Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο λαός στο στόχαστρο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με πρόσχημα πάντα την κρίση, την «άσχημη κατάσταση της βρετανικής οικονομίας» και το «υπέρογκο έλλειμμα», ο νέος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξη στο BBC επανέλαβε την άποψη της κυβέρνησης ότι το κύριο βάρος της δράσης που θα αναληφθεί για την αντιμετώπιση του ελλείμματος-ρεκόρ που ανέρχεται σε περισσότερο από 11% του ΑΕΠ θα είναι περικοπές δαπανών και όχι αύξηση των φόρων. Συνεπώς, το έλλειμμα που ξεπερνά το 11% καλούνται οι εργαζόμενοι να «κάνουν θυσίες» ώστε να «χαλιναγωγηθεί», ένα έλλειμμα που δημιουργήθηκε κατά αποκλειστικότητα από τον πακτωλό που διοχετεύθηκε προς το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο για «τη διάσωσή του».

«Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, θα έλθουν δύσκολες στιγμές καθώς η κυβέρνηση θα προσπαθεί να πάρει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος», προειδοποίησε από την πλευρά του και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν. Ας σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελύθερων Δημοκρατών η νέα κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τη μείωση του ελλείμματος στα προσεχή πέντε χρόνια, περικόπτοντας άμεσα δαπάνες ύψους 6 δισεκατομμυρίων λιρών κατά το τρέχον οικονομικό έτος με τον έκτακτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει στις 22 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο Οσμπορν.

  • Σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει την απεργία η «British Airways» προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας με την κλασική πλέον δικαιολογία «περί παρατυπίας κατά την ψηφοφορία για την απεργία». Το Δικαστήριο φυσικά δικαίωσε την εταιρεία και κήρυξε παράνομη την πενθήμερη απεργία που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση ενόσω η διοίκηση της ΒΑ και το συνδικάτο Unite βρίσκονταν στις διαπραγματεύσεις.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ