Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επίδειξη αδιαλλαξίας από Ερογλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Τη συναίνεση και την ελάχιστη δυνατή ομοφωνία έθεσε ως ύψιστη υποχρέωση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του την Κυριακή, σε μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής.

Εξέφρασε τη θλίψη του για τον κατακερματισμό του εσωτερικού μετώπου, υπογραμμίζοντας ότι «αμφισβήτηση των θέσεων του προέδρου και διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες αποδυναμώνουν τις προσπάθειές μας και μειώνουν την αξιοπιστία των θέσεών μας».

Ο Δ. Χριστόφιας επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στο στόχο της λύσης του Κυπριακού και δήλωσε προσηλωμένος στις αρχές που πρέπει να τη διέπουν, προσθέτοντας ότι την ίδια πολιτική βούληση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας αναμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά από την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Στον αντίποδα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του ψευδοκράτους για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας το 1964 από τον τουρκικό στρατό, εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά αδιάλλακτος υποστηρίζοντας ότι αν «δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ο καθένας θα πάρει το δρόμο του».

Βάζοντας ξεκάθαρα θέμα δύο κρατών, είπε ότι «κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα παραιτηθούν από το δικαίωμα να διοικούν οι ίδιοι τις τύχες τους». Ο Ντ. Ερογλου επανέλαβε την αξίωση για χρονοδιαγράμματα, λέγοντας ότι σε αυτή τη βάση, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά το επιθυμεί, μπορεί να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ