Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρ. ΠΡΟΝΤΙ
Αμεση επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας σχολίασε χτες ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος αναφέρθηκε στις ανεπάρκειες, τις αδυναμίες και τις ελλείψεις, αλλά και στα «θετικά βήματα» που έγιναν στη Νίκαια.

«Πρέπει, είπε, ν' αναγνωρίσουμε ότι η δύσκολη κατάληξη της Νίκαιας ήταν τελικά μία επιτυχία, γιατί δεν ήταν εύκολο να πραγματοποιηθεί. Με ρεαλισμό θα πρέπει να φροντίσουμε να επικυρωθεί η Συνθήκη το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να υποδεχτούμε τα νέα μέλη σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ελσίνκι».

Σχετικά με το θέμα της στάθμισης των ψήφων στο Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεώρησε ότι η απόφαση ήταν δύσκολη, λόγω του προσανατολισμού που είχε γενικά ληφθεί, και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «αποκαρδιωτικό». Και αυτό γιατί με την ενισχυμένη πλειοψηφία το μπλοκάρισμα είναι πιο εύκολο, ενώ σε μία Ενωση που διευρύνεται, η λογική θα ήθελε ακριβώς το αντίθετο, είπε ο Ρ. Πρόντι. Σ' ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική και την πολιτική σε κοινωνικά θέματα, ο Ρ. Πρόντι δήλωσε «απογοητευμένος», αφού η πρόοδος είναι μηδαμινή γιατί προσέκρουσε στην αδιαλλαξία ορισμένων χωρών - μελών.

Τόνισε ιδιαίτερα ότι η εμπειρία της Νίκαιας απέδειξε ότι τόσο οι δομές όσο και ο οργανωτικός μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την τροποποίηση των θεσμικών οργάνων δεν είναι επαρκείς και χρειάζονται μεταβολές. «Χρειάζεται, ανέφερε, ένας κοινός συλλογισμός από όλους μας γιατί η Νίκαια έδειξε ότι η τροποποίηση των Συνθηκών δε γίνεται με τον σωστό τρόπο».

Ο Ρ. Πρόντι υποστήριξε ακόμα ότι η Σύνοδος Κορυφής χαρακτηρίστηκε από την προάσπιση αμέσων συμφερόντων αντί για μακρόπνοη αντιμετώπιση των θεμάτων. «Παρ' όλα αυτά υπάρχει, είπε, ένα σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης». Εξέφρασε όμως τη λύπη του για ορισμένα σημεία, όπως μία καλύτερη κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ Ενωσης και κρατών - μελών.

Ικανοποιημένος όμως δήλωσε για την πρόοδο που σημειώθηκε στο θέμα της ενισχυμένης συνεργασίας. «Τώρα πλέον, είπε, διαθέτουμε ένα απαραίτητο εργαλείο στην υπηρεσία της διευρυμένης Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θα διστάσει να το χρησιμοποιήσει συνεχίζοντας να λειτουργεί ως θεματοφύλακας των Συνθηκών της ΕΕ».

Ο Ρ. Πρόντι κατέληξε λέγοντας: «Τελικός στόχος της Νίκαιας η ενοποίηση της Ευρώπης. Η νέα χιλιετία μας έδωσε μία ευκαιρία χωρίς προηγούμενο να ενώσουμε τις χώρες της ηπείρου μας σε μία μεγάλη ευρεία ζώνη σταθερότητας. Η Νίκαια είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, ένα βήμα πιο μικρό απ' αυτό που θα θέλαμε και αυτό που θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε. Ομως η κατεύθυνση είναι η σωστή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ