Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αντιδράσεις για το «ξεψάχνισμα»

Δήλωση για τα περιουσιακά στοιχεία των ίδιων και των συγγενών τους, αλλά και αιτιολόγηση,  απαιτεί η κυβέρνηση

Ενα αυταρχικό μέτρο που στοχεύει στον εκφοβισμό των δημοσίων υπαλλήλων ενεργοποίησε η κυβέρνηση, με την απαίτηση να καταθέσουν δηλώσεις για την περιουσιακή κατάσταση των ίδιων και συγγενών τους! Η σχετική εγκύκλιος δεν έχει σταλθεί ακόμη σε όλες τις υπηρεσίες, ωστόσο οι εργαζόμενοι που τους έχει γνωστοποιηθεί το περιεχόμενό της έχουν ήδη αντιδράσει. Χτες έγινε παράσταση διαμαρτυρίας από το σωματείο των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» στη διεύθυνση του νοσοκομείου. Αντιδράσεις υπάρχουν και από εκπαιδευτικούς. Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης, υπήρξε μόνο παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων από τις 15 Δεκέμβρη στις 15 Γενάρη...

Πρόκειται για την ενεργοποίηση του άρθρου 28 του νέου αντιδραστικού Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα - ο οποίος θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2688/99 - το οποίο ορίζει ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, κατά τη διάρκεια του διορισμού τους, πρέπει να καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση με τα περιουσιακά τους στοιχεία, καθώς και την υποχρέωσή τους να γνωστοποιούν οποιαδήποτε μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης.

Ειδικότερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να αναφέρουν την κινητή και ακίνητη περιουσία, σπίτια, οικόπεδα, καταθέσεις, οχήματα, πλοία, μετοχές και ό,τι άλλο κατέχουν αυτοί, οι σύζυγοι και τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, πρέπει να αιτιολογούν την απόκτησή τους, όταν υπάρχει μεταβολή. Δίνεται τρεις μήνες προθεσμία να δηλώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων μετά το γάμο. Εάν έχουν ενισχυθεί από τρίτους για απόκτηση περιουσιακού στοιχείου, πρέπει να δηλώνουν και τη δική του περιουσιακή κατάσταση! Επίσης, θα πρέπει υποχρεωτικά ανά δυο χρόνια να καταθέτουν ανάλογη δήλωση. Εάν η αρμόδια υπηρεσία διαπιστώσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία είναι δυσανάλογα με τις αποδοχές και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση του δημόσιου υπάλληλου, τότε θα ενεργείται έρευνα, με τις ανάλογες κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης παραπτώματος.

Να σημειώσουμε ότι πάγια θέση της ΕΣΑΚ - Δημοσίου, από τη συζήτηση ακόμη του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, είναι να μην εφαρμοστεί το μέτρο και με βάση αυτή τη θέση αντιμετώπισε το θέμα η ΑΔΕΔΥ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ τονίζει για το «πόθεν έσχες» συγκάλυψης: «Την ίδια στιγμή που η πολιτική της κυβέρνησης καλλιεργεί, τροφοδοτεί και συγκαλύπτει τη φοροδιαφυγή και την κάθε είδους διαπλοκή και δοσοληψία, υποκρίνεται ότι επιδιώκει τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς. Οταν, ταυτόχρονα, επιτρέπει χωρίς κανέναν έλεγχο να κυκλοφορούν τεράστια ποσά από και προς κάθε κατεύθυνση και το Χρηματιστήριο έχει μετατραπεί σε χώρο "ξεπλύματος" τεράστιων χρηματικών ποσών, και συνεχίζει, επειδή δεν αντιμετωπίζεται η διαφθορά με τέτοιου είδους δηλώσεις (γιατί η διαφθορά δε βρίσκεται στους εργαζόμενους) και επειδή η ενέργεια αυτή στοχεύει, από τη μία να συγκαλύψει το πρόβλημα της ασυδοσίας των μεγάλων συμφερόντων και, από την άλλη, να εντείνει τον αυταρχισμό και να εκφοβίσει το δημόσιο υπάλληλο, η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ προτείνει στους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν στην υπηρεσία τους: "Τα περιουσιακά μου στοιχεία είναι καταγραμμένα στην αρμόδια αρχή, την Εφορία"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ