Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συμφωνία ανταλλαγής ουρανίου πέτυχαν Βραζιλία - Τουρκία

TΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ενα σημαντικότατο βήμα στην αναβάθμιση της διπλωματικής τους ισχύος στον παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης ως περιφερειακών δυνάμεων έκαναν οι Βραζιλία και Τουρκία με την επίτευξη συμφωνίας με την ιρανική ηγεσία για εξαγωγή ποσότητας ιρανικού, σε χαμηλό ποσοστό, εμπλουτισμένου ουρανίου στην Τουρκία και την ανταλλαγή του με έτοιμο πυρηνικό καύσιμο επί τουρκικού εδάφους. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από τριμερείς πολύωρες διαπραγματεύσεις, στην ιρανική πρωτεύουσα, και τελικά υπογράφτηκε από τους Προέδρους της Βραζιλίας και του Ιράν, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αντιστοίχως, και από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως ανακοινώθηκε, η Τεχεράνη δέχτηκε να εξαγάγει στην Αγκυρα 1.200 κιλά εμπλουτισμένου κατά 3,5% ουρανίου. Η εξαγωγή καθώς και η παραλαβή έτοιμου πυρηνικού καυσίμου θα γίνει, σύμφωνα πάντα με τη συμφωνία, υπό την εποπτεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, η οποία θα ενημερωθεί εγγράφως εντός της εβδομάδας. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Μοτακί, υποστήριξε ότι η μεταφορά μπορεί να γίνει μέχρι τα τέλη του μήνα.

Ο Ιρανός Πρόεδρος. Μ. Αχμαντινετζάντ, ζήτησε ν' αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις με τους «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα - και τη Γερμανία) στη βάση «της ειλικρίνειας, του σεβασμού και της δικαιοσύνης». Τέλος, ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, τόνισε ότι «η μπάλα πλέον βρίσκεται στις μεγάλες δυνάμεις. Δεν υπάρχει πια λόγος για επιβολή κυρώσεων», κατέληξε, συμπέρασμα με το οποίο συμφώνησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου.

Επιφυλακτικότητα

Για «εν δυνάμει θετικό βήμα» έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος, συμπληρώνοντας, όμως, ότι με δεδομένη «την αναξιοπιστία της Τεχεράνης, θα πρέπει η συμφωνία να εξεταστεί από τη ΔΕΑΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι εξαιρετικά σημαντικές οι προσπάθειες της Βραζιλίας και της Τουρκίας». Την επίτευξη συμφωνίας χαιρέτισε ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντ. Μεντβέντεφ, συμπληρώνοντας ότι «από μόνη της δεν είναι αρκετή και χρειάζονται άμεσα επιπλέον διαβουλεύσεις για τον τρόπο και το χρόνο της ανταλλαγής».

Επιπλέον διευκρινίσεις και αποσαφηνίσεις ζήτησε και η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Αστον, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν πολλά σημεία. Επιφυλάξεις, αλλά όχι απόρριψη, εξέφρασαν το Λονδίνο και το Παρίσι, ενώ για «θετικό βήμα» μίλησε η αιγυπτιακή ηγεσία, εκφράζοντας ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε «επίλυση».

Αντίθετα, για «εξαπάτηση» έκανε λόγο το Ισραήλ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για άλλη μια παρελκυστική τακτική της Τεχεράνης, για ν' αποφύγει τις κυρώσεις.

  • Στην πατρίδα της επέστρεψε η νεαρή Γαλλίδα καθηγήτρια Κλοτίλντ Ρέις, που κρατούνταν από πέρσι τον Ιούνη ως εμπλεκόμενη στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο Ιράν, μετά και την καταβολή προστίμου 300.000 δολαρίων. Το Παρίσι αρνείται ότι η απελευθέρωση της Ράις ήταν αποτέλεσμα «ανταλλαγής» και ευχαρίστησε τις ηγεσίες των Βραζιλίας, Συρίας, Σενεγάλης για την παρέμβασή τους. Πάντως, πριν λίγα 24ωρα, επέστρεψε στην Τεχεράνη ένας Ιρανός μηχανικός που οι ΗΠΑ ζητούσαν να εκδοθεί σε αυτές, ως ύποπτος για μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας στο Ιράν, ενώ σήμερα αναμένεται δικαστική απόφαση για την απελευθέρωση ή όχι του Ιρανού δολοφόνου του πρώην Ιρανού πρωθυπουργού Μπαχτιάρ, το 1991, στο Παρίσι.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ