Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αξονες διάλυσης του συνταξιοδοτικού

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τους βασικούς «κατευθυντήριους άξονες» της συνταξιοδοτικής «μεταρρύθμισης» (δηλαδή, της διάλυσης του υπάρχοντος συνταξιοδοτικού συστήματος) έστειλε, γραπτώς σε 14 σελίδες, στους «κοινωνικούς εταίρους» η κυβέρνηση, καλώντας τους σε διάλογο. Σύμφωνα με αυτούς, τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες της παρουσιαζόμενης ως «προσπάθειας επιβίωσης των συνταξιοδοτικών ταμείων», τα οποία, όπως τονίζει, κλυδωνίζονται λόγω «ελλειμμάτων» και κυρίως «λόγω της αναμενόμενης αύξησης των συνταξιούχων από 15,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 18 εκατομμύρια το 2030».

Οι άξονες αυτοί είναι: Αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση των χρόνων συνταξιοδοτικών εισφορών και υιοθέτηση κινήτρων για την περαιτέρω παραμονή στην εργασία. Προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι», ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ, αφού κάλεσε σε «εθνική συναίνεση», σημείωνε ότι «όλα αυτά θα γίνουν σταδιακά, από γενιά σε γενιά, και θα επανεξετάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς μπορεί από ένα σημείο και μετά να κριθεί ότι δε χρειάζονται πια».

Ως «παραδείγματα ευελιξίας», στο κείμενο αναφέρεται ότι θα υιοθετηθούν ειδικές ρυθμίσεις για όσους «λόγω κάποιου είδους προβλήματος θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα» και για όσους «έχουν αρχίσει να εργάζονται σε πολύ νεαρή ηλικία». Επιπλέον, για να δελεάσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το κείμενο «προσανατολισμού» αναφέρεται, γενικά και αόριστα, σε «αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στα υψηλά εισοδήματα και αύξηση των εισφορών στο μεγάλο κεφάλαιο».

Εντούτοις, όπως επισήμαναν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στις πρώτες τους αντιδράσεις, δεν υπάρχει στο κείμενο καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για το τι σημαίνει «υψηλό εισόδημα ή μεγάλο κεφάλαιο», ούτε για το τι μπορεί να σημαίνει «αύξηση των εισφορών» σε αυτές τις κατηγορίες. Αντίθετα, τονίζουν, είναι ξεκάθαρο ότι ανατρέπεται το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης των 60 χρόνων, που ισχύει σήμερα, και ότι κάποιος για να λαμβάνει αξιοπρεπή σύνταξη θα πρέπει να εργάζεται πολύ περισσότερα χρόνια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org