Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διανοούμενοι καταγγέλλουν τα εγκλήματα Ομπάμα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Τα εγκλήματα είναι εγκλήματα, ασχέτως ποιος τα διαπράττει», αναφέρουν περισσότεροι από 2.000 διανοούμενοι αλλά και αγωνιστές, όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, οι ηθοποιοί Τζέιμς Κρόμγουελ και Μαρκ Ράφαλο, η Σίντι Σίχαν, που υπογράφουν ανακοίνωση με την οποία διαμαρτύρονται και καταδικάζουν την πολιτική του Προέδρου Μπ. Ομπάμα, πολιτική που επιτρέπει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τα εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν αλλά και όσον αφορά στην εσωτερική ασφάλεια.

«Σε κάποια ζητήματα μάλιστα είναι χειρότερη από την κυβέρνηση Μπους», τονίζεται στην ανακοίνωση, κάνοντας αναφορά στην εξουσιοδότηση εκ μέρους του Προέδρου Ομπάμα προς τη CIA να προχωρήσει στη δολοφονία του Αμερικανού υπηκόου Ανουάρ Αλ Αουλάκι, που θεωρείται ότι έχει διασυνδέσεις με την «Αλ Κάιντα» στην Υεμένη.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζονται σε ένα μυστικό δίκτυο ιδιωτών κατασκόπων στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν Αμερικανοί επίσημοι και επιχειρηματίες, παρά τις ανησυχίες εντός του στρατού για τη νομιμότητα αυτής της επιχείρησης. Να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός στρατός κυρίως δεν έχει το δικαίωμα να δρα εντός του Πακιστάν και σύμφωνα με τους κανόνες του Πενταγώνου ο στρατός δεν επιτρέπεται να προσλαμβάνει ανάδοχους για κατασκοπία.

Εντούτοις, κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι ο στρατός είχε αποστείλει στην περιοχή ομάδα από πρώην αξιωματούχους της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) και από μέλη των Ειδικών Επιχειρήσεων που έχουν αποσυρθεί, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες - αλλά και για να εντοπίσουν και να σκοτώσουν άτομα που θεωρούνταν αντάρτες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org