Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΚΕ
Δημοψήφισμα σε κάθε χώρα για την ολέθρια Συνθήκη της Νίκαιας

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Κώστας Αλυσσανδράκης, με την ευκαιρία της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης της Νίκαιας, δήλωσαν τα εξής:

«Οι αποφάσεις της Διακυβερνητικής Διάσκεψης της Νίκαιας είναι ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της παραπέρα καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στον ευρωπαϊκό χώρο. Προηγήθηκαν πολύχρονα παζάρια και αμαρτωλοί συμβιβασμοί σε βάρος των λαών για να παρακαμφθούν οι εσωτερικές αντιθέσεις των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και να θωρακιστούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου απέναντι στους λαούς, που αποτελούν τον κύριο, αν όχι τον μοναδικό εχθρό του.

Οι ψήφοι στο Συμβούλιο ξαναμοιράστηκαν υπέρ των μεγάλων κρατών, που έτσι ισχυροποιούνται περισσότερο. Αποφασίστηκε η κατάργηση του βέτο σε ακόμα περισσότερα θέματα και η θεσμοθέτηση της "ενισχυμένης συνεργασίας". Τα παραπάνω προωθούν τη δημιουργία του σκληρού πυρήνα των ιμπεριαλιστικών κρατών και δημιουργούν πολλαπλές ταχύτητες, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προωθήθηκε παραπέρα ο στόχος της διεύρυνσης της ΕΕ, στην ουσία της προσάρτησης νέων χωρών, για ακόμα μεγαλύτερη και πιο σίγουρη λεηλασία του φυσικού και ανθρώπινου πλούτου τους. Παράλληλα, με τις αποφάσεις της Νίκαιας, ενισχύεται η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ (αποφάσεις για δημιουργία οργάνων στρατιωτικού σχεδιασμού), επιβεβαιώνεται η στενή σχέση και εξάρτηση από το ΝΑΤΟ.

Αυτοί που μιλούν για "δημοκρατία", "διαφάνεια" και για "Ευρώπη των πολιτών" απέδειξαν στη Νίκαια την απύθμενη υποκρισία τους, παραμερίζοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από μεγάλο αριθμό σημαντικών ζητημάτων που θα αποφασίζονται με πλειοψηφία από το Συμβούλιο.

Τέλος, παρά τις βαρύγδουπες διακηρύξεις για κοινωνική ατζέντα, κατοχυρώνονται τα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα στους τομείς της απασχόλησης, της κοινωνικής ασφάλισης, της κοινωνικής πολιτικής γενικότερα και εντείνεται η στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ χαιρετίζουν τις μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Νίκαια που πραγματοποιήθηκαν παρά τα εμπόδια που έβαλε η "κεντροαριστερή" γαλλική κυβέρνηση. Καλούν τους εργαζόμενους και τους λαούς γενικότερα να συντονίσουν και να αναπτύξουν τον αγώνα τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ετσι μόνο θα εμποδίσουν και τελικά θα ανατρέψουν την πορεία από το κακό στο χειρότερο. Θα ανοίξουν το δρόμο για μια άλλη Ευρώπη χωρίς εκμετάλλευση, ανεργία και εξαθλίωση, χωρίς πολέμους. Την Ευρώπη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής ηπείρου, την Ευρώπη της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της κοινωνικής προκοπής, της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών. Αμεσα, ας απαιτήσουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην κάθε χώρα για τη νέα, ολέθρια για τους λαούς, Συνθήκη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ