Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεκτή εν μέρει η αγωγή κατά του Μανδίκου

Δεκτή εν μέρει έγινε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγ. Γιαννόπουλου κατά του αντιστασιακού συγγραφέα ΓιώργουΜανδίκου για το βιβλίο του «Εγώ είμαι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος». Το δικαστήριο επιδίκασε υπέρ του κ. Γιαννόπουλου ποσό 50 εκατ. δρχ. ως αποζημίωση, απειλώντας τον εναγόμενο με επιβολή προστίμου 500.000 δρχ. και τρίμηνη προσωποκράτηση για κάθε επανάληψη στο μέλλον «παρόμοιων συκοφαντικών γεγονότων».

Ειδικότερα, με την υπ' αριθ. 9876/2000 απόφασή του, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχεται ότι «το βιβλίο "Εγώ είμαι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος" περιέχει δυσφημιστικές, εξυβριστικές εκφράσεις και αναληθή γεγονότα, που θίγουν την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντος, γιατί αμφισβητείται η αντιστασιακή δράση του την περίοδο 1941-44 κατά των Γερμανών και υποστηρίζεται ότι όχι μόνο δεν έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, αλλά υπήρξε ταγματασφαλίτης και Γερμανοτσολιάς». Ακολούθως, η δικαστική απόφαση σημειώνει ότι «οι αναφορές του κ. Μανδίκου ήταν ικανές να βλάψουν και έβλαψαν την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντος, ο οποίος μάλιστα διατέλεσε υπουργός και είναι βουλευτής. Σύμφωνα δε με το άρθρο 363 του Ποινικού Κώδικα συνίσταται το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, εφόσον το βιβλίο περιλαμβάνει ισχυρισμούς και διαδόσεις ψευδών γεγονότων σε βάρος του κ. Γιαννόπουλου, εν γνώσει του εναγομένου».

Το δικαστήριο αναφέρει πέντε στοιχεία για να στηρίξει την άποψή του ότι το βιβλίο του Γ. Μανδίκου περιλαμβάνει «ισχυρισμούς και διαδόσεις ψευδών γεγονότων»: «α) Το πρακτικό της πρωτοβάθμιας επιτροπής κρίσης του ΓΕΕΘΑ, με βάση το οποίο ο ενάγων αναγνωρίστηκε ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης 1941-44. β) Το τιμητικό δίπλωμα αναγνώρισης της αντιστασιακής δράσης του την περίοδο 1941-45, που του απονεμήθηκε από τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Αντ. Δροσογιάννη. γ) Καταθέσεις μαρτύρων, μεταξύ των οποίων είναι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Σπ. Κωτσάκης και Ν. Καρράς. δ) Βιβλία που επιβεβαιώνουν την αντιστασιακή δράση του ενάγοντος. ε) Μία φωτογραφία, στην οποία ο κ. Γιαννόπουλος εικονίζεται ένστολος το Νοέμβρη του 1944 ανάμεσα σε αγωνιστές».

Η αγωγή του Ευάγγ. Γιαννόπουλου εναντίον του Γ. Μανδίκου είχε εκδικαστεί στις 18-5-2000. Με αυτήν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ζητούσε αποζημίωση 500 εκατ. δρχ. (!), αλλά στο ακροατήριο «περιόρισε» τις απαιτήσεις του στα 50 εκατ. Οσα ακριβώς το δικαστήριο αναγκάζει τώρα τον Γ. Μανδίκο να του δώσει!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ