Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Αποτυχία» η συνάντηση για εδαφικό - περιουσιακό

Δηλώσεις Χριστόφια μετά τις διαβουλεύσεις με Ερογλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για «αποτυχία» και «άσχημη εξέλιξη» της συνάντησης με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, μίλησε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Η συνάντηση με θέμα το περιουσιακό, φαίνεται να εξελίχθηκε σε αδιέξοδο, με τον Κύπριο Πρόεδρο να δηλώνει ότι «είναι αποτυχία η συνάντηση και πρέπει να το πούμε στον κόσμο. Δυστυχώς. Και αυτή είναι και η διαπίστωση των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίνεται, ούτε στη συγκρότηση της επιτροπής για το περιουσιακό και το εδαφικό, που θα έχει στόχο να εξετάσει το θέμα με συγκεκριμένα στοιχεία. «Μη παραγωγική» χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Την Κυριακή, εξάλλου, έγινε στην Αθήνα εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακοί πόροι της Μεσογείου - Κατοχύρωση των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας - Διαφύλαξη της Ειρήνης - Επιπτώσεις και Προοπτικές στο Κυπριακό», με ομιλητές τους υπουργούς Εσωτερικών και Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νεοκλή Συλικιώτη και Δημήτρη Ηλιάδη και τους τέως υπουργούς της Ελλάδας, Παναγιώτη Μπεγλίτη και Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Ν. Συλικιώτης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις τουρκικές απειλές και στην πρόθεση της Κύπρου να προχωρήσει στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα οικόπεδα της ΑΟΖ του νησιού. Σημείωσε ότι το ενδεχόμενο η Κύπρος να διαθέτει σημαντικούς ενεργειακούς πόρους και να μετατραπεί σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, επαναπροσδιορίζει τη συζήτηση του Κυπριακού προβλήματος, γεγονός που με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να καταστεί καταλύτης για την επίλυση του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ