Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Πάλη που θα χτυπάει την αιτία στη ρίζα της

Αμεσα μέτρα, αλλά και θέσεις εργασίας σε τομείς που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων

Από κινητοποίηση εργαζομένων και ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
Από κινητοποίηση εργαζομένων και ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης εντείνει αναπόφευκτα και το πρόβλημα της ανεργίας. Τα ίδια τα επίσημα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν τάσεις ραγδαίας αύξησης. Η κυβέρνηση υπηρετεί τη στρατηγική των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», που σημαίνει μείωση των κονδυλίων για τους ανέργους και μεταφορά αυτών των χρημάτων στα ταμεία των επιχειρήσεων, μέσα από προγράμματα «κατάρτισης», επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, γενναίας επιχορήγησης για διατήρηση προσωρινά κάποιων θέσεων εργασίας.

Προγράμματα, που στην πράξη έχουν αποδειχθεί ως ένα εργαλείο ανακύκλωσης της ανεργίας - με τα λεφτά των φορολογούμενων και τις εισφορές των εργαζομένων - σε όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των ανέργων.

Μια σειρά από τέτοια προγράμματα ανακοίνωσε προχτές και πάλι το υπουργείο Εργασίας, με τα οποία τα επόμενα χρόνια, κυρίως μέσα από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ, οι επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με κονδύλια ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προγράμματα που, πέραν του στόχου για ενίσχυση των επιχειρήσεων, στοχεύουν και στην αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, στην προώθηση της μερικής απασχόλησης και όλων των μορφών ευέλικτης εργασίας.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα έχουν ζήσει και τα ζουν στην πλάτη τους εκατομμύρια εργαζόμενοι, που βλέπουν για χρόνια τον εφιάλτη της ανεργίας να παραμένει και να γιγαντώνεται, παράλληλα με την κατάργηση κάθε έννοιας σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα.

Η ανεργία είναι σύμφυτη του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που στηρίζεται στην ατομική ιδιοκτησία πάνω στα βασικά μέσα του και έχει ως μοναδική επιδίωξη το μέγιστο καπιταλιστικό κέρδος. Από δω προκύπτει και το συμπέρασμα ότι εξάλειψη της ανεργίας θα υπάρξει μόνο όταν ο λαός πάρει την εξουσία και τα μέσα παραγωγής στα δικά του χέρια, όταν οργανώσει την οικονομία με βάση τις δικές του ανάγκες και συμφέροντα. Εκεί πρέπει να κατατείνει η καθημερινή πάλη, ώστε το κίνημα να αυξάνει την ικανότητά του να αποσπά κατακτήσεις.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου αξιοποιούν την ανεργία όχι μόνο για να εκβιάσουν μειώσεις σε μισθούς και μεροκάματα, να μοιράσουν μια θέση εργασίας σε δυο και τρεις ανέργους, αλλά και για να μπουκώσουν την εργοδοσία με χρήμα και τζάμπα εργατική δύναμη, μειώνοντας ή καταργώντας ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα προστασίας των ανέργων που με την πολιτική τους δημιουργούν.

Καθήκον πρώτης γραμμής

Από αυτή τη σκοπιά, η πάλη για την προστασία των άνεργων και την ανακούφισή τους αναδεικνύεται σε καθήκον πρώτης γραμμής για την εργατική τάξη, εργαζόμενων και ανέργων. Παράλληλα, το εργατικό λαϊκό κίνημα οφείλει να θέσει στην προμετωπίδα της πάλης του μέτρα που μπορούν να ικανοποιήσουν πλατιές λαϊκές ανάγκες και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν δουλειά σε χιλιάδες ανέργους.

Τέτοια είναι οι προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας (πάνω από 25.000 νοσηλευτές και 3.000 γιατροί λείπουν σήμερα από τα νοσοκομεία, ενώ στα σχολεία κάνουν θραύση οι ωρομίσθιοι και τα παιδιά στοιβάζονται σε 30ρια τμήματα), η κατασκευή αντιπλημμυρικών - αντισεισμικών έργων και έργων υποδομής κ.ά.

Η ενίσχυση της πάλης, που θα συνδυάζει τα παραπάνω αιτήματα με άμεσους στόχους για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, γίνεται σήμερα δραματικά επείγουσα, σε συνθήκες αύξησης της ανεργίας, λόγω και της καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων που προκαλεί νομοτελειακά η κρίση. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές οικογένειες.

Εδώ και τώρα συνδικάτα και εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν και να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη. Το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων, τα άμεσα αιτήματα που κατέθεσε δυο φορές σε σχέδιο νόμου το ΚΚΕ και απέρριψαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μπορεί και πρέπει να γίνει οδηγός σε αυτή την πάλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ