Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Ινστιτούτο διείσδυσης στα Βαλκάνια

Το Καταστατικό του Ινστιτούτου Ερευνών Μελετών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΝΑ), το οποίο θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, υπογράφηκε χτες στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Το Ινστιτούτο αυτό είναι Ανώνυμη Εταιρία και το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στα 450 εκατ. δραχμές και σ' αυτή συμμετέχουν ο ΟΤΕ, η HELLASCOM, η INTRACOM, η PANAFON, η INTRASOFT, η INFOQUEST, η ALTEC, η FORTHNET, η SIEMENS και ο ΣΒΒΕ με ποσοστό 5% ο οποίος μάλιστα αναλαμβάνει και την προεδρία.

Το ΙΝΑ αποτελεί συνεργασία των ισχυρών του χώρου, στο πλαίσιο της εξασφάλισης σημαντικού μεριδίου στη λεία. Ενόψει του άγριου ανταγωνισμού για τον έλεγχο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και της αγοράς της πληροφορικής στο νέο μεγάλο πεδίο δράσης της ΝΑ Ευρώπης και πριν ακόμη ελεγχθεί από τους πραγματικά μεγάλους του χώρου, επιχειρείται από τις πιο πάνω εταιρίες να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις άμεσης και επιτυχούς διείσδυσης.

Στόχος λοιπόν του ΙΝΑ είναι η δημιουργία ενός επιστημονικού πυρήνα, που θα μελετά, θα αναλύει και θα προσεγγίζει επιστημονικά και οργανωμένα τις εξελίξεις στην αγορά τηλεπικοινωνιών των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, υποστηρίζοντας το έργο των εμπλεκομένων κρατικών και ιδιωτικών φορέων. Η ανάγκη δημιουργίας του προέκυψε εξαιτίας της ανομοιογένειας, των ανισοτήτων και των διαφοροποιήσεων στα θεσμικά πλαίσια των χωρών.

Ορισμένοι από τους τομείς δραστηριοποίησης του ΙΝΑ είναι η δημιουργία Τράπεζας Δεδομένων, όπου θα περιέχεται η ανάλυση των τεχνογνωσιών της αγοράς τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της ΝΑ Ευρώπης, η αποτύπωση της υφιστάμενης τεχνολογικής τηλεπικοινωνιακής υποδομής, ο εντοπισμός των επενδυτικών ευκαιριών του κλάδου, η δημιουργία κόμβων στους φορείς που θα αποτελέσουν τους επίσημους ανταποκριτές του και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η ΕΕ και οι άλλοι Διεθνείς Οργανισμοί χρηματοδότησης. Την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων, θα αναλάβουν τρεις ομάδες, ανάμεσα στις οποίες και μία ομάδα πανεπιστημιακών που θα ασχολείται με την έρευνα, την τεχνολογία και την εκπαίδευση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, καθώς και με τη συνεργασία πανεπιστημιακών τμημάτων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

Πρώτος στόχος του ΙΝΑ αμέσως μετά τη συγκρότησή του τέθηκε η δημιουργία ενός διεπιστημονικού διεθνικού δικτύου στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Στο μεταξύ, στις 20 του Φλεβάρη, περίπου, του 2001 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η πρώτη συνάντηση εμπειρογνωμόνων τηλεπικοινωνιακών αρχών με στόχο την εκπόνηση μελέτης για την εναρμόνιση των θεσμικών πλαισίων των χωρών της Βαλκανικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ