Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Η ψήφος να συμβάλει στη διαμόρφωση της κοινωνικής συμμαχίας από τα κάτω

Εκτενή αποσπάσματα από την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή εκδήλωση

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Θ. Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Θ. Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Η εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας, θέλουμε να βοηθήσει το κίνημα της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα εμπρός. Να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν οι δυνατότητες για αλλαγές, ανακατατάξεις, για την αντεπίθεση. Δεν μπορεί ο λαός να γίνει μπαλάκι της διαπάλης ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και δεν μπορεί να δεχτεί το μνημόνιο, τα μέτρα κι αυτά κυρίως που θα έρθουν. Πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα, ότι κύριοι είμαστε αποφασισμένοι αυτή τη στιγμή να σας εμποδίσουμε, να σας βάλουμε τρικλοποδιά, να σας χαλάσουμε τα σχέδια.

Εχει σημασία τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, να χάσουν οι συνδυασμοί τους, είτε εμφανίζονται σαν επίσημοι υποψήφιοι, είτε σαν αντάρτες, είτε σαν εφεδρείες στο κυρίαρχο ψηφοδέλτιο. Και αυτό που πραγματικά θα δημιουργήσει τον πραγματικό φόβο είναι πόσες ψήφους θα συγκεντρώσουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που είναι τα ψηφοδέλτια που πρωτοστάτησε το ΚΚΕ να γίνουν και να εκφράσουν μια γνήσια αντιμονοπωλιακή διαμαρτυρία. Οχι για το είδος και το ύφος της διακυβέρνησης, αλλά μια ταξική, αντιμονοπωλιακή διαμαρτυρία. Να δείξουν την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί το κίνημα.

Εμείς, και στις 8 του μήνα και στις 15, θα είμαστε εδώ. Αλλά δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός, ότι «πήρα σκληρά μέτρα, αλλά ο λαός τα κατανοεί». Γιατί, κακά τα ψέματα, η ψήφος νομιμοποιεί. Δικαιούται δηλαδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να πει «ο λαός είναι στεναχωρημένος, δυσαρεστημένος, όμως εξακολουθεί να με εμπιστεύεται». Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να επιτραπεί η ΝΔ να θεωρήσει ότι παραγράφηκαν τα αμαρτήματά της, οι ευθύνες της, από το 2004 μέχρι το 2009.

Κατάμεστη η αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στη χτεσινή εκδήλωση
Κατάμεστη η αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στη χτεσινή εκδήλωση
Η απάντηση - και εδώ πια πιστεύουμε ότι πρέπει να την υπογράψει και ο λαός, ένα μεγάλο μέρος του λαού - είναι ΚΚΕ. Χωρίς να σημαίνει ότι όλοι όσοι θα ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζουμε εμείς, μας εκχωρούν, ας πούμε, να τους αντιπροσωπεύουμε σε όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις.

Οι αυτοαπασχολούμενοι να βγάλουν συμπεράσματα

Ιδιαίτερα για το χώρο των αυτοαπασχολουμένων, πρέπει να βγουν συγκεκριμένα συμπεράσματα. Τη δεκαετία του '50, του '60, του '70, ακόμη και του '80, υπήρχε χώρος για ένα μερίδιο, είτε στον τομέα του εμπορίου, είτε του τουρισμού, είτε των κατασκευών, είτε των υπηρεσιών, είτε της μεταποίησης, υπήρχε χώρος να δράσουν οι μικρομεσαίοι, που λέμε, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι. Σήμερα, τα μονοπώλια, οι μεγάλες καπιταλιστικές μετοχικές επιχειρήσεις, που πια βγάζουν υπερκέρδη, διεισδύουν παντού.

Στην Ελλάδα καθυστέρησε η διείσδυση, για μια σειρά από λόγους που δεν είναι της ώρας να τους αναλύσουμε. Καθυστέρησε στις κατασκευές, καθυστέρησε στις υπηρεσίες, καθυστέρησε στη μεταποίηση, καθυστέρησε στον τουρισμό, καθυστέρησε στις μεταφορές, στα ΤΑΞΙ, στους συμβολαιογράφους, στους δικηγόρους - γιατί είναι και αυτοί οι χώροι. Ομως, τώρα πια, γίνεται επέλαση. Και σ' αυτό βοήθησε βεβαίως από τα μέσα της δεκαετίας του '80 η Ενιαία Εσωτερική Αγορά που διαμορφώθηκε, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η απελευθέρωση των αγορών, η Μπολκεστάιν, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όλα αυτά τα οποία είναι γνωστά.

Τώρα ο δρόμος ανοίγεται. Και βεβαίως, η διείσδυση των μονοπωλίων στο δικό σας το χώρο συντελείται σε συνθήκες οξύτατου ανταγωνισμού μεταξύ τους. Δείτε τι ανταγωνισμός γίνεται ανάμεσα στις αλυσίδες τροφίμων ή και σε όλους τους χώρους, είτε είναι μεταφορές, είτε είναι καύσιμα, είτε είναι διυλιστήρια. Συντελείται με μεγάλη διαπάλη μεταξύ τους, που σημαίνει ότι θα χαθούν από την αγορά και μεσαίες επιχειρήσεις, ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις.

Βεβαίως, εμάς μας ενδιαφέρουν οι μικροί, όπως έχουμε πει, δεν μας απασχολούν οι μεγάλες ή κάποιες μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν μπει μέσα στη στεφάνη των μονοπωλίων. Δεν είναι δηλαδή απλώς μια διείσδυση των μονοπωλίων, που γίνεται σταδιακά. Σταδιακά έγινε πριν κάποια χρόνια. Επειδή ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, μπαίνουν Κινέζοι, μπαίνουν Ινδοί. Δεν έχεις πια την είσοδο των προϊόντων μόνο των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Εχεις παγκόσμιο ανταγωνισμό, μπαίνουν και στην Ευρώπη. Βλέπετε την Κίνα. Είπαν καθαρά οι Κινέζοι που ήρθαν εδώ, η Ελλάδα είναι η πύλη της Κίνας για να μπουν ακόμη πιο πλατιά τα εμπορεύματα στην Ευρώπη.

Επομένως, θα μου πείτε, θα καταστραφούν όλα τα μικρά μαγαζιά; Θα φυτοζωούν, μπορεί να μην κλείσουν όλα. Και αυτό είναι και λίγο πλαστό. Γιατί άμα κλείσει το μαγαζί, πού θα πας, στη βιομηχανία; Στη δεκαετία του '50 και του '60 υπήρχε διέξοδος, π.χ. για τους μικροϊδιοκτήτες αγρότες, ερχόντουσαν στη βιομηχανία. Υπήρχε και η μετανάστευση, που τότε η Γερμανία και άλλες χώρες ζητούσαν και έκαναν και συμφωνίες, διακρατικές, για τους μετανάστες. Τώρα;

Επομένως, αρκετοί από εσάς μπορεί να μην κλείσετε το μαγαζί, αλλά μπορεί να ζείτε χειρότερα. Ξέρουμε πολύ καλά, και με αυτή την έννοια λέμε, όλο και πιο πολλοί προσεγγίζουν τα συμφέροντα ενός τμήματος των μικρομεσαίων, προσεγγίζουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Είναι και κοντά σε αυτό που λέμε εμείς, την προλεταριοποίηση. Αλλά η πραγματική προλεταριοποίηση δε θα φανεί στο πραγματικό μέτρο. Γιατί θα έχεις και απολυμένους εργάτες που θα κοιτάνε να ανοίξουν κι αυτοί καμιά τρύπα να πουλάνε κι αυτοί κάτι ή να κάνουν το πλανόδιο εμπόριο. Θα κάνουν κι αυτοί κάποιες δουλειές, το λένε εμπόριο, παρεμπόριο. Θα πάνε κι αυτοί να βγάλουν ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών. Τι να κάνουν; Να πουλάνε ναρκωτικά;

Μέτωπα πάλης για τα επείγοντα προβλήματα

Εμείς λοιπόν ως Κόμμα, για να ολοκληρώσουμε το θέμα και να μιλήσουμε πιο εκλογικά, έχουμε την εξής κατεύθυνση: Πρώτον, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να υπάρχουν και για τους εργατοϋπάλληλους, αλλά και για σας μέτωπα πάλης που να πιάνουν τα επείγοντα προβλήματα. Εμείς δεν λέμε ότι μπορούμε αυτή τη στιγμή με την πάλη μας και τη δράση μας ή με τις προτάσεις μας να σώσουμε τις μικρομεσαίες και να επανακτήσετε ό,τι είχατε σαν μερίδιο της αγοράς. Αυτό δεν γίνεται.

Ωστόσο, λέω ενδεικτικά, βασανιζόμαστε, προσπαθούμε, αξιοποιώντας βεβαίως και τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία σας, να πάρουμε κι από εσάς ιδέες, να διαμορφώσουμε αιτήματα και στόχους πάλης που να βοηθάνε κάπως να ανακοπεί η χειροτέρευσή σας. Και, μάλιστα, να σας πω και το χαρακτηριστικό, εμείς πια όταν λέμε άνεργοι και υπεράσπιση των ανέργων, εννοούμε και τους αυτοαπασχολούμενους. Οχι όπως πριν λίγα χρόνια, ή πρότινος, που εννοούσαμε τους εργατοϋπάλληλους μόνο.

Κι εγώ, αν θέλετε, και στον πρωθυπουργό και στη Βουλή, όταν βάζουμε το θέμα της ανεργίας, λέμε απολυμένοι εργατοϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι και άνεργοι που θα προέλθουν από τον αγροτικό χώρο. Και όταν λέμε προστασία των ανέργων, μέσα εδώ βάζουμε κι εσάς. Επιδόματα ανεργίας κλπ. και όταν είσαι άνεργος ΕΒΕ. Δηλαδή, έχουμε διαμορφώσει στόχους πάλης τέτοιους που αφορούν κι εσάς. 'Η όταν π.χ. λέμε να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ΕΒΕ ή όταν λέμε δωρεάν εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες και για τους αυτοαπασχολούμενους. Βεβαίως, γι' αυτούς που έχουν έναν ορισμένο τζίρο.

'Η αυτό που λέμε μείωση 50% στις τοπικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, μείωση 50% στα ακτοπλοϊκά, για την κατάργηση των διοδίων, δεν αφορά μόνο τους εργατοϋπάλληλους, αλλά αφορά και εσάς. 'Η όταν λέμε όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, προσδιορίζουμε και σας και ιδιαίτερα οι γυναίκες που δουλεύουν στα μαγαζιά έχουν σοβαρά προβλήματα και με τη μητρότητα και με τέτοια πράγματα. 'Η όταν λέμε απαλλαγή από τη φορολογία μέχρι 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και 5.000 για κάθε παιδί ή 20.000 για το άτομο, συμπεριλαμβάνουμε και εσάς.

Φυσικά, μιλάμε για φορολογική ελάφρυνση των ΕΒΕ, μιλάμε για κατάργηση των ειδικών δημοτικών φόρων και τα χαράτσια που πληρώνονται και στους δήμους και στην τοπική διοίκηση και στην περαίωση. 'Η όταν λέμε κατάργηση ΦΠΑ στο πετρέλαιο κίνησης ή στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, κατάργηση του ανατοκισμού κλπ. συμπεριλαμβάνουμε και εσάς. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μία σειρά αιτήματα που θα ελαφρύνουν από τις βαριές συνέπειες. Ωστόσο, να το πούμε καθαρά, αυτά τα μέτρα απαιτούν για να τα επιβάλεις πολύ ανεβασμένους αγώνες και αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, και μέσα στο κίνημα και στο πολιτικό επίπεδο και στην τοπική διοίκηση.

Ταυτόχρονα, όπως είπαμε, έχουμε επεξεργαστεί την πάλη για τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία, το σοσιαλισμό. Προβλέπουμε τη διαμόρφωση του παραγωγικού συνεταιρισμού, που βεβαίως δίνει τη δυνατότητα στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης να αξιοποιηθεί και ο ρόλος του ατομικού παραγωγού, αλλά και ταυτόχρονα, καθαρά και παστρικά που λέμε, η θέση που έχουμε για την κοινωνικοποίηση του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου διασφαλίζει τον σημερινό αυτοαπασχολούμενο να δουλεύει σε ανθρώπινες συνθήκες, σε ανθρώπινο ωράριο και με πολύ καλύτερες συνθήκες και αμοιβή από ό,τι σήμερα στις συνθήκες του καπιταλισμού.

Οι «ανάπτυξη» δεν αφορά τους μικρούς ΕΒΕ

Το ζήτημα που δεν πρέπει να παραπλανηθεί ο δικός σας χώρος είναι το ζήτημα για την ανάπτυξη. Ολοι συζητούν ότι πρέπει να παρθούν μέτρα. Να μειωθεί το χρέος, να μειωθεί το έλλειμμα - εν τω μεταξύ αυξάνεται το χρέος, αυξάνεται το έλλειμμα, τώρα η ΕΕ το πάει στο 15% - αλλά εν πάσει περιπτώσει, πρέπει να γίνει ανάπτυξη. Ανεξάρτητα από το ποια είναι η τακτική διαχείρισης, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να εξασφαλίσουν κεφάλαια για να γίνουν επενδύσεις, είτε με ξένα κεφάλαια, είτε με εγχώρια.

Είναι βέβαιο ότι μιλάμε για επενδύσεις που θα κάνουν ακόμα μεγαλύτερα μεγαθήρια από αυτά που ξέρατε. Και μιλάνε για επενδύσεις όχι κατά ανάγκη μέσα στην Ελλάδα, αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Δηλαδή, μιλάνε για ευρωενωσιακά ή ευρωαραβικά ή ευρωκινέζικα κεφάλαια. Για παράδειγμα, 5 δισ. δανείζουν οι Κινέζοι τους εφοπλιστές για να κάνουν τα πλοία τους στην Κίνα.

Μιλάμε για επενδύσεις που κι αυτές που θα γίνουν στην Ελλάδα, θα είναι επενδύσεις που θα στενέψουν το χώρο των μικρομεσαίων και της μικροβιοτεχνίας και στο χώρο του εμπορίου, και στις κατασκευές και γενικότερα στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες. Θα τη στενέψουν ακόμα πιο πολύ. Θα γίνει ασφυκτική η κατάσταση. Εμείς δεχόμαστε ότι θέλουν να γίνουν επενδύσεις. Αλλά αυτές θα είναι σε βάρος σας. Επομένως, η όλη συζήτηση περί ανάπτυξης δε σας αφορά. Οπως και η χρηματοδότηση για τα δάνεια κλπ.

Ο «Καλλικράτης», το καινούριο που περνάει σήμερα στην περιφέρεια, είναι η διαχείριση ποσών για επενδύσεις. Βεβαίως! Το λεγόμενο ΕΣΠΑ - υπάρχουν μία σειρά κοινοτικά προγράμματα, και αυτά συρρικνώνονται όπως ξέρετε - θα περάσουν στα χέρια της Περιφέρειας. Αλλωστε, γι' αυτό έκαναν τις 56 Νομαρχίες 13 Περιφέρειες. Ακριβώς επειδή θα διοχετευθεί χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματίες και όχι στους μικρομεσαίους - ούτε καν σε μεσαίους, σε ένα πολύ μικρό τμήμα μεσαίων. Ακριβώς γι' αυτό συγκέντρωσαν και διεύρυναν τα γεωγραφικά όρια με τις Περιφέρειες.

Και μάλιστα, όχι για να πάνε γενικά στη μεταποίηση, να πάνε γενικά στις κατασκευές κλπ., αλλά για να πάνε κυρίως στον τομέα της Ενέργειας - όπως τα αιολικά πάρκα - στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις μεταφορές. Δηλαδή, στη διαμόρφωση δικτύου μεταφορών. Και για αυτό πρέπει να φύγουν από τη μέση οι ταξιτζήδες, οι φορτηγατζήδες, που έχουν ας πούμε μικρή ιδιοκτησία. Γιατί εδώ θα μπουν πια οι διεθνείς μεταφορές, οι μεγάλες εταιρείες και δεν μπορούν να έχουν στα πόδια τους τον ατομικό ταξιτζή ή το μικρομεταφορέα.

Θα πάνε επενδύσεις στον τουρισμό. Προσέξτε όμως, όχι στον κοινωνικό τουρισμό. Θα πάνε επενδύσεις στον ειδικό τουρισμό που αρχίζει - ιατρικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, κλπ. Οι επενδύσεις που θα γίνουν - γιατί θα γίνουν επενδύσεις - δε θα έχουν σχέση με τους μικρομεσαίους και πολύ περισσότερο δεν έχουν σχέση με τη μείωση της ανεργίας. Βεβαίως, όταν θα γίνουν κάποιες καινούριες τοποθετήσεις χρημάτων, θα πάρουν προσωπικό, δε λέμε ότι δεν θα πάρουν. Αλλά οι θέσεις εργασίας θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που θα χάνονται και φυσικά θα είναι οι θέσεις εργασίας των 590 ευρώ μεικτά κλπ., με ελαστική απασχόληση και άλλα.

Και θα γίνει ένας γενικός «Καλλικράτης». Θα μειωθούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Και θα μειωθούν, όχι με την έννοια να γίνει καλύτερη οργάνωση, να φύγουμε δηλαδή από αυτά τα κακέκτυπα πανεπιστημιακών σχολών που έχουμε και ΤΕΙ, αλλά θα μειωθεί και ο αριθμός των εισαγομένων. Θα συνενωθούν τα Νοσοκομεία. Κι εμείς δεν ασχολούμαστε τόσο με τη συνένωση κλπ., δεν είναι αυτό το ζήτημα, αλλά θα είναι λιγότερα κρεβάτια, λιγότερες υπηρεσίες και βεβαίως θα διαμορφώνεται χώρος για τον ιδιωτικό τομέα.

Οπου ακούτε δηλαδή συνένωση ιδρυμάτων που ήταν δημόσια - και βέβαια τα χρυσοπληρώνουμε και αυτά - ανοίγεται ο χώρος για το ιδιωτικό κεφάλαιο. Επομένως, οι μικρομεσαίοι δεν μπορεί να έχουν αυταπάτες. Ο καπιταλισμός τους δημιούργησε ένα χώρο δράσης, αλλά όλα αυτά τώρα τελείωσαν.

Και να δούμε και μία άλλη πλευρά. Βεβαίως παίζει ρόλο και η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων, οι χαμηλοί μισθοί. Αλλά κοιτάξτε να δείτε. Να σκεφτείτε και αλλιώς. Καταρχήν, εδώ υπάρχει και η αντίφαση των μικρομεσαίων. Δε θέλουν να δώσουν έναν καλύτερο μισθό - γιατί και ο ίδιος πραγματικά δεν τα βγάζει πέρα - αλλά από την άλλη οι χαμηλοί μισθοί αφαιρούν την αγοραστική ικανότητα. Αλλά σας λέω ότι, είτε με μικρούς, είτε με μεγάλους μισθούς, στα πολυκαταστήματα και στα μεγάλα μαγαζιά θα στρέφεται η κατανάλωση. Και τώρα μάλιστα με το ηλεκτρονικό εμπόριο δε θα μπορείτε να συναγωνιστείτε. Οχι γιατί δεν έχετε την ποιότητα ή την ικανότητα, αλλά γιατί το μεγάλο ψάρι θα φάει το μικρό.

Ψήφος προσφορά στην αντεπίθεση

Επομένως, λέμε ότι αυτή η εκλογική μάχη έχει και μία σχετική αυτοτέλεια. Δηλαδή, να είναι η ψήφος καθαρά πολιτική. Ταυτόχρονα, όμως, παίζει ρόλο γιατί ο «Καλλικράτης» με τα τοπικά όργανα είναι όπλο στα χέρια των επιχειρηματιών. Θα μου πείτε, τι θέλει η αλεπού στο παζάρι, τι μπορούμε να προσφέρουμε εμείς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι κι ακόμα οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες;

Ξέρετε, δεν μπορούμε στις σημερινές συνθήκες, όπου πια έχεις το δρόμο της αντεπίθεσης, δεν προσφέρεις μόνο ως αντίσταση, προσφέρεις και ως αντεπίθεση. Να το πούμε καθαρά. Τι μπορεί να προσφέρει ένας δήμαρχος κι ένας περιφερειάρχης; Με κάποια κονδύλια θα κάνει έργα διαφορετικά από αυτά που του λένε να κάνει. Θα κάνει παιδικούς σταθμούς. Θα κάνει λαϊκές κατασκηνώσεις για τη νεολαία. Με το λαό. Αυτό που λέμε από τα κάτω, αυτό που λέμε μαζικά, να μην κλείσουν τα μικρομάγαζα αν δεν μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, που σημαίνει ότι μαζικά πάμε στα νοσοκομεία και δέχονται τους ανθρώπους που δεν έχουν βιβλιάριο ασθενείας - και ξέρετε ότι είναι αρκετοί από εσάς. Οχι ατομικά ο καθένας να πάει για ζητιανιά.

Αυτό που εμείς σήμερα λέμε, ότι από τα κάτω θα δημιουργήσουμε εστίες δράσης - όχι σοσιαλιστικές νησίδες - που θα επιβάλουν στο νοσοκομείο την περίθαλψη, στον παιδικό σταθμό να είναι δωρεάν. Αυτό μπορεί να γίνει και με τους εκλεγμένους, όχι μόνο με τα σωματεία. Και μάλιστα, όταν έχεις πολλές δυνάμεις, γιατί ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Οταν ο περιφερειάρχης, περιφερειακός σύμβουλος, ο δημοτικός σύμβουλος δεν περιορίζεται να βγάλει το δεκάρικο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά να χρησιμοποιήσει την εκλογή του και την επιλογή του, αυτό που λέμε απειθαρχία.

Επομένως, η αλλαγή συσχετισμού δύναμης υπέρ του ΚΚΕ είναι απαραίτητη. Θα μου πείτε, εδώ ειδικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογής. Πόσα κατεβαίνουν, 7 ψηφοδέλτια; Η ΝΔ, υποτίθεται η «νέα» ΝΔ, η οποία έκανε την αυτοκριτική της, αυτό δεν πρέπει να περάσει. Δεν άλλαξε πολιτικά.

Το ΠΑΣΟΚ έχει 3. Εναν επίσημο, τον Σγουρό, και δύο τους οποίους, αν θέλετε, ούτε που βγήκε δημόσια και να πει ότι δεν το εκφράζουν. Ο Μητρόπουλος, Εθνικό Συμβούλιο, ο Δημαράς κλπ. Ο Δημαράς πιάνει αυτούς που είναι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο Μητρόπουλος αυτούς που είναι ΠΑΣΟΚ, υποτίθεται ο «αριστερός χώρος». Και είναι και ο Ψαριανός, ο οποίος είναι της Δημοκρατικής Αριστεράς αλλά στο 80% πάνε με το ΠΑΣΟΚ. Για σκεφτείτε, κοινό τραπέζι Περιφέρεια Αττικής και οι δήμαρχοι, μπορεί να κάνει τώρα κριτική ο Ψαριανός στον Σγουρό ή στον Κικίλια; Δεν μπορεί να κάνει. Στον Μπουτάρη, η Ξηροτύρη έκανε κριτική στον Μπουτάρη; Αφού τον στηρίζουν. Στην Περιφέρεια μόνοι, στον Δήμο μαζί.

Επομένως, μπορεί να μην υπήρξε σχεδιασμός, μπορεί και να υπάρχει, αλλά αντικειμενικά σήμερα λειτουργεί ως ανάχωμα στο ριζοσπαστισμό προς το ΚΚΕ. Κι αυτό το ανάχωμα δεν πρέπει να περάσει.

Συμμαχία για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης

Κι επιπλέον, κοιτάξτε να δείτε, στις προηγούμενες εκλογικές μάχες ακούγαμε κι αυτό: Μα γιατί η αριστερά να μην είναι ενωμένη, οι τοπικές εκλογές δεν είναι εθνικές, εντάξει τα τοπικά. Για σκεφτείτε να είχαμε υποχωρήσει σε μια πίεση που είχε ένας καλοπροαίρετος αριστερός κόσμος, να κάναμε την «ενότητα της αριστεράς» με τον ΣΥΡΙΖΑ, πού θα ήμαστε τώρα;

Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε ενάντια στη συμμαχία. Εμείς όμως, παίρνοντας υπόψη τη φάση που βρίσκονται σήμερα οι εξελίξεις, βάζουμε την κοινωνικοπολιτική συμμαχία, την εδράζουμε στην κοινή δράση και στη συμφωνία με τα κοινά συμφέροντα, με την κοινή γραμμή εργατικής τάξης, αυτοαπασχολουμένων της πόλης και αγροτιάς.

Εκεί θα δεις πού συμφωνείς. Οχι γενικά ο λαός, η ενότητα των αριστερών, η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων - γιατί αριστερός και προοδευτικός μπορεί να είναι πάρα πολύς κόσμος. Αν όμως φύγεις απ' τη διάθεση της κοινωνίας, που αποτελείται από αντιμονοπωλιακές δυνάμεις, από εργατική τάξη και μικροαστικά στρώματα - με συγχωρείτε, δεν το λέω υποτιμητικά -, αν φύγεις από κει, τότε δεν πατάς πάνω σε εναλλακτική λύση και δεν προσβλέπεις στην κοινή δράση των κοινωνικών δυνάμεων. Προσβλέπεις σε ένα πολιτικό σχήμα το οποίο θα κάνει αναδιανομή της εκλογικής πίτας.

Εμάς μας ενδιαφέρει αυτό που λέμε η αλλαγή συσχετισμού δύναμης και σε κοινωνικό επίπεδο. Δεν μπορεί να έχεις συντηρητικοποίηση στο κοινωνικό επίπεδο και στο πολιτικό επίπεδο να μπορείς να έχεις μια ριζοσπαστική πολιτική συμμαχία. Και να το πούμε καθαρά, η κοινωνική συμμαχία είναι αυτή που σήμερα θα καθορίσει πόσο γρήγορα θα έχουμε πιο ολοκληρωμένη συμμαχία και σε πολιτικό επίπεδο, των αντιμονοπωλιακών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων που λέμε εμείς.

Κι αν θέλετε, αυτό είναι ένα μάθημα και για το ΚΚΕ. Γιατί πρέπει να βλέπεις αυτό και ακριβώς εμείς σήμερα προσβλέπουμε μέσα από την εκλογική μάχη να γίνει ένα βήμα στη συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων με τα μικροαστικά λαϊκά στρώματα. Να ξεπεραστούν προκαταλήψεις που υπάρχουν. Αυτό είναι που θα διαμορφώσει την κοινωνική πολιτική πλειοψηφία και όχι τα σχήματα αυτά τα οποία γίνονται με τα μάτια στην κάλπη.

Εδώ ο λαός πρέπει να αποφασίσει το εξής πράγμα: Από τη μια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κι απ' την άλλη ΚΚΕ. Ούτε αποχές, ούτε όλα αυτά τα «δεν πάω να ψηφίσω». Αυτά δεν πονάνε κανέναν. Αυτό είναι το ζήτημα. Αυτό μπορεί να φέρει αλλαγές, καλύτερο κλίμα; Είναι έτοιμοι στα εναλλακτικά σχέδια. Η Μπακογιάννη κάνει κόμμα, ο Κουβέλης έκανε, ο ΛΑ.Ο.Σ. παίζει διάφορους ρόλους, είναι ο συνδετικός κρίκος για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Αυτός είναι η σαπίλα. Εχουνε τους σοβαρούς, τους σοβαροφανείς, τους έτσι, τους αλλιώς, τους αριστερούληδες, τους κεντροαριστερούληδες, τους κεντροδεξιούληδες, έχουν και το ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον αντικομμουνισμό του ΛΑ.Ο.Σ. Γιατί θέλουν κι ένα μέρος των λαϊκών στρωμάτων, των μικρομεσαίων που είναι πια εξαθλιωμένοι, να τους τραβήξουν εκεί.

Εχουν συνταγές για όλα, για το καινούριο φαγητό και πρέπει να κόψουμε και αυτές τις συνταγές. Και να διαμορφωθεί αυτός ο πόλος, ο πόλος ΚΚΕ και στο κοινωνικό επίπεδο, με τις δυνάμεις εκείνες τις κοινωνικές, με τα μαζικά όργανα που διαμορφώνουν αυτό τον πόλο. Και πρέπει απ' τα κάτω προς τα πάνω να αλλάξει ο συσχετισμός. Και η δράση απ' τα κάτω προς τα πάνω είναι που θα στηρίζει τις κεντρικές πρωτοβουλίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρίσιμο ζήτημα το περιεχόμενο και η κατεύθυνση της πάλης(2021-03-13 00:00:00.0)
Στην κάλπη με ψηλά το κεφάλι, δίχως φόβο και αυταπάτες(2012-05-05 00:00:00.0)
Αντικειμενικά σήμερα τίθεται το ζήτημα της εξουσίας(2010-12-23 00:00:00.0)
Να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος(2010-04-27 00:00:00.0)
Είμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες(2010-01-23 00:00:00.0)
Να μη νομιμοποιηθεί στη λαϊκή συνείδηση καμιά ιδιωτικοποίηση(2009-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ