Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Τα κονδύλια για την τοπική διοίκηση και τα λαϊκά προβλήματα

Μέσω του «Καλλικράτη» και του μνημονίου θα υπάρξουν πολύ μεγάλες περικοπές στα κονδύλια της Τοπικής Διοίκησης. Μας θέτουν το ερώτημα πώς θα το αντιμετωπίσουν οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ για να κάνουν φιλολαϊκό έργο.

Πράγματι και για τις Περιφέρειες και για τους Δήμους, προβλέπονται εκατομμύρια ευρώ περικοπές. Το πρόβλημα βεβαίως το έχουν οι άλλοι υποψήφιοι, οι άλλοι συνδυασμοί, που λένε ότι θα διαχειριστούν αυτά τα κονδύλια για ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος για τη λειτουργία και δράση των νέων τοπικών κρατικών οργάνων. Το τι θα γίνεται είναι προκαθορισμένο. Για παράδειγμα, το ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένο. Το παίρνουν οι Περιφέρειες για αναπτυξιακά έργα με κίνητρο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Για καπιταλιστικές επενδύσεις δίνεται. Πώς θα το χειριστούν αυτό; Με δεδομένο ότι συμφωνούν με την πολιτική της ΕΕ, δεν αντιστρατεύονται το κεφάλαιο. Εμείς λέμε ότι πρέπει να πάει σε τομείς και έργα για το λαό. Βεβαίως, αυτό χρειάζεται και δυνατό λαϊκό κίνημα που να διεκδικεί ικανοποίηση αυτών των αναγκών, αλλά οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι του ΚΚΕ θα απευθύνονται στο λαό, τις οργανώσεις του για αυτές τις διεκδικήσεις. Το έκαναν σε προηγούμενες δεκαετίες, κάνοντας καταλήψεις σε μεγάλα κτήματα, τα οποία με τον κοινό αγώνα με το λαό τα κατοχύρωναν και έκαναν έργα για λαϊκή χρήση και όχι οικόπεδα στους εργολάβους για πολυκατοικίες (κτήμα Νάστου στην Ηλιούπολη). Ο περιφερειάρχης επίσης, θα χρειαστεί να στηριχθεί και στην κινητοποίηση των δήμων. Οι Περιφέρειες απαρτίζονται από δήμους. Το ΕΣΠΑ ο κομμουνιστής περιφερειάρχης θα το διαθέσει σε έργα που δε θα τα δώσει στους ιδιώτες, σε έργα που έχουν σχέση με την ανακούφιση της ζωής των εργατικών λαϊκών οικογενειών, των φτωχών αγροτών, των μικροπαραγωγών της πόλης. Αυτό θα κάνει.

Χτες απ' αυτήν εδώ τη στήλη αναφέραμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα με τα νοσοκομεία απευθύνοντας το ερώτημα στους άλλους Περιφερειάρχες. Γράφαμε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στα προγράμματά τους υποστηρίζουν ότι τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν «αυτόνομα» με δικά τους έσοδα και να μειωθεί έως να μηδενιστεί η κρατική χρηματοδότηση. Δηλαδή, να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις. Οτι ο «Καλλικράτης» ανοίγει το δρόμο και η πρώην υπουργός Υγείας το είχε δηλώσει ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα ενταχθούν στις Περιφέρειες, θα φύγουν από την ευθύνη λειτουργίας του υπουργού Υγείας. Επίσης, τα λεγόμενα δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα τα λειτουργούν οι Δήμοι. Με δεδομένες τις περικοπές των κονδυλίων, θα τα λειτουργούν ανταποδοτικά, δηλαδή με πληρωμή στην παροχή υπηρεσιών Υγείας. Εμείς λέμε ότι με δεδομένη τη θέληση του λαού και τη διεκδίκηση από το λαϊκό κίνημα να μην πληρώνει για υπηρεσίες Υγείας, χωρίς να πάψουμε να παλεύουμε για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, εφόσον με τον «Καλλικράτη» θα δώσουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε Περιφέρειες και Δήμους, θα μεταφέρουμε πόρους για την όσο το δυνατό πιο πλήρη λειτουργία τους, παρέχοντας υπηρεσίες Υγείας δωρεάν.

Ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος, εκτός από διεκδικητής, πρέπει να διοικεί κιόλας. Διοικεί διεκδικώντας βεβαίως. Δε θα κάνει μόνο κινητοποιήσεις. Θέλει να συγκρουστεί, να βάλει εμπόδια σε μια σειρά έργα που γίνονται, όπως π.χ. στο Ελληνικό και την παραλία που παραδίδεται στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Εμείς λέμε έργα στις ακτές αλλά ελεύθερες για το λαό, όχι ιδιώτες επιχειρηματίες. Αντίστοιχα λέμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αποχετευτικό παντού, αντισεισμική θωράκιση, σχολεία, παιδικούς σταθμούς δωρεάν για όλα τα παιδιά κλπ., που θα δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας αλλά και έργο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Και εκτός από τη διαφορετική διαχείριση των πόρων, κόντρα στη λογική της επιχειρηματικότητας, που μπορεί να την κάνει αλλά στηριγμένος στο λαό και το κίνημά του, θα διεκδικεί επίσης και περισσότερους πόρους. Και θα το κάνει γιατί ακριβώς η αντίθεση στον «Καλλικράτη» και γενικά στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με την πρόταση του ΚΚΕ για άλλο δρόμο ανάπτυξης, αυτά είναι η εγγύηση ότι ο κομμουνιστής εκλεγμένος μέσα σε αυτόν το συσχετισμό και στην πάλη για να τον αλλάξει, μόνο αυτός είναι σε θέση να παλέψει για όλα τα προβλήματα του λαού, για τον παιδικό σταθμό, για τις υποδομές κ.λπ. Ο μόνος δρόμος σήμερα για να υπάρχουν ορισμένες κατακτήσεις, βελτιώσεις, μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων είναι η πολιτική γραμμή της ανυπακοής - απειθαρχίας. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να παλέψει για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και για Υγεία - Πρόνοια.

Βεβαίως, ένας περιφερειάρχης μόνος του κι ένας δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Πρέπει να υπάρχει δύναμη με εκλεγμένοι σε πολλές Περιφέρειες και Δήμους και μαζί οργανωμένο λαϊκό κίνημα να διεκδικεί. Οι ψήφοι σ' αυτές τις εκλογές να δώσουν δύναμη στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρειες και Δήμους. Θα είναι δύναμη στο ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ