Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Πνεύμονας πρασίνου μέχρι την τελευταία σπιθαμή!

Τη μετατροπή ολόκληρης της έκτασης που καταλαμβάνει σήμερα το αεροδρόμιο Ελληνικού, μετά τη μεταφορά του στα Σπάτα, σε πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής, χωρίς εκπτώσεις και περικοπές, ζήτησαν χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι δήμαρχοι των τεσσάρων όμορων Δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού.

Οι τέσσερις δήμαρχοι - έστω και τώρα, μετά από δίχρονο λήθαργο και ενώ έχουν εξυφανθεί πολλά κυβερνητικά σενάρια για την «αξιοποίηση» μεγάλου τμήματος της περιοχής από ιδιώτες - δήλωσαν ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, «με σκοπό να υπερασπίσουμε κάθε σπιθαμή πρασίνου και κάθε δυνατότητα βελτίωσης των συνθηκών ζωής». Επισήμαναν ότι η σημασία της πρωτοβουλίας αυτής για όλη την Αθήνα είναι αυτονόητη, καθώς αν τα 6.500 στρέμματα του αεροδρομίου καλυφθούν με πράσινο θα έχουμε μια αύξηση της επιφάνειας πρασίνου ανά κάτοικο, της τάξης του 1,5 τ.μ.

Οι δήμαρχοι ζήτησαν να συμμετέχουν στο φορέα διαχείρισης, που θα δημιουργηθεί, ενώ προτείνουν να μη γίνει κανένα νέο κτίριο, αλλά να αξιοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα για εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο. Ερωτηματικά, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι στην πρότασή τους αφήνουν περιθώρια για λύσεις αυτοχρηματοδότησης (π.χ., για την εκμετάλλευση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων ή για τη διαμόρφωση Μυθολογικού Πάρκου), πράγμα που, επίσης, διαμορφώνει - όπως και με τα κυβερνητικά σχέδια - την περιοχή σε ιδιωτικό γκέτο εκμετάλλευσης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, με τα αιτήματα των δημάρχων τάχθηκε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδης, ενώ η νομάρχης Αθηνών Ε. Μπεσμπέα τόνισε ότι μετά από 13 χρόνια διαλόγου έφτασε πλέον η ώρα των κινητοποιήσεων διεκδίκησης, στις οποίες θα συμμετέχει και η Νομαρχία.

Κυβερνητική σύσκεψη

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη για την τύχη της περιοχής υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, με τη συμμετοχή των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου και Μεταφορών Χρ. Βερελή.

Μετά τη σύσκεψη δεν έγιναν δηλώσεις. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, αποφασίστηκε να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα ενός χρόνου, ώσπου να μεταφερθεί η 159η Πτέρυγα Μάχης, διάστημα, στο οποίο, επίσης, θα λειτουργεί εκεί και η Αερολέσχη Αθηνών, ενώ θα παραμείνουν στο κτίριο Πολιτικής Αεροπορίας οι υπηρεσίες που ρυθμίζουν το FIR Αθηνών. Στη συνέχεια, αποφασίστηκε το κτίριο του Ανατολικού Αερολιμένα να μετατραπεί σε συνεδριακό κέντρο, ενώ το κτίριο του Δυτικού Αερολιμένα να διαμορφωθεί για να στεγάσει τα πέντε Ολυμπιακά έργα που έχει αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ (ξιφασκία, μπέιζμπολ, μπάμπινκτον, σόφτμπολ και χόκεϊ). Αποφασίστηκε, επίσης, ένα μεγάλο μέρος της περιοχής να δοθεί (πουληθεί, ουσιαστικά) σε ιδιώτες, αλλά η οριστική απόφαση για το ακριβές ποσοστό παραπέμφθηκε για τις αρχές του επόμενου χρόνου, όπου θα εξεταστούν τα σενάρια που επεξεργάζεται ομάδα του Πολυτεχνείου, υπό τον καθηγητή Λ. Βασενχόφεν. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, 2.500 με 3.000 στρέμματα οδηγούνται στην ιδιωτική εκμετάλλευση...

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, υπήρξε κάποια διάσταση απόψεων του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, τόσο με το υπουργό Εθνικής Αμυνας (ο οποίος έθεσε το θέμα του χρόνου της μετεγκατάστασης της πτέρυγας μάχης, του χώρου που θα πάει και της κάλυψης του κόστους μετεγκατάστασης, που υπολογίζεται σε 35 δισ. δρχ.), όσο και με τον υπουργό Μεταφορών (ο οποίος πρότεινε να παραμείνει ο ένας διάδρομος για πάντα στην εφεδρεία). Πάντως, στο τέλος, όλοι συμφώνησαν...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λένε «ναι» οι δήμαρχοι σε συνεδριακό κέντρο(2005-02-15 00:00:00.0)
Πάνω στον αμίαντο δούλευαν οι εργαζόμενοι!(2004-07-10 00:00:00.0)
Ιδιωτικό μητροπολιτικό πάρκο!(2003-10-25 00:00:00.0)
Παζαρεύουν και το Ελληνικό σε ιδιώτες...(2000-11-21 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της(2000-02-08 00:00:00.0)
Δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση(1996-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ