Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και αγρότες ζητάει το ΚΚΕ

Τη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση καταθέτει σήμερα ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Καραθανασόπουλος

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και των μικρομεσαίων αγροτών και των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων ζητάει το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που καταθέτει σήμερα προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται:

«Οι συγχωνεύσεις και η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην πλειοψηφία των μικροϊδιοκτητών αγροτών και συνεταιρισμών, που έχουν υποθηκεύσει τα περιουσιακά τους στοιχεία για καλλιεργητικά και άλλα δάνεια.

Μάλιστα, με τη ληστρική δράση της ΑΤΕ, που στηρίζεται στη μεγάλη διαφορά των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, αλλά και τα πανωτόκια, σημαντικό μέρος μικρομεσαίων αγροτών αδυνατεί να πληρώσει και ήδη απειλείται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Με την ιδιωτικοποίηση η κατάσταση θα χειροτερέψει και οι κατασχέσεις θα πάρουν μαζικό χαρακτήρα, που πολλά από αυτά είναι φιλέτα γης και παραγωγής. Επιπτώσεις θα υπάρχουν και στις μεταποιητικές κρατικοσυνεταιριστικές μονάδες της ΑΤΕ ("Δωδώνη", Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ), Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας (ΕΤΑΝΑΛ), ΣΕΚΑΠ κ.ά.).

Η παραπέρα μονοπώληση και ιδιωτικοποίηση του κλάδου θα έχει συνέπειες και στους εργαζομένους, αφού μέσα από τις όποιες ανακατατάξεις το προσωπικό που θα θεωρηθεί ως πλεονάζον θα απολυθεί και το υπόλοιπο θα υποστεί χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεών του.

Ταυτόχρονα, αυτή η διαδικασία συγχωνεύσεων - ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχύσει περαιτέρω την προοπτική λεηλασίας των λαϊκών καταθέσεων και θα σηματοδοτήσει νέες αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων.

Μπροστά σε αυτές τις σαρωτικές εξελίξεις για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί τι μέτρα θα παρθούν, για την εξασφάλιση των εργαζομένων και των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων ("ΔΩΔΩΝΗ", ΕΒΖ, ΕΤΑΝΑΛ, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ κ.ά.), το πάγωμα των πλειστηριασμών και κατασχέσεων κατά των μικρομεσαίων αγροτών, την επαρκή και χαμηλότοκη χρηματοδότησή τους, την προστασία των λαϊκών καταθέσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοβουλίες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ(2012-07-24 00:00:00.0)
Ξεπουλήθηκαν ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ(2012-02-19 00:00:00.0)
Καταγγέλλει το ξεπούλημα της ΕΒΖ(2011-12-08 00:00:00.0)
Η ΑΤΕ ανακοίνωσε και επίσημα το πωλητήριο(2011-08-13 00:00:00.0)
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο(2011-05-13 00:00:00.0)
Θέλουν τα «φιλέτα»(2010-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ