Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
«Κοινωνία της πληροφορίας για όλους (;)»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με υποσχέσεις για ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία και με το γνωστό «ευχολόγιο» για τη χρησιμοποίηση από τη μάζα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των τεχνολογικών επιτευγμάτων, ώστε να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της «Νέας Οικονομίας», διανθίστηκε η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο που διοργανώνεται με θέμα την «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Ο Κ. Σημίτης από το βήμα του συνεδρίου υποσχέθηκε τη χορήγηση ποσού 1 τρισ. δραχμών από το Γ' ΚΠΣ για τη σύσταση ενός «επιχειρησιακού προγράμματος», όπως ανέφερε, για την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας, για να συμπληρώσει ότι αυτές είναι «δράσεις που προωθούν τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας» (βλέπε μεγάλες επιχειρήσεις που καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος).

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός επέμεινε στη διαπίστωση ότι «η νέα οικονομία ριζώνει στη χώρα μας», ενώ συμπλήρωσε ότι «η κοινωνία της πληροφορίας δείχνει ότι έχει τη δυνανότητα να βελτιώσει αποφασιστικά τις σχέσεις κράτους - πολίτη». Θέλοντας, όμως, να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα αυτού του... ιδεατού κόσμου, έφτασε να μιλήσει για «εφαρμογές τηλεϊατρικής σε απομακρυσμένα νησιά», όταν είναι γνωστό ότι στις ακριτικές περιοχές της χώρας λείπουν μέχρι και οι γιατροί, πόσο μάλλον η... τηλεϊατρική.

Ο Κ.Σημίτης δεν παρέλειψε, βέβαια, να συγχαρεί τους μεγάλους ομίλους που έχουν το τελευταίο διάστημα επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στο Ιντερνετ, για να σημειώσει στη συνέχεια πως ενώ «η θέση των πρωτοπόρων είναι εξασφαλισμένη», ωστόσο «το πώς θα επηρεάζεται η ζωή των υπόλοιπων απομένει προς απάντηση». Αντί, όμως, κάποιας απάντησης για το πώς θα κατοχυρώνεται το δικαίωμα για ισότιμη πρόσβαση στην κοινωνία της πληροφορίας, ο Κ. Σημίτης περιορίστηκε - και εδώ - σε ευχές του τύπου «δε θέλουμε μια κοινωνία των δύο πόλων, όπου ο ψηφιακός αναλφαβητισμός θα τροφοδοτεί και θα παγιώνει τις ανισότητες».

Ενα τρισ. στους μεγαλοεπιχειρηματίες

Το σχεδόν 1 τρισ. δραχμές που, στα πλαίσια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) θα μοιράσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους μεγαλοεπιχειρηματίες που νέμονται το χώρο της Πληροφορικής, φρόντισε να προβάλει στη χτεσινή του ομιλία και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στη διάρκεια της διημερίδας για την Κοινωνία της Πληροφορίας που διοργανώνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Παράλληλα, φρόντισε να επαναλάβει και πάλι τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, να ξεπουλήσει τον εναπομείναντα δημόσιο πλούτο, μέσω της προώθησης των «διαρθρωτικών αλλαγών», μια και το συγκεκριμένο θέμα έχει δημιουργήσει τριβές ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε μερίδα των ενδιαφερόμενων για την εξαγορά των ΔΕΚΟ, μεγαλοεπιχειρηματιών.

Το μήνυμα που έστειλε για μια ακόμη φορά ο Γ. Παπαντωνίου ήταν σαφές. Η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια της υλοποίησης της απόφασης του Βερολίνου τον Μάρτη του 2000, όπου η ΕΕ διαπίστωσε έλλειμμα στη διάδοση των νέων τεχνολογιών ως προς το άλλο μεγάλο κέντρο του κεφαλαίου, τις ΗΠΑ, θα στηρίξει με υλικά κίνητρα τις ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των νέων τεχνολογιών. Ετσι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας φρόντισε να υπενθυμίσει και πάλι ότι το πρόγραμμα του ΚΠΣ για την Κοινωνία της Πληροφορίας που καλύπτει την περίοδο 2000 - 2006 ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ. Επανέλαβε, επίσης, ότι πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή ειδικός νόμος για το Ταμείο Ανάπτυξης της Νέας Τεχνολογίας (ΤΑΝΕΟ) που θα προικοδοτηθεί από το κράτος με 450 εκατ. ευρώ. Το δυστύχημα για την κυβέρνηση είναι ότι στο χώρο των νέων τεχνολογιών, έχει ξεσπάσει σύγκρουση επιχειρηματιών ( Λαμπράκης - Κόκκαλης), οι οποίοι διεκδικούν ο καθένας για τον εαυτό του το κρατικό χρήμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ