Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Επιδιώκει αναβάθμιση στους περιφερειακούς ανταγωνισμούς

Πλήρη στήριξη στην ιμπεριαλιστική πολιτική και τους ελιγμούς της κυβέρνησης Νετανιάχου έδωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός

Η πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ δεν είναι καθόλου τυχαία, ούτε ως προς το χρόνο που επιλέχθηκε, ούτε βέβαια ως προς το περιεχόμενό της

Eurokinissi

Η πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ δεν είναι καθόλου τυχαία, ούτε ως προς το χρόνο που επιλέχθηκε, ούτε βέβαια ως προς το περιεχόμενό της
Ανοιχτή στήριξη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του Ισραήλ στην Μέση Ανατολή πρόσφερε ο Γ. Παπανδρέου, δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα της στρατηγικής συμμαχίας που επιδιώκει να οικοδομήσει μεταξύ των δύο χωρών, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο στους επικίνδυνους για το λαό ενδοϊμπεριαλιστικούς περιφερειακούς ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός όχι μόνο συνέδραμε τους ελιγμούς με τους οποίους η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί υποκριτικά να δείξει ότι χαλαρώνει τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά επιπλέον ανέλαβε να προωθήσει τις πιέσεις για άμεση και άνευ όρων επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών, στη συνάντηση που είχε αργότερα το βράδυ με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, εξέφρασε την υποστήριξή του στην «ειρηνευτική διαδικασία» που έχει δρομολογήσει το Ισραήλ, καλώντας «όλες τις πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία», εξομοιώνοντας δηλαδή το θύτη με το θύμα.

Από την πλευρά του, ο Μπ. Νετανιάχου έσπευσε να παρουσιάσει αναβαθμισμένο το ρόλο της Ελλάδας στους περιφερειακούς ανταγωνισμούς, λέγοντας ότι ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου να μεταφέρει στον Μ. Αμπάς ειλικρινή διάθεση για διαπραγμάτευση της ισραηλινής πλευράς. Υπογράμμισε ότι «Ελλάδα και Ισραήλ αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εμμεσα, υπαγόρευσε και την καταδίκη του Ιράν για την ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αμερικής σε αυτό τον τομέα». Στη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα οικονομικής συνεργασίας Ισραήλ και Ελλάδας, στους τομείς της τεχνολογίας, της τεχνογνωσίας, του εμπορίου, της γεωργίας.

Μετά τη δίωρη συνάντηση με τον Μ. Αμπάς στη Ραμάλα, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής επανέλαβε ότι «το να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα την ειρηνευτική διαδικασία προϋποθέτει καταρχάς αποδοχή των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967 από το Ισραήλ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης τα ανατολικά Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια μπορούμε να προχωρήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία».

Υπερσκελίζοντας τις πραγματικές στοχεύσεις του Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε την ανησυχία του για τις πρακτικές του Ισραήλ και επανέλαβε ότι «ο διάλογος, απευθείας ή έμμεσος θα πρέπει να βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα», ζητώντας διαπραγματεύσεις χωρίς «διαμεσολάβηση ή πιέσεις από οποιαδήποτε άλλη πλευρά».

Αναμασώντας τις αξιώσεις Ισραήλ - ΗΠΑ - ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη σύγκλιση των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν».

Σύμφωνα, τέλος, με ανακοίνωση αρχικά της Μόσχας και ύστερα της Αθήνας, ο Γ. Παπανδρέου είχε από το Ισραήλ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρωθυπουργό Β. Πούτιν, με θέμα τους ενεργειακούς αγωγούς στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ