Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΑΙΑ
Νέες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη

Αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη που αγγίζει το 115% έχει επιβάλει ο Δήμος Νίκαιας, τα τελευταία έξι χρόνια, στους κατοίκους της πόλης. Οι τελευταίοι εξακολουθούν να... ψάχνουν την καθαριότητα που δικαιούνται με βάση τα χρήματα τα οποία πλήρωσαν.

Αντ' αυτού, όμως, θα κληθούν και φέτος να πληρώσουν υψηλά ποσά, καθώς η διοίκηση του δήμου αποφάσισε να αυξήσει τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, για το 2001, στο 7%. Την ίδια ώρα - όπως μας πληροφορεί η παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας» - «η διοίκηση και ο δήμαρχος, Β. Τράπαλης, υποκριτικά δηλώνουν με κάθε ευκαιρία, στα μέσα ενημέρωσης και σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους, ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στο γεγονός ότι η πόλη μας κατοικείται κυρίως από κατοίκους μέσου και χαμηλού βιοτικού επιπέδου και άτομα με έντονα κοινωνικά προβλήματα ανεργίας, οικιστικά και άλλα».

Ωστόσο, τα νούμερα βεβαιώνουν για ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα, τα δημοτικά τέλη, το 1994 ήταν 211 δραχμές το τετραγωνικό μέτρο στα σπίτια και 534 δραχμές στα μαγαζιά. Σήμερα, οι αντίστοιχες τιμές έχουν ανέλθει στις 450 δραχμές για τα σπίτια και στις 1.147 στα μαγαζιά.

Φαίνεται όμως πως η διοίκηση του δήμου δεν κατάφερε να γεμίσει τα ταμεία της με τις παραπάνω αυξήσεις κι έτσι επιδόθηκε στα δάνεια, αρνούμενη ταυτόχρονα να διεκδικήσει έσοδα από τους παράνομα παρακρατημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Από το 1998, η διοίκηση του Δήμου έχει πάρει δάνεια ύψους 5 δισ. δραχμών για να καλύψει χρέη και λειτουργικά έξοδα. Με αποκορύφωμα την τελευταία απόφαση της διοίκησης του Δήμου να δανειστεί από την Εμπορική Τράπεζα 250 εκατομμύρια δραχμές για να μπορέσει να πληρώσει μισθούς και δώρα στους εργαζόμενους του δήμου, παραμονές των γιορτών», μας ενημερώνει η «Δημοκρατική Ενότητα».

Καταλήγοντας η παράταξη καλεί όλους «να αντιδράσουμε σ' αυτή την πολιτική που φορτώνει χρέη στους πολίτες, σύρει σε ομηρία τους εργαζόμενους του δήμου, ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες του και οδηγεί σε αδιέξοδα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ