποσκάψουν από τα μέσα. Γι' αυτό θέλει επαγρύπνηση κ.λπ.

Π.χ. λέει ο κ. Μητρόπουλος ότι εγώ όταν εκλεγώ θα πάω και θα κάνω κριτική, θα πω στην κυβέρνηση, καθίστε κάτω, γιατί είτε από άγνοια, είτε από κακούς συμβούλους, είτε από απειρία υπογράψατε ένα μνημόνιο, το οποίο μπορούσατε να μην το είχατε υπογράψει. Αυτό είναι προοδευτική αντίθεση στο μνημόνιο; `Η το «παρών» του κ. Δημαρά;

Αυτό που λέμε, ουσιαστική, πολιτική, ριζοσπαστική ανάλυση, δεν έχει γίνει για το μνημόνιο. Και έπειτα, το μνημόνιο ήρθε έτσι εκ του μηδενός; Του ήρθε του Παπανδρέου και πήγε κι έκανε ένα μνημόνιο; Τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν αρχίζουν από τη στιγμή που έγινε το μνημόνιο, αρχίζουν πολύ πριν και από εκείνη τη δεκαετία που είχαμε επιταχυνόμενους ρυθμούς ανάπτυξης.

Για την πορεία της μάχης των εκλογών σε Αττική Κεντρική Μακεδονία και Δήμο Θεσσαλονίκης

Κακά τα ψέματα, είναι οι περιοχές με το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων και οι περιοχές που συγκεντρώνουν τα μεγάλα φιλέτα, χωρίς να σημαίνει ότι οι άλλες περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν, και η Θεσσαλία έχει φιλέτα, κ.λπ. Αλλά Κεντρική Μακεδονία και Αττική είναι οι περιοχές εκείνες όπου έχουν την έδρα τους οι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, εδώ θα συγκεντρωθούν περισσότερο. Και, επομένως, εδώ η εκλογική μάχη έχει και πάρα πολύ παρασκήνιο. Και έχει και μεθοδικό αποπροσανατολισμό και τακτικές, για να υπάρχει υφαρπαγή ψήφων.

Αλλού έχεις πολλά ψηφοδέλτια, αλλού έχεις παραιτήσεις στα ψηφοδέλτια, άλλοι κατεβάζουν αυτοτελώς στην Περιφέρεια, στο Δήμο πάνε ενιαία. Εχει μια ποικιλία. Μετά διασταυρώνονται με προσωπικές διαφορές ή με αποκαλύψεις. Μέχρι τις εκλογές δεν ξέρουμε και τι αποκαλύψεις θα γίνονται. Υπάρχει πολύ παρασκήνιο και βρώμικο παρασκήνιο.

Νομίζουμε ότι τουλάχιστον οι εργαζόμενοι και στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, υπερψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ξέρουν τι ψηφίζουν, ξέρουν μέχρι πού συμφωνούν, ξέρουν πού διαφωνούν μαζί μας και ξέρουν ότι την άλλη μέρα από τις εκλογές δε θα χρησιμοποιηθεί η ψήφος είτε στενά κομματικά, εννοώ να μεταφράσουμε τους ψηφοφόρους σε οπαδούς του ΚΚΕ, γιατί ξέρουμε ότι όσο περισσότεροι μας ψηφίζουν σημαίνει ότι προωθείται αυτό που λέμε η κοινωνική συμμαχία, η λαϊκή συσπείρωση.

Και ένα δεύτερο: Δεν πρόκειται να πουλήσουμε τους ψηφοφόρους. `Η μετά να τους λέμε είστε διεφθαρμένοι, να τους ενοχοποιούμε όπως κάνουν άλλοι. Ξέρουν τι ψηφίζουν, ξέρουν μέχρι πού μπορούν να πάνε μαζί μας, ξέρουν πού δεν μπορούνε. Είμαστε γνωστοί, δεν πρόκειται να αλλάξουμε ρότα.

Καταρχήν, κρίσιμη είναι η 7 Νοέμβρη, αλλά στις 14 Νοέμβρη θα κριθεί το εξής πράγμα: Στην ουσία, είναι μια σφυγμομέτρηση. Εάν ο λαός έχει την ετοιμότητα και έχει πάρει την απόφαση να παρεμποδίσει τα χειρότερα, έως να ανοίξει και κανένα παράθυρο προς τα εμπρός. Αυτό θα μετρηθεί. Και αυτό θα μετρήσει και όλη η Ευρώπη. Σηκώνει, δηλαδή, η πλάτη του λαού και χειρότερα μέτρα; Το μετράνε κι αυτό και μάλιστα ξέρουν ότι στην Ελλάδα τα μέτρα δεν περνάνε έτσι εύκολα όπως σε άλλες χώρες. Θα το μετρήσουν πάρα πολύ σοβαρά. Χώρια ότι έχει σημασία και ο συσχετισμός μέσα σε αυτά τα όργανα, τα οποία θα είναι για 5 χρόνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναταράξεις με τα ψηφοδέλτια(2015-09-08 00:00:00.0)
Αφροδίτη ΚΤΕΝΑ(2015-09-08 00:00:00.0)
Να γίνει ρήγμα στο πολιτικό σκηνικό υπέρ του ΚΚΕ(2010-11-02 00:00:00.0)
Φώτης Βαρδής(2010-10-24 00:00:00.0)
Η αποχή από την κάλπη είναι αποχή και από τους αγώνες(2010-09-30 00:00:00.0)
Ρεαλισμός(2009-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ