Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Τα αντιδραστικά μέτρα θα ισχύσουν και στις βουλευτικές εκλογές

Φακελώνουν το φρόνημα των πολιτών με το σύστημα της υποχρεωτικής κατάθεσης εισφορών μέσω τράπεζας

Τα αντιδραστικά μέτρα θα ισχύσουν και στις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε χθες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που συζήτησε το νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες των επικείμενων τοπικών εκλογών επιβεβαιώνοντας έτσι την καταγγελία του ΚΚΕ ότι πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, ο υπουργός επέμεινε στις απειλές του κατά του ΚΚΕ λέγοντας ότι είναι χωρίς νόημα η τοποθέτηση του κόμματος ότι δεν θα εφαρμόσει τις διατάξεις που εμποδίζουν την πολιτική δράση των συνδυασμών που θα στηρίξει στις τοπικές εκλογές αφού όπως ανέφερε «για να μην εφαρμόσει τον νόμο το ΚΚΕ πρέπει να τον παραβιάσει ο δικαστικός λειτουργός ή ο ελεγκτής του ΣΔΟΕ που θα ελέγξει τις εκλογικές δαπάνες και θα έχει αποφασίσει να πάει για παράβαση καθήκοντος», υπονοώντας προφανώς ότι τα κρατικά όργανα θα εμποδίσουν ή εκ των υστέρων θα ακυρώσουν τη συμμετοχή των εν λόγω συνδυασμών στις εκλογές. «Η δική μας αποφασιστικότητα για την τήρηση του νόμου έναντι όλων έχει γίνει φανερή», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Γ. Ραγκούση.

Ισχυρίστηκε δε ότι με το νομοσχέδιο η κύρια αλλαγή αφορά στο γεγονός ότι πλέον ο έλεγχος των εκλογικών δαπανών δεν θα γίνεται από την κυβέρνηση αλλά από όργανο στο οποίο επικεφαλής θα είναι δικαστικός.

Οποιος κρύβεται πίσω από την ανωνυμία των κουπονιών τάσσεται υπέρ της διατήρησης του μαύρου πολιτικού χρήματος και βάζει πάνω από την δημοκρατία την δική του κομματική προσέγγιση, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός παραβλέποντας ότι διαφωνίες και επιφυλάξεις για τη διάταξη με τα κουπόνια είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Γ. Ραγκούσης άλλαξε το άρθρο 5 του νομοσχεδίου που έλεγε ότι απαγορεύεται η διανομή φυλλαδίων εντός δημοσίων υπηρεσιών αφού ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για λάθος εκ παραδρομής. Με την νέα διάταξη η λέξη «εντός» αντικαθίσταται από την φράση «μέσω των δημοσίων υπηρεσιών».

Αντ. Σκυλλάκος: «Δεν θα το εφαρμόσουμε»

Με την ξεκάθαρη θέση «ότι εμποδίζει την πολιτική μας δράση δεν θα το εφαρμόσουμε» ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε τις διατάξεις του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για προβλέψεις που είναι από αντιδημοκρατικές έως και αντιδραστικές. Οι οπαδοί μας, είπε, ξέρουν την ιστορική εμπειρία ότι άνθρωποι στάλθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα γιατί ενίσχυσαν οικονομικά το ΚΚΕ και σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί να καταγράφεται επώνυμα από τις τράπεζες το όνομά του, όταν στις οικονομικές εξορμήσεις ενισχύει το κόμμα. Πλέον, τόνισε, όποιος ενισχύει το ΚΚΕ θα υπόκειται σε τριπλό φακέλωμα αφού το όνομά του θα καταγράφεται στις τράπεζες, στα βιβλία των συνδυασμών και στις καταστάσεις που θα κρατάει η αρμόδια επιτροπή οικονομικού ελέγχου.

Εμείς, είπε, κάθε χρόνο κάνουμε οικονομικές εξορμήσεις και η προωθούμενη απαγόρευση ουσιαστικά των κουπονιών θα δημιουργήσει ασφυξία στους συνδυασμούς που στηρίζουμε.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Νάκος αλλά εμφανίστηκε αντίθετος με την κατάργηση των κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης και την αντικατάστασή τους με τραπεζική κατάθεση. Από τον ΛΑ.Ο.Σ. ο Θ. Πλεύρης είπε ότι θα ήταν πιο έντιμο κάποιος πολιτικός να παίρνει χρήματα από όποιες εταιρείες θέλει και να το δηλώνει δημόσια, ενώ η Ε. Πασχαλίδου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι με την ονομαστικοποίηση των κουπονιών πλήττεται η μυστικότητα της ψήφου.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι κατά το Σύνταγμα νομοσχέδια που αφορούν πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα όπως το συγκεκριμένο δεν μπορεί να συζητούνται σε θερινά τμήματα της Βουλής. Ωστόσο, ο Γ. Ραγκούσης ισχυρίστηκε ότι ο περιορισμός αυτός αφορά τον εκλογικό νόμο και όχι τα θέματα των εκλογικών δαπανών.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή ολοκληρώνεται σήμερα και κατά τον προγραμματισμό θα ψηφιστεί από το θερινό τμήμα της Βουλής την ερχόμενη βδομάδα για να ισχύσει από τις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ