Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Σταματήστε να σκοτώνετε τον κόσμο, λέει η πικέτα της μικρής, σε διαμαρτυρία ενάντια στην καταστολή από το στρατό
Σταματήστε να σκοτώνετε τον κόσμο, λέει η πικέτα της μικρής, σε διαμαρτυρία ενάντια στην καταστολή από το στρατό
ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου εμφανίζεται να βρίσκεται η Ταϊλάνδη, με τους νεκρούς στις αιματηρές συγκρούσεις των διαδηλωτών με τα «Κόκκινα Πουκάμισα» με τις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις να φτάνουν τους 37, από την Πέμπτη, που ξεκίνησαν. Η έκρηξη μεταξύ του στρατού και των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών, σημειώθηκε όταν «ελεύθερος σκοπευτής» πυροβόλησε στο κεφάλι τον στρατηγό Κατίγια Σαουασντιπόλ, που ανήκε στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο οποίος και κατέληξε χθες. Μετά από πέντε μέρες συνεχών συγκρούσεων, ο ηγέτης των «Κόκκινων Πουκάμισων», Ναταβούτ Σαϊκούβα, πρότεινε εκεχειρία στην κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να δείχνει πρόθυμος να αποσύρει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, από το επιχειρηματικό κέντρο της Μπανγκόκ, το οποίο και τελεί υπό κατάληψη εδώ και δύο μήνες.

Η στάση που προτίθεται να κρατήσει η κυβέρνηση, καθώς και οι τελικοί όροι που θέτει, εμφανίζονται συγκεχυμένοι, με τα διεθνή ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι τελικά θα αποδεχτεί την εκεχειρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία που είχε δώσει ο πρωθυπουργός, Αμπχισίτ Βετζατζίβα, που στηρίζεται από το στρατό, στους διαδηλωτές να λύσουν την κατάληψη της πρωτεύουσας αλλιώς θα αντιμετωπίσουν δύο χρόνια φυλάκισης, έληξε στις 3 μ.μ. τοπική ώρα, χωρίς να γίνει αποδεκτό. Σύμφωνα με δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο εκπρόσωπος της ταϊλανδικής κυβέρνησης, ο στρατός προτίθεται να διατάξει κατάπαυση του πυρός, εάν οι διαδηλωτές αποσυρθούν στην περιοχή όπου είχαν στρατοπεδεύσει αρχικά... Πάντως, και η σημερινή έκρυθμη κατάσταση επιβεβαιώνει ότι τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται στο στόχαστρο των δυνάμεων του κεφαλαίου, είτε της σημερινής κυβέρνησης είτε των λεγόμενων «Κόκκινων Πουκάμισων», που διαμαρτύρονται μεν αλλά δεν υπάρχει οργανωμένη πραγματικά εναλλακτική λύση.

Οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή επιστροφής του αμερικανικού προσωπικού από το Σάββατο, ενώ μαζί με τον ΟΗΕ εκφράζουν την «ανησυχία» τους για την κατάσταση, κάνοντας προτροπές, ως δήθεν ευαίσθητοι, σε διαδηλωτές και κυβέρνηση να ...«κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν νέες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρός αστυνομικός στις διαδηλώσεις(28/12/2013)
Συνέχεια των διαδηλώσεων(30/11/2013)
Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας(21/5/2010)
Ενοπλες συγκρούσεις(14/5/2010)
Διορία ενός μήνα στην κυβέρνηση(24/4/2010)
Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση(29/11/2008)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org