Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Επιτυχία» η Νίκαια για τον Γ. Παπανδρέου

Συνεντεύξεις επί συνεντεύξεων  του υπουργού Εξωτερικών, χτες, προκειμένου να πείσει για την επιτυχία 

Ικανοποιημένος από τα όσα πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στη Νίκαια, εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου σε συνεντεύξεις που έδωσε σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Απόλυτα σύμφωνος με τον υπουργό Εξωτερικών εμφανίστηκε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στη Νίκαια, ιδιαίτερα στον Κ. Καραμανλή, ο οποίος μίλησε για ευτελισμό. «Δε βλέπω πού το βασίζει ο κ. Καραμανλής. Αυτές είναι λέξεις που είναι πολύ γενικές, πολύ αόριστες. Θα πρέπει να το τεκμηριώσει, διότι η Ελλάδα νομίζω πήγε πολύ καλά. Αλλά υπάρχουν δύο διαφορετικά πράγματα τα οποία πρέπει να τονίσουμε εδώ πέρα. Υπάρχει μια Ευρώπη που κινείται και βεβαίως κάθε χώρα κοιτάει πώς θα διασφαλίσει και τα εθνικά της συμφέροντα σ' αυτή την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύω ότι και τα δύο χρειάζονται. Και να προχωρήσει η Ενωση και βεβαίως να διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα. Και τα καταφέραμε πιστεύω και τα δύο. Η Ελλάδα κατάφερε να διασφαλίσει σαφώς και μια σημαντική βαρύτητα μέσα στις αποφάσεις. Μιλάμε για αποφάσεις 27 πια χωρών. Και ουσιαστικά να διασφαλίσουμε και σημαντικούς τομείς όπου έχουμε ιδιαίτερα συμφέροντα και θέλαμε να διατηρήσουμε το δικαίωμα της αρνησικυρίας, του βέτο όπως λέγεται. Π.χ. θέματα ναυτιλιακά, θέματα συνοχής, οικονομικά».

Ως προς το θέμα του βέτο και πώς αυτό το δικαίωμα διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία της Νίκαιας, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε: «Κατ' αρχήν η προσπάθεια η οποία υπήρξε, ήταν να αρθεί το βέτο σε πάρα πολλούς τομείς και αυτό συμφέρει σε πάρα πολλούς τομείς τη χώρα μας. Γιατί συμφέρει; Διότι χρειάζεται να προωθηθούν πολιτικές, π.χ. στην κοινωνική πολιτική, που θα βοηθήσουν τους λαούς της Ευρώπης. Εάν μία χώρα το σταματήσει για δικούς της εσωτερικούς λόγους ή θεωρεί ότι δε θέλει να προχωρήσει, σημαίνει ότι όλη η Ευρώπη δεν προχωρά». Το βέτο, πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου είναι ένα όπλο όμως και αρνητικό πολλές φορές το βέτο, δεν είναι πάντα θετικό το βέτο. Το βέτο είναι θετικό σε θέματα τα οποία η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι μείζονος, ζωτικής σημασίας, σε άλλα θέματα όμως πολλές φορές μπλοκάρεται η Ευρώπη και δεν προχωρά».

Ο υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε ότι στη Νίκαια διαμορφώθηκε ένα νέο Διευθυντήριο: «Οχι, δε διαμορφώθηκε Διευθυντήριο», είπε και πρόσθεσε, ότι οι μεσαίες και οι μικρές χώρες διατήρησαν την ισχύ τους. «Αυτό το οποίο βεβαίως δημιουργήθηκε, είναι ότι διατήρησαν και οι μεγάλοι την ισχύ τους και ενισχύθηκε κατάτι η Γερμανία, η οποία όμως δικαίως ενισχύθηκε».

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προχωρήσει θετικά αυτά τα χρόνια -τόνισε ο Γ. Παπανδρέου- με μια σημαντική προσπάθεια να δημιουργηθεί μία πολιτική ένωση, να μην είναι απλώς μία ένωση αγοράς, οικονομική ένωση, αλλά να έχει και πολιτικό ρόλο και ρόλο και στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα και βεβαίως και με τη διεύρυνση να αποτελέσει μια σημαντική δύναμη. Δύναμη ελπίζουμε κοινωνικής ευαισθησίας, δύναμη πολιτική, για τις αρχές της δημοκρατίας και στην περιοχή της Ευρώπης για την ασφάλεια και τη συνεργασία των λαών, αλλά και βεβαίως και ευρύτερα. Αυτό που κάναμε στη Νίκαια ήταν ένα βήμα. Σαφώς το βήμα αυτό για μένα προσωπικά δεν είναι αρκετό για την Ευρώπη. Αλλά μην ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη έχουμε πάντα μια ιστορία μικρών βημάτων, αλλά βημάτων που είναι προς μια σταθερή κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ