Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σκόπιμη σύγχυση και συκοφαντία

Γρηγοριάδης Κώστας

Σκόπιμη σύγχυση και προβοκάρισμα των μαθητών και ιδιαίτερα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) επιχειρούν τα συγκροτήματα του Τύπου, με πρωτεργάτρια την «Καθημερινή». Ανακαλύπτουν κάποια... «απίθανα αιτήματα μαθητικών καταλήψεων» και τα τσουβαλιάζουν άτακτα μαζί με τα αιτήματα του ΣΑΣΑ για να μαγειρέψουν στο τέλος μια σούπα του στιλ: Το ΚΚΕ υποκινεί καταλήψεις με γελοία αιτήματα, όπως να αυξηθεί το όριο των απουσιών, και κάποιοι μαθητές ακολουθούν επειδή «είναι έφηβοι που θέλουν να κάνουν χαβαλέ και να χάσουν μάθημα»!

Σκόπιμη σύγχυση και ψέματα. Γιατί αφού κάνουν τον κόπο οι συντάκτες του πονήματος να διαβάσουν και να αναπαραγάγουν αποσπάσματα από ανακοινώσεις του ΣΑΣΑ, θα έπρεπε να είχαν διαβάσει ότι το ΣΑΣΑ είχε καταγγείλει απερίφραστα το προβοκατόρικο sms που κυκλοφορούσε ανάμεσα στους μαθητές και χρησιμοποιούσε την υπογραφή του Συντονιστικού (για να αντλήσει κύρος) καλώντας σε καταλήψεις για το όριο των απουσιών. Κι αν δε διάβασαν την καταγγελία του ΣΑΣΑ, ας διάβαζαν τουλάχιστον τον «Ριζοσπάστη» που είχε δημοσιεύσει την καταγγελία για την προβοκάτσια το Σάββατο 2/10/2010. Οφείλουν να τα γνωρίζουν αυτά αν τάχα κάνουν ρεπορτάζ και δε διεκπεραιώνουν συγκεκριμένες παραγγελίες.

Ασε που πέρα από την προσπάθεια να χρεώσουν στο ΚΚΕ λαθροχειρίες άλλων, προσπαθούν τελικά να συκοφαντήσουν και τα ίδια τα όργανα των μαθητών και τους όποιους αγώνες τους, πριν ακόμα καλά καλά αρχίσουν, ως γελοία υπόθεση έφηβων χαβαλέδων. Ούτε κι αυτό θα τους περάσει! Οι μαθητές έχουν και προβλήματα και αιτήματα και όργανα και συλλογικές διαδικασίες για να αποφασίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Το μαθητικό κίνημα έχει πείρα που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και ξέρει να απαντάει στις προσπάθειες κατασυκοφάντησης των αγώνων του.

Η προοπτική της αγροτιάς

Οι 13 περιφέρειες του «Καλλικράτη», που όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θα αποτελούν 13 τοπικά υπουργεία, είναι προφανές ότι θα αποτελούν προπύργια υλοποίησης της ακολουθούμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής, που επιβάλλουν ΕΕ και μονοπώλια. Κι αν από τον Οκτώβρη του 2009 και μετά, έγινε ό,τι έγινε σε βάρος της αγροτιάς και των λαϊκών στρωμάτων, μπορεί εύλογα να φανταστεί κανείς τι θα ακολουθήσει και τι θα γίνει αμέσως μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοέμβρη. Οι «καλλικρατικοί» δήμοι και περιφέρειες θα επιβαρύνουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους με πρόσθετα φορολογικά βάρη, αλλά και με πρόσθετες εισφορές και χαράτσια, που θα έχουν να κάνουν για παράδειγμα με την άρδευση, με τα βοσκοτόπια, με τις συνταγές των φαρμάκων και τους ελέγχους υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και με τους γεωργικούς συμβούλους, που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης. Και από το 2013 οι περιφέρειες και οι δήμοι που θ' ανήκουν στο στρατόπεδο του ευρωμονόδρομου, θα υλοποιήσουν κατά γράμμα την πολιτική δραστικής περικοπής των αγροτικών επιδοτήσεων στο όνομα της περιφερειοποίησης, που σχεδιάζει να επιβάλει η ΕΕ στην επικείμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ. Και δεν αποκλείεται η επικείμενη περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων να γίνει ανά διοικητική «καλλικρατική» περιφέρεια και οι αγροτοκτηνοτρόφοι να ερίζουν μεταξύ τους από περιφέρεια σε περιφέρεια για τις περικοπές που θα γίνουν σε βάρος τους. Η αγροτιά δεν έχει να κερδίσει τίποτα από μια τέτοια πολιτική. Προοπτική σε όφελος της αγροτιάς και όλου λαού μπορεί να δώσει μόνο μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στη λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία, στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και στον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό. Αυτή είναι η ανάπτυξη που προτείνει το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει.

Η «φωνή» της βαρβαρότητας

«Δεν πρέπει να σας παρασύρει ο ευρωσκεπτικισμός ή η αποκαλούμενη "μεταρρύθμιση" ή "κόπωση" της διεύρυνσης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα μακρόπνοο, ιστορικό εγχείρημα. Εχετε την επιλογή, είτε να συμμετάσχετε σε αυτήν, είτε να χάσετε την ευκαιρία, που θα εγγυηθεί το μέλλον των παιδιών σας και των εγγονών σας. Σκεφτείτε για λίγο τη ζωή σας, πριν από δέκα χρόνια. Ολοι γνωρίζουμε πού βρισκόσασταν. Αγωνιζόσασταν για να απαλλαγείτε από ένα πολιτικό σύστημα, που είχε απομονώσει και δαιμονοποιήσει την Σερβία. Δέκα χρόνια αργότερα, βρίσκεστε πολύ πιο κοντά στο όνειρο, στο όνειρο να γίνετε μέλος ενός Οργανισμού, που είναι από τους πιο δημοκρατικούς και ειρηνικούς όλης της υφηλίου». Είναι ένα χαρακτηριστικό, αν και εκτενές, απόσπασμα από την ομιλία που εκφώνησε ο πρωθυπουργός προχτές το βράδυ στο Βελιγράδι. Και η αλήθεια είναι ότι μόνο ο Γ. Παπανδρέου θα μπορούσε να διαστρεβλώσει τόσο βάναυσα την πραγματικότητα, μόνο αυτός θα μπορούσε να εμφανίσει την ένταξη στην ΕΕ, που δεκαετίες τώρα έχει αποδειχθεί ο ζωντανός εφιάλτης για τους λαούς, εντός και εκτός των «τειχών», ως «ευκαιρία» και «όνειρο». Μόνο αυτός θα μπορούσε να αποκαλέσει τη δικτατορία των ευρω-μονοπωλίων ως το πιο δημοκρατικό και ειρηνικό οργανισμό της υφηλίου. Αλλά από την άλλη πρέπει να του «αναγνωριστεί» ότι ήταν συμμέτοχος στο βομβαρδισμό και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ενώ πρωταγωνίστησε στις ωμές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ακολούθησαν για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς και την «αποκατάσταση της δημοκρατίας»...

Στα σκουπίδια της Ιστορίας

Αυτοί που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό με ψηφίσματα όπως αυτό που ενέκρινε προχτές το Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν με τα φιρμάνια τους να βάλουν στο γύψο το εργατικό λαϊκό κίνημα και την πολιτική πρωτοπορία του. Το ΚΚΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών αγροτών, οι άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος έχουν πείρα από ανάλογες μεθοδεύσεις και θα πρωτοστατήσουν ώστε το κατάπτυστο ψήφισμα να βρεθεί εκεί που είναι η πραγματική του θέση: Στα σκουπίδια της Ιστορίας. Η αστική τάξη έχει πάθει τέτοια και άλλα στραπάτσα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Γι' αυτό εντείνει την προσπάθειά της να ορθώσει καινούρια εμπόδια στη λαϊκή πάλη, κύρια ενάντια στο συνεπές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, που παλεύει για να αλλάξει η τάξη στην εξουσία.

Αυτή είναι η ανάγνωση που πρέπει να κάνει ο λαός στο αντιδημοκρατικό ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν είναι ζήτημα που αφορά στενά τους κομμουνιστές και τους άλλους πρωτοπόρους ριζοσπάστες λαϊκούς αγωνιστές, αλλά πλατιά το λαό, τις ανάγκες του, το μέλλον του. Το κεφάλαιο και τα κόμματά του δε θα είχαν κανένα λόγο να συκοφαντούν και να απειλούν το λαϊκό κίνημα, να απαγορεύουν το «συνέρχεσθαι και συναθροίζεσθαι», να εμποδίζουν ακόμα και τη λειτουργία των κομμάτων που δεν είναι αρεστά στο σύστημα, αν δεν είχαν φόβο για το λαό και τη μαζική πολιτική πάλη του. Αν δεν αισθάνονταν ανασφάλεια για τη σταθερότητα της εξουσίας τους, σε συνθήκες κλιμακούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, την ίδια ώρα που δυναμώνει το εργατικό λαϊκό κίνημα, από το οποίο νόμισαν ότι είχαν ξεμπερδέψει στις αρχές της περασμένης δεκαετίας και την καπιταλιστική παλινόρθωση σε χώρες της Ευρώπης.

Στις συνθήκες που σήμερα διεξάγεται η ταξική πάλη, το αντιδραστικό ψήφισμα αναδεικνύει την αναγκαιότητα της ανυπακοής, που κηρύσσει το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα, στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και σε κάθε προσπάθεια της αστικής τάξης να εμποδίσει και να ποινικοποιήσει τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες. Δείχνουν την αξία που έχει η μάχη στους καταπέλτες κόντρα στις δικαστικές αποφάσεις για την απαγόρευση της απεργίας, η ανυπακοή στα φιρμάνια και την τρομοκρατία του κράτους και της ταξικής Δικαιοσύνης, η συνολική αντιπαράθεση με την πολιτική που βαφτίζει «παράνομη» κάθε μορφή πάλης που συμβάλλει στη συνειδητοποίηση της εργατικής τάξης και στην ανάδειξη του ιστορικού της ρόλου.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία έγκρισης του ψηφίσματος πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για το λαό και μπροστά στις κάλπες του Νοέμβρη. Η θετική ψήφος της ΝΔ, η συνειδητή σιωπή του ΠΑΣΟΚ και τα «ήξεις αφήξεις» του εκπροσώπου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν την πρόθεσή τους να θωρακιστεί ή τουλάχιστον να μην αμφισβητηθεί η αστική εξουσία και νομιμότητα, να μπουν εμπόδια στους διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων και του λαού. Με τέτοιους εκπροσώπους στο κοινοβούλιο, στα όργανα της τοπικής διοίκησης και στα συνδικάτα, η εργατική τάξη θα μετράει ήττες και σοβαρές καθυστερήσεις στην αναγκαία όσο ποτέ αντεπίθεσή της. Τώρα είναι η ώρα ο λαός να κάτσει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και η ψήφος είναι αναντικατάστατο όπλο στα χέρια του.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Στέλνουν το «λογαριασμό» στο λαό...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΟΝΟΤΟΝΑ επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομίας τη φράση «δε θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα», τόσο πολύ που οι πάντες είναι πλέον βέβαιοι ότι ...θα παρθούν πρόσθετα μέτρα.

Αφήστε που κάθε ερμηνεία, εγκύκλιος, διευκρίνιση ή μέθοδος εφαρμογής των ήδη υπαρχόντων νόμων είναι στην πραγματικότητα ... «νέα μέτρα», βρίσκουν χίλιους δύο τρόπους να φορολογήσουν τον εργαζόμενο.

Οσο για την περίφημη συζήτηση που έχει ξεκινήσει μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το αν η κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, καλό είναι να γνωρίζουν οι αντιπαρατιθέμενοι ότι ελάχιστα ενδιαφέρει τον κόσμο.

Κι αυτό γιατί είτε τους πετύχει, είτε όχι, πάλι στο φορολογούμενο λαό θα πάει ο λογαριασμός που ολοένα θα αυξάνεται μια και ολοένα περισσότερα κέρδη απαιτούν οι «κατέχοντες».

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΜΑΣ ΕΠΕΙΣΕ ο Ανδρέας Λοβέρδος. Θα περιορίσει τη «σπατάλη» στο χώρο της Υγείας. Προφανώς όπως «περιόρισε τη σπατάλη» στο ασφαλιστικό σύστημα.

Κι όταν λένε σπατάλη εννοούν φυσικά τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την αναβάθμιση των νοσοκομείων, την πληρωμή του προσωπικού και τα κέντρα πρωτοβάθμιας Υγείας.

Βλέπετε, αυτά δεν αποδίδουν ...έσοδα και δε θα καθίσουν να σκάσουν τώρα για το επίπεδο παροχών των δημόσιων νοσοκομείων.

Αλλωστε, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επιδοτήσει όσο μπορούν περισσότερο τους ιδιώτες του χώρου, που και ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν φτιάξει και όλα τα παρέχουν. Φυσικά με το αζημίωτο.

Τι θέλετε δηλαδή, να πάνε χαμένες οι επενδύσεις τους; Να μην έχουν πελάτες οι άνθρωποι; Να μην υπάρχει «ανάπτυξη» στο συγκεκριμένο τομέα;

Είναι δυνατόν το κράτος λοιπόν να έχει καλή δημόσια Υγεία; Να εμποδίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία; Πού ακούστηκαν τέτοια πράγματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση εν έτει 2010;


Γρηγοριάδης Κώστας

Η Μακρόνησος, το ΚΚΕ και ο κ. Παμπούκης

Το ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο είναι γνωστό και δε χρειάζεται να ψάξει πολύ κανείς για να βρει αποδείξεις. Φροντίζουν, άλλωστε, γι' αυτό πρωτοκλασάτα στελέχη της. Χτες, για παράδειγμα, μιλώντας στην πρωινή ζώνη του MEGA, ο υπουργός Επικρατείας - και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού - Χ. Παμπούκης υποστήριξε πως ακόμη και το ΚΚΕ δεν έχει αντίρρηση να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στη Μακρόνησο! Μέγα ψέμα. Που γίνεται μεγαλύτερο όταν το λέει ένας υπουργός.Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Το μέγεθος του ψεύδους; Το άθλιον της συκοφαντίας; `Η την αλαζονεία της εξουσίας που θεωρεί ότι μπορεί να λέει ό,τι θέλει, για όποιον θέλει, όπως το θέλει αρκεί να εξυπηρετεί τους σκοπούς και τους στόχους της;

Η Μακρόνησος το Μάη του 1989 αναγνωρίστηκε ως ιστορικός τόπος και «ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία όλα τα κτίρια των στρατοπέδων της Μακρονήσου». Η υπόθεση των σχεδιασμών, πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στη Μακρόνησο δεν είναι θέμα τωρινό. Το αποκάλυψε, όμως, και το έφερε στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά τον Ιούλη του 2008, ο «Ριζοσπάστης». Στο Κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας μας, στις 6/7/2008, στην πρώτη σελίδα, υπό τον τίτλο «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ - Σχεδιάζουν μπίζνες σ' έναν τόπο μαρτυρίου», γράφαμε: «Η Μακρόνησος κινδυνεύει ως ιστορικός τόπος και ιστορική μνήμη, ως σύμβολο μαρτυρίου και αντίστασης. Κινδυνεύει από τα μεγάλα συμφέροντα που ανακάλυψαν ότι ο άνυδρος αυτός τόπος μπορεί να τους αποφέρει κέρδη. Κινδυνεύει από την κεντρική και τοπική εξουσία, που κάνει πλάτες σε αυτά τα συμφέροντα και που αργά, αλλά μεθοδικά προετοιμάζει το έδαφος για να τους την παραδώσει, με το επιχείρημα ότι έτσι θα βρεθούν χρήματα για την προστασία των ιστορικών μνημείων». Στο ρεπορτάζ, στο ίδιο φύλλο, δημοσιεύονταν αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από επιχειρηματικά συμφέροντα, ώστε να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στο νησί καθώς και στοιχεία για τις μεθοδεύσεις, της τοπικής - και όχι μόνο - εξουσίας ώστε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που διέπει τη Μακρόνησο και να ανοίξει ο δρόμος για τους επιχειρηματίες από τον κλάδο της αιολικής ενέργειας. Καμιά ανεμογεννήτρια, κανένας επιχειρηματίας, καμιά βεβήλωση του ιστορικού τόπου μαρτυρίου. Αυτή είναι πάγια η θέση του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ δεν είναι σαν το ΠΑΣΟΚ, τον κ. Παμπούκη που πουλάνε τα πάντα στο κεφάλαιο, ακόμη και την ιστορία του λαού, γιατί αυτή είναι η υπέρτατη αξία τους.

Θριαμβολογία πλουτοκρατίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Από μόνη της η δήλωση του Κινέζου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, ότι «η κινεζική κυβέρνηση στηρίζει τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την ΕΕ και το ΔΝΤ» (σ.σ. δηλαδή τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου), αρκεί για να καταδειχθεί ότι η πολυδιαφημιζόμενη έλευση κινεζικών κεφαλαίων βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τα συμφέροντα και ανάγκες του ελληνικού λαού. Τα κινεζικά κεφάλαια δε διαφέρουν σε τίποτα από τα αραβικά, τα αμερικανικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά, κ.ο.κ., αφού υπέρτατος στόχος είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Και αυτή δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στη σφαγή των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κ.ο.κ. Η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στην «επένδυση» της «Cosco» στον Πειραιά αποτελεί ένα χειροπιαστό παράδειγμα της παραπάνω εκτίμησης. Επίσης, οι 11 συμφωνίες που υπογράφτηκαν το Σάββατο είναι συμφωνίες μεταξύ κινεζικών κρατικών εταιρειών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, κυρίως εφοπλιστικών, δηλαδή είναι συμφωνίες που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και της πλουτοκρατίας, που επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιό της στη μοιρασιά των παγκόσμιων καπιταλιστικών αγορών. Αρα, η θριαμβολογία για την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού σε καμία περίπτωση δεν αφορά τον ελληνικό λαό. Ούτε βέβαια τον αγγίζουν οι υποσχέσεις για αγορά ελληνικών ομολόγων από την Κίνα «όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου», αφού η συναλλαγή αυτή θα γίνει με τους όρους του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δωρεάν φάρμακο και υπηρεσίες Υγείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο διάστημα επιχείρηση της κυβέρνησης να ενοχοποιήσει τα λαϊκά στρώματα και γιατρούς για τις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων. Αποπροσανατολίζει το λαό από την αιτία του προβλήματος, που είναι η παραγωγή και εμπορία του φαρμάκου από τα μονοπώλια, δηλαδή παράγεται όχι για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα υγείας του λαού, αλλά ως εμπόρευμα για το κέρδος. Η προπαγάνδα για δήθεν χτύπημα της «σπατάλης» και της «ασυδοσίας» πάει να κρύψει ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι το παραπέρα χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης της Υγείας και η ενίσχυση της δράσης των μονοπωλίων στο συγκεκριμένο τομέα, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η πολιτική της κυβέρνησης δε διακατέχεται από την «αγωνία» θεραπείας των ασθενών. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι ακριβό ή φτηνό φάρμακο, πρωτότυπο ή αντίγραφο, πολύ ή λίγο στη δοσολογία, αλλά το φάρμακο που έχει ανάγκη ο ασθενής για να θεραπευτεί. Επομένως, οι περικοπές της κυβέρνησης στις φαρμακευτικές δαπάνες, τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία, στο όνομα της εξυγίανσης από την αλόγιστη συνταγογράφηση, ουδόλως είναι πολιτική σε όφελος των ασθενών και του λαού. Το ποιο φάρμακο και σε ποια δοσολογία πρέπει να πάρουν οι ασθενείς είναι υπόθεση των γιατρών. Το γεγονός ότι υπάρχουν και ορισμένοι γιατροί, λίγοι, που δρουν ως πλασιέ των φαρμακευτικών εταιρειών με το αζημίωτο, ουδόλως έχει σχέση με την αιτία. Που είναι το γεγονός ότι η παραγωγή, η εμπορία και η έρευνα για το φάρμακο, αντί να είναι στα χέρια του κράτους, να παρέχεται από το κράτος σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και στους ασθενείς δωρεάν, είναι στα χέρια των μονοπωλίων. Που επίσης ουδόλως νοιάζονται για την υγεία των ανθρώπων αλλά για το κέρδος. Θέλουν να πουλάνε πολλά φάρμακα και σε μεγάλες τιμές. Αυτή είναι η ουσία.

Η κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει, μεταφέρει την πληρωμή και των υπηρεσιών Υγείας και του φαρμάκου στις τσέπες των ασθενών, αφήνοντας ασύδοτες τις εταιρείες, που κάνουν το φάρμακο ακόμα πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Αυτό το σκοπό υπηρετούν οι συστάσεις προς τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων να μειώσουν κατά 20% τη φαρμακευτική δαπάνη, συνταγογραφώντας όχι με βάση την αποτελεσματικότερη αγωγή για τον ασθενή, αλλά με βάση την εντολή για συνταγογράφηση φτηνών φαρμάκων. Αλλά και η λίστα απ' την οποία εξαιρέθηκαν εκατοντάδες φάρμακα, τα οποία οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι πληρώνουν εξολοκλήρου και όχι με συμμετοχή 25%, όπως ίσχυε. Η περιβόητη «ηλεκτρονική συνταγογράφηση» αποτελεί εργαλείο για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή και παρακολούθηση των περικοπών της φαρμακευτικής περίθαλψης. Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία, που ήδη αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε υλικά, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς υλικά γιατί οι προμηθευτές εκβιάζουν, προχωρώντας την ερχόμενη βδομάδα σε παύση των παραδόσεων υλικών πιέζοντας για την εξόφληση των οφειλών των νοσοκομείων, που στενάζουν απ' την κρατική υποχρηματοδότηση.

Τα λαϊκά στρώματα που στερούνται τις υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα απ' τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες τους. Να μπουν στην πάλη για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν ενιαίο και καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, για ενιαίο κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων. Τέρμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα Υγείας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org