Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σε επίπεδο ... φορτηγατζή

«Ενα όραμα για την Ελλάδα», τιτλοφορεί το χτεσινό πρωτοσέλιδο σχόλιό της η «Καθημερινή», αλλά η αγωνία του υπογράφοντος Μανδραβέλη δεν είναι τόσο να δείξει το προτεινόμενο όραμα, αλλά να συκοφαντήσει το σοσιαλισμό και να χλευάσει (κούνια που τον κούναγε) τον σχεδιοποιημένο τρόπο ανάπτυξης της κοινωνίας.

Προσπαθώντας, λοιπόν, να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη του, κάθε τόσο στο κείμενό του υπάρχουν ειρωνικές-δυσμενείς αναφορές στην ΕΣΣΔ, στα πεντάχρονα πλάνα και στο σοβιετικό μοντέλο. Εκείνο, για όσους δε θυμούνται, που είχε εξασφαλίσει θεαματικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και αξιοζήλευτες επιδόσεις ανόδου του βιοτικού επιπέδου του λαού, εκείνο που μπορούσε και προσέφερε δουλειά σε όλους τους πολίτες, παρείχε ολοκληρωμένη και πλήρη δωρεάν υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εκείνο που μέσα από την πραγματικά δωρεάν Παιδεία προσέφερε στην έρευνα και στην επιστήμη αναγνωρισμένα και από τους καπιταλιστές επιτεύγματα. Είναι απόλυτα φυσικό τα Μέσα Ενημέρωσης και οι εφημερίδες της άρχουσας τάξης και των μεγαλοεπιχειρηματιών να προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους κείμενα που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα ταξικά τους συμφέροντα. Γι' αυτό και έχουν ασίγαστο μέτωπο εναντίον κάθε ιδέας που μπορεί να πάει κόντρα στα συμφέροντα και στην εξουσία τους. Γι' αυτό και εστιάζουν στο κέντρο, στην καρδιά του προβλήματος, που είναι ο διαφορετικός τρόπος ανάπτυξης. Ο δρόμος της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και της σχεδιασμένης ανάπτυξης.

Τι προτείνουν αυτοί και ο συντάκτης τους; Την πλήρη απελευθέρωση των αγορών και την «απελευθέρωση από σοβιετικής υφής ιδεολογήματα», όπως το να απαιτεί κάποιος εργασία, μόρφωση, Υγεία, αξιοπρεπή διαβίωση από το κράτος. Μόνο και μόνο για να μένουν ανοιχτές πόρτες ώστε οι κεφαλαιοκράτες να κερδίζουν ακόμα περισσότερα από όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Α, σε ό,τι αφορά στο «νέο όραμα» του Μανδραβέλη για την Ελλάδα, αυτό που οι ...σοβιετικού τύπου νοοτροπίες δεν επιτρέπουν, είναι να μπορεί «κάποιο παιδί να γίνει φορτηγατζής», «αν θέλει να ανοίξει ένα φαρμακείο στην πόλη» και ...«να ανοίξει ένα δισκάδικο» εκτός ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρατείνεται μέχρι τις 21 Μάη(2016-03-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-09-02 00:00:00.0)
ΟΠΟΙΟΣ ΔΕ ΛΑΛΗΣΕ ΝΑ ΛΑΛΗΣΕΙ(2009-01-29 00:00:00.0)
Η μεταφυσική...(2008-11-08 00:00:00.0)
Η Ευρώπη της Ρουσλάνας(2004-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ