Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολύ σημαντική η πρόσκληση για το Κόμμα μας

Δήλωση του Δρ. Ιμπραγκίμ Καντούρ, μέλους του ΠΓ του ΚΚ Συρίας και υπεύθυνου για ιδεολογικά ζητήματα

Σε δήλωσή του προς τον «Ρ», ο Δρ. Ιμπραγκίμ Καντούρ, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Συρίας και υπεύθυνος για ιδεολογικά ζητήματα, αναφερόμενος στην παρουσία του στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, τόνισε:

«Κατ' αρχήν θέλω να ευχαριστήσω το ΚΚΕ για την πρόσκληση να συμμετάσχουμε στο 16ο Συνέδριό του. Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρόσκληση για το Κόμμα μας ειδικά στις σημερινές δύσκολες διεθνείς συνθήκες και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, αλλά και στο κομμουνιστικό κίνημα. Φυσικά, χαιρόμαστε που έχουμε αυτές τις επαφές με το ΚΚΕ και το ευχαριστούμε που μας προσκαλεί σε κάθε συνέδριό του, αλλά και στα διεθνή φόρουμ που διοργανώνει.

Στην περιοχή μας, αυτή τη στιγμή, το σημαντικότερο ζήτημα είναι το Παλαιστινιακό. Το οποίο επηρεάζει όλες τις λαϊκές μάζες του αραβικού κόσμου. Εμφανίζονται αντιδράσεις που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν εμφανιστεί. Για παράδειγμα, στη Σαουδική Αραβία, το Ομάν και αλλού δεν είχαμε ποτέ διαδηλώσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέτοιες αντιδράσεις. Οι Αραβες βλέπουν την παλαιστινιακή εξέγερση σαν ένα γεγονός που εμπεριέχει την απαίτηση για λύση σε όλα τα βασικά ζητήματα. Για παράδειγμα, αυτή η εξέγερση δεν μπορεί να σταματήσει, αν δε δοθεί στους Παλαιστίνιους εξόριστους η δυνατότητα να επιστρέψουν στην Παλαιστίνη, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Δεύτερον, είναι αδύνατο τώρα να μη λυθεί το ζήτημα της πρωτεύουσας του παλαιστινιακού κράτους, πάλι με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Τρίτον, είναι αδύνατο τώρα να μην ανακηρυχτεί παλαιστινιακό κράτος.

Εμείς, οι Αραβες κομμουνιστές λέγαμε ήδη από το 1948 ότι η πιο καλή λύση για το παλαιστινιακό πρόβλημα είναι ένα δημοκρατικό κράτος όπου Παλαιστίνιοι και Εβραίοι θα ζουν ειρηνικά. Αυτό όμως δεν έγινε και όταν οι σιωνιστές ίδρυσαν το Ισραήλ, δεν υπολόγισαν πως εκεί υπήρχε λαός που δεν ήταν δυνατόν να ξεχάσει την πατρίδα. Γιατί έγινε η εξέγερση τώρα; Εγινε τώρα γιατί τα ζητήματα της ειρήνευσης στην περιοχή υπό αμερικανική εποπτεία δε λύθηκαν. Αντίθετα, χειροτέρεψαν όλα τα προβλήματα. Και ο λαός περιμένει πότε θα επιστρέψει στην ειρήνη. Οι Παλαιστίνιοι αναγνώρισαν τους Ισραηλινούς. Οι Ισραηλινοί δεν αναγνωρίζουν τίποτα.

Στη Συρία έγιναν πολύ μεγάλες διαδηλώσεις και υπάρχει λαϊκό κίνημα ενάντια στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αφού είναι καθαρό σε όλο το λαό, τις πολιτικές και θρησκευτικές δυνάμεις, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν σε όλα το Ισραήλ. Είναι πολύ βασικό που ακόμα και παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως τα Αραβικά Εμιράτα, έχουν τώρα αντιαμερικανικό λόγο. Το κομμουνιστικό κίνημα τώρα ξαναγεννιέται και η εκτίμησή μας είναι ότι αναπτύσσεται. Υπάρχουν επιτυχίες. Γι' αυτό θεωρούμε πως οι επαφές μεταξύ των ΚΚ είναι πολύ σημαντικές.

Σήμερα υπάρχουν νέα προβλήματα σε νέες διεθνείς συνθήκες που είναι τελείως διαφορετικές από αυτές μιας δεκαετίας πριν. Γεγονός που απαιτεί ακόμη περισσότερα από τους κομμουνιστές. Και δεν μπορεί να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, αν δε βρούμε τρόπους κοινής δράσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ