Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ικανοποίηση στη Γερμανία και σκεπτικισμός στην υπόλοιπη Ευρώπη

Την επομένη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Νίκαια της Γαλλίας, το γενικό κλίμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ικανοποίηση στη Γερμανία και συγκρατημένη αισιοδοξία για τα υποψήφια μέλη, ενώ ο ευρωπαϊκός Τύπος επισημαίνει ότι επιτεύχθηκε «το ελάχιστο» και επικυρώθηκε η γερμανική επικυριαρχία στη μελλοντική πορεία της Ενωσης.

Στη Γερμανία κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης εκφράζουν ωστόσο τη λύπη τους γιατί οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να προωθήσουν σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας. Ομως, δεν αφήνουν κανέναν υπαινιγμό για το ενδεχόμενο απόπειρας να παρεμποδιστεί η επικύρωση της συμβιβαστικής συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Πολλά, δε, είναι τα στελέχη του συντηρητικού στρατοπέδου που αναγνωρίζουν ότι ο καγκελάριος Σρέντερ κατάφερε να προωθήσει τις γερμανικές θέσεις.

«Η Ευρώπη απέτυχε να κάνει το μεγάλο βήμα... (Οι Ευρωπαίοι ηγέτες) δεν έδειξαν θάρρος και διορατικότητα και πάνω απ' όλα έλειψε η προετοιμασία από τη Γαλλία και τη Γερμανία, που θα μπορούσε να έχει προσδιορίσει το όραμα της Ευρώπης», δήλωσε η ηγέτιδα των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών, Αγκέλα Μέρκελ. Αντιθέτως, οι ηγέτες των γερμανικών κρατιδίων που ελέγχονται από τους συντηρητικούς δείχνουν ικανοποιημένοι, αφού θεωρούν ότι έλαβαν τις διαβεβαιώσεις πως η ΕΕ δε θα παρεμβαίνει σε θέματα που θεωρούν ζωτικής σημασίας για τη δομή του γερμανικού ομοσπονδιακού συστήματος. «Τελικώς νομίζω ότι έγινε ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Εντμουντ Στόιμπερ.

Οι υποψήφιες χώρες

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται και οι ηγέτες των κρατών που βρίσκονται στο κατώφλι της ΕΕ, αφού θεωρούν ότι με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας έλαβαν τις διαβεβαιώσεις που ήθελαν για επιτάχυνση της προενταξιακής διαδικασίας, ώστε να γίνουν μέλη της Ενωσης μέχρι το 2004.

Οι έξι υποψήφιες χώρες, που είναι γνωστές ως «ομάδα του Λουξεμβούργου», χαιρετίζουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας αλλά αναγνωρίζουν ότι μπροστά τους έχουν δύσκολες διαπραγματεύσεις.

«Νομίζω ότι κανένας από εμάς δε θεωρεί πως οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν θα είναι ρόδινες», δήλωσε ο Πάβελ Τέλιτσκα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τσεχικής Δημοκρατίας, που διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες. Η δήλωση έγινε μετά από συνάντηση με τους ομολόγους του από την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Κύπρο, την Εσθονία και τη Σλοβενία. «Νομίζω, πρόσθεσε, ότι το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πως ο δρόμος προς τη διεύρυνση είναι πλέον σαφής και η ΕΕ δεν μπορεί να θέσει οποιαδήποτε νέα προϋπόθεση ή πρόβλημα».

Η «ομάδα του Λουξεμβούργου» άρχισε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ το Μάρτη του 1998, ενώ η Λετονία, η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία άρχισαν τις συνομιλίες πέρσι.

«Ελπίζω βάσιμα ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα είναι ένα από τα πλήρη μέλη (της ΕΕ) το 2004», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μίλος Ζέμαν, ο οποίος φιλοξένησε τους ομολόγους του στην Μπρατισλάβα. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Μίκουλαν Ντζουρίντα, δήλωσε ότι η Σύνοδος της Νίκαιας «δημιουργεί μία καλή βάση για τις χώρες μας για την ένταση στην ΕΕ κάτω από δίκαιες συνθήκες».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, δήλωσε ότι μετά τη Σύνοδο της Νίκαιας θα δοθεί προτεραιότητα στις προσπάθειες διεύρυνσης της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Ντρνόβσεκ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι ικανοποιημένη που όλα τα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των νέων μελών, θα εκπροσωπούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε και η Κύπρος, που στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας επαναδιατυπώθηκε η έκκληση για επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση της κυβέρνησης... Αυτή η αναφορά είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου.

Η Ρουμανία καλωσόρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας, καθώς θεωρείται επωφελής για τη χώρα, που έχει μεγάλο πληθυσμό. «Είμαστε ικανοποιημένοι που στη συμφωνία λαμβάνεται υπόψη το αίτημά μας, όπως κάθε κράτος-μέλος, περιλαμβανομένων των υποψηφίων για ένταξη, να εκπροσωπείται στο συμβούλιο και να έχει τέτοιο αριθμό ψήφων αναλόγως με τον πληθυσμό του», δήλωσε ο Εουγκέν Ντιζμαρέσκου, γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών.

Αντίθετα, δυσαρεστημένη από τη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας εμφανίζεται η Φινλανδία. Παρότι στη Νίκαια αποφασίστηκε να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ένταξη των νέων μελών, από 626 σε 738, η εκπροσώπηση της Φινλανδίας θα μειωθεί: Από 16 βουλευτές, θα εκλέγει 13. Η αύξηση του αριθμού των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δε θα το κάνει πιο αποτελεσματικό, ούτε θα ενισχύσει την εικόνα του οργάνου, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ερκι Τουομίοζα.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Παρότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τη λύση που βρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας, ο ευρωπαϊκός Τύπος επισημαίνει ότι αυτή η Σύνοδος κατέδειξε για μία ακόμη φορά τις συγκρούσεις μεταξύ των εθνικών συμφερόντων των κρατών-μελών.

Στη Γαλλία:

«Τα εθνικά συμφέροντα θα εξακολουθήσουν να υπερισχύουν για πολλά χρόνια και θα υπονομεύουν την Ενωση», εκτιμά η γαλλική οικονομική εφημερίδα «La Tribune», που θεωρεί ότι η αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας ανέδειξε την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων.

«Απλή πορεία προς το χάος ή πολιτική ένωση;», αναρωτιέται η συντηρητική «Le Figaro», θέτοντας τον προβληματισμό εάν η ΕΕ θα είναι «μία κοινότητα κρατών ή απλώς ένα παζλ προγραμμάτων ποικίλης γεωμετρίας».

Η εφημερίδα «France-Soir» υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας αποδεικνύει την «πτώχευση του γαλλο-γερμανικού άξονα».

Η «Liberation», υπό τον τίτλο «Το ευρωπαϊκό πανδοχείο», γράφει ότι «από τη Βαρσοβία έως το Ταλίν, από τη Λιουμπλιάνα έως τη Ρίγα και από τη Βουδαπέστη έως τη Σόφια» οι πάντες είχαν ν' ακούσουν καλά λόγια, αλλά και προειδοποιήσεις για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν μέχρι την πλήρη ένταξή τους στην ΕΕ.

Στην Ιταλία:

Η εφημερίδα «Il Manifesto» επισημαίνει ότι στη Σύνοδο Κορυφής κατέστη σαφές ότι οι ηγέτες της ΕΕ «δεν έχουν κανένα όραμα» για το αύριο της Ενωσης. Γι' αυτό, γράφει η ιταλική εφημερίδα, «παρέπεμψαν τα πάντα στο 2004».

Η εφημερίδα «Il Giornale» γράφει εξάλλου ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας «προσφέρθηκε περισσότερη ισχύς στους "μεγάλους" και κάποιες ψήφοι στις μικρές χώρες» και τονίζει ότι «η νέα Ευρώπη θα ξυπνήσει περισσότερο γερμανική».

Στη Γερμανία:

Η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Υστερα από τέσσερις μέρες και μία νύχτα, η ΕΕ ενέκρινε πακέτο μίνι μεταρρυθμίσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η «Frankfurter Rundschau», που επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας ήταν «απλώς μία μίνι μεταρρύθμιση».

«Η Ευρώπη ενωμένη... κάτω από ένα μικρό διευθυντήριο», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Der Tagesspiegel».

Στη Μ. Βρετανία:

Στο Λονδίνο, η εφημερίδα «The Times» κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδη την επισήμανση του Τόνι Μπλερ προς τους εταίρους του της ΕΕ, ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι».

Η «Daily Telegraph» φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα τις επικρίσεις που διατυπώνει η συντηρητική αντιπολίτευση, ότι ο Τόνι Μπλερ δεν υπερασπίστηκε όσο θα έπρεπε τα βρετανικά συμφέροντα στη Νίκαια.

Στην Αυστρία:

H αυστριακή εφημερίδα «Die Presse» αναφέρεται σε «επικρίσεις και γιορτασμούς μετά τη Σύνοδο», ενώ η «Der Standard» υποστηρίζει ότι «οι υποψήφιες χώρες είναι ικανοποιημένες από τα αποτελέσματα της Συνόδου της Νίκαιας».

Στο Βέλγιο:

Η βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique» θεωρεί ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση κέρδισε μία συμφωνία, αλλά απώλεσε ορισμένες από τις φιλοδοξίες που είχε». Κάτι που διαπιστώνει και η «L' Echo», που σημειώνει ότι «η απουσία φιλοδοξιών οδήγησε σε μία μινιμαλιστική συμφωνία».

Στην Ισπανία:

Η εφημερίδα «El Mundo» κρίνει ότι «η Ισπανία είναι από τις χώρες που κέρδισαν τα περισσότερα στη Σύνοδο Κορυφής για τη νέα Ευρώπη, η οποία θα διευθύνεται από τη Γερμανία».

Η «El Pais» τονίζει ότι η Σύνοδος Κορυφής της Νίκαιας σηματοδοτεί «τη διεύρυνση προς τα ανατολικά, μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ