Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Χρυσοπληρώνουμε την «απελευθέρωση»

Χειρότερες μέρες έφερε για τους συνδρομητές και τους εργαζομένους στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο η λεγόμενη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. Λίγοι μεγαλοεπιχειρηματίες στήνουν μονοπώλια, εξοντώνουν τους μικρομεσαίους, ξεζουμίζουν τους εργαζομένους τους και θησαυρίζουν με υψηλά τιμολόγια.

Χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής με δηλώσεις του για τα δυο χρόνια από την απελευθέρωση της αγοράς, παρουσίασε μια «μαγική» εικόνα. Οτι ιδρύθηκαν και λειτουργούν πολλές εταιρίες, ότι λόγω ανταγωνισμού έχουμε καλύτερα τιμολόγια, ότι επί παραδείγματι ο ΟΤΕ μείωσε τα τέλη του, ότι δημιουργήθηκαν 4.000 νέες θέσεις εργασίας κλπ.

Μόνον έτσι δεν είναι. Ο «Ρ» χτες παρουσίασε στοιχεία έρευνας του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με τίτλο «Απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών: Επιπτώσεις στην απασχόληση του κλάδου» - η οποία έγινε κατ' αίτημα του ΥΠΕΘΟ. Οι ερευνητές - εξετάζοντας την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά - κατέληξαν: Πολλές επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες. Οι μεγαλύτερες εταιρίες ελέγχουν την αγορά. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και έτσι προχωρούν «συνεργασίες, συγχωνεύσεις και εξαγορές». Αυτή η διαδικασία «περικόπτει τον αριθμό των θέσεων απασχόλησης. Ο αριθμός των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις που προκύπτουν από τις πρακτικές αυτές, κατά κανόνα είναι μικρότερος από το άθροισμα των απασχολουμένων στις επιχειρήσεις που συγχωνεύτηκαν».

Ειδικά, η πείρα δείχνει ότι οι νέοι εργαζόμενοι στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο είναι χαμηλόμισθοι, πολλές φορές ανασφάλιστοι, εργάζονται εξοντωτικά ωράρια δίχως αμοιβή και ανά πάσα στιγμή απολύονται.

Για τα τιμολόγια να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με έρευνες της ΕΕ, η Ελλάδα πέρυσι αναδείχτηκε η δεύτερη ακριβότερη χώρα στα τέλη κινητής τηλεφωνίας. Κάποιες μειώσεις που γίνονται σήμερα θυμίζουν το ανέκδοτο με το Χότζα, το μικρό σπίτι και τα ζώα που συμβούλευε να μπουν κι αυτά μέσα, για να βγουν κάποια στιγμή αργότερα προκαλώντας ανακούφιση... Στα δε τιμολόγια του ΟΤΕ, να θυμίσουμε την κατάργηση του νυχτερινού μειωμένου τέλους και τις συνεχείς αυξήσεις στο πάγιο, με αποκορύφωμα την τελευταία (700 δρχ. πάνω).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ