Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Απομακρύνεται η πολυβάθμια Αυτοδιοίκηση

Στο ζήτημα της θεσμοθέτησης ή μη τρίτου βαθμού Αυτοδιοίκησης στη χώρα, στο ρόλο των υπαρχόντων βαθμίδων και στις εγγυήσεις για τη λειτουργία τους, εστίασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, στη συζήτηση με θέμα «Αναθεώρηση του Συντάγματος και Τοπική Αυτοδιοίκηση», που διοργάνωσε η «Συνεργασία Πολιτών Αγίας Παρασκευής».

Από θέση εξουσίας ή εν δυνάμει εξουσίας μιλώντας, οι Β. Βενιζέλος εισηγητής για το θέμα στη Βουλή του ΠΑΣΟΚ και ο Π. Παυλόπουλος της ΝΔ, αναφέρθηκαν στην Αυτοδιοίκηση ως θεσμό, στον οποίο η κεντρική εξουσία όχι μόνο διατηρεί τη δυνατότητα ελέγχου επί των πράξεών της, αλλά επιβάλλεται να την εποπτεύει κι από πάνω.

Στο σημείο αυτό διαφώνησε ο βουλευτής του ΚΚΕ και εισηγητής του Κόμματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, Αντ. Σκυλλάκος, λέγοντας πως ο έλεγχος νομιμότητας και η εποπτεία επί των πράξεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που εισηγείται η κυβέρνηση, μπορεί να οδηγήσει στον έλεγχο σκοπιμότητας. «Με πρόσφατο νόμο τιμωρείται δήμαρχος ή ταμίας, αν δε δώσει αναλυτικό προϋπολογισμό στην Περιφέρεια. Η κυβέρνηση θέλει τον προϋπολογισμό όχι για λόγους διαφάνειας, αλλά για να ανταμείβει ή να τιμωρεί ανάλογα όσους θεωρεί καλούς ή κακούς δημάρχους. Γι' αυτό το λόγο η υπουργός είπε ότι πρέπει να ξέρει η κυβέρνηση πώς οι δήμοι χειρίζονται τα χρήματα που τους αναλογούν», σημείωσε ο Αντ. Σκυλλάκος.

Διάφορες ήταν οι απόψεις, πάντως, στο ζήτημα του αριθμού επιπέδων διοίκησης που έχει ανάγκη η χώρα. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων του δικομματισμού συμφώνησαν ότι είναι αρκετοί οι δύο βαθμοί διοίκησης, ωστόσο ο Π. Παυλόπουλος ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα στο νομοθέτη να ορίζει με νόμο τον τρίτο βαθμό Αυτοδιοίκησης, δηλαδή την αιρετή Περιφέρεια. Κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στη συζήτηση για την αναθεώρηση, ίσως γιατί στους στόχους της κυβέρνησης είναι είτε η κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είτε η διεύρυνσή της στα όρια των σημερινών Περιφερειών. Πάντως, ο Β. Βενιζέλος διευκρίνισε πως δεν μπορούμε να ξέρουμε στο μέλλον ποιος θα είναι ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης. Με την πολυβάθμια Αυτοδιοίκηση τάχθηκε τόσο ο Αντ. Σκυλλάκος, όσο και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φ. Κουβέλης, ζητώντας αμφότεροι την εκλογή των οργάνων Αυτοδιοίκησης με την απλή αναλογική.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των ΟΤΑ, ο Β. Βενιζέλος χαρακτήρισε καινοτομία τη δυνατότητα επιβολής τοπικών εσόδων, που προβλέπει η συνταγματική αναθεώρηση. Από την πλευρά του ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε πως η οικονομική αυτοτέλεια που διατείνεται η κυβέρνηση ότι κατοχυρώνει με τη συνταγματική αναθεώρηση, «στόχο έχει την επιβολή φόρων». Και ζήτησε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα πως το βάρος της λειτουργίας της ΤΑ θα το σηκώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, αποδίδοντας ένα ξεκάθαρο ποσοστό στους δήμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ