Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απειλές για αποχωρήσεις;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κλίμα ...κερκίδας μεταφέρει η «El Pais» από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Γιούρογκρουπ και μάλιστα σε αυτό το κλίμα αποδίδει και την αλλαγή της στάσης της Γερμανίας. Ετσι, δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας επικαλείται δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, σύμφωνα με τις οποίες, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απείλησε με αποχώρηση της Γαλλίας από την ευρωζώνη προκειμένου να πιέσει τη Γερμανία να δεχθεί το μηχανισμό δανειοδότησης της Ελλάδας. Τις δηλώσεις φέρεται να έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός την περασμένη Τετάρτη, σε σύσκεψη στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ωστόσο η εφημερίδα δεν αποκαλύπτει το στέλεχος το οποίο έκανε την αποκάλυψη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ν. Σαρκοζί, την περασμένη Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής του Γιούρογκρουπ, απαίτησε την ανάληψη «συνολικής δέσμευσης, ώστε όλοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, κάθε ένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, διαφορετικά η Γαλλία θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στο ευρώ», όπως φέρεται να δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Ετσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κλίμα στη σύνοδο κορυφής ήταν τεταμένο, καθώς «ο Σαρκοζί χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι και απείλησε να φύγει από το ευρώ, γεγονός που άσκησε πίεση στην Αγκελα Μέρκελ» και «η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία συγκρότησαν κοινό μέτωπο απέναντι στη Γερμανία και ο Σαρκοζί έφθασε μέχρι να απειλήσει τη Μέρκελ για διάσπαση του παραδοσιακού γαλλο-γερμανικού άξονα».

Οτι η πληροφορία την οποία επικαλείται το δημοσίευμα «στερείται κάθε βάσης», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πηγή της ισπανικής κυβέρνησης, ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα, δήλωσε: «Δε γνωρίζω ότι αυτή η πληροφορία είναι σωστή». Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Σαμπίνε Χάιμπαχ, σημείωσε ότι «αυτή η πληροφορία στερείται βάσης»...

Οπως και να έχει, τέτοιου είδους αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις δεν είναι ξένες για το στίβο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που δίνουν και παίρνουν αδιάκοπα και στο εσωτερικό της ΕΕ σε βάρος των λαών.

Ασυγκράτητη ευρω-λαγνεία

Εξαγωγή της ευρω-λαγνείας της κάνει η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόμενη μάλιστα ότι απ' την ίδια «πάθηση» πάσχει και ο ελληνικός λαός στο σύνολό του. Χαιρετίζοντας το συνέδριο του γερμανικού κόμματος «Η αριστερά», η Αννα Φιλίνη, έφτασε να δηλώσει «ο κόσμος (σ.σ. στην Ελλάδα) είναι αγανακτισμένος με την καθυστέρηση λήψης μέτρων από την ΕΕ και την έλλειψη αλληλεγγύης»! Αυτά δηλώνει στη Γερμανία η εκπρόσωπος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα βεβαίως σ' αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου ο λαός δεν είναι αγανακτισμένος απ' την καθυστέρηση λήψης μέτρων απ' την ΕΕ, αλλά εξοργισμένος απ' τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ από κοινού με το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση. Ο «κόσμος» στην Ελλάδα δε ζητά «κοινές πολιτικές και οικονομικές κατευθύνσεις», ούτε «πολιτικούς θεσμούς για την εξισορρόπηση του κόστους και της ωφέλειας της ενοποίησης» της ευρωένωσης των μονοπωλίων. Η ΕΕ έχει εκπέσει στα μάτια του λαού, έχει καταρρακωθεί καθώς έχει πλήρως αποκαλυφθεί ο ρόλος της, πολλαπλά επιζήμιος για τα λαϊκά συμφέροντα. Οπως αποκαλύπτεται και ο ρόλος των χειροκροτητών της όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Που οδύρεται, γιατί «δυστυχώς τέτοιες φωνές ακούγονται και μέσα στην Αριστερά, που μιλούν και για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση (...) αντίθετα, η περίπτωση της Ελλάδας πρέπει να δώσει ώθηση για ένα θαρραλέο βήμα προς την πολιτική ένωση της Ευρώπης. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι είναι επείγουσα η ομοσπονδιακή δημοκρατική ευρωπαϊκή ενοποίηση»! Περισσότερη ευρωένωση, πιο ισχυρή εναντίον των λαών των χωρών - μελών της θέλει η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Με γεια της με χαρά της, αλλά ας το έχουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι κάθε φορά που μετρούν στην τσέπη τους και στη ζωή τους τις συνέπειες της ευρωενωσιακής πολιτικής.

«Δημοσιογραφία» της κατσαρόλας

Τα αστικά ΜΜΕ «έθαψαν» στην κυριολεξία το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ. Υπάρχει όμως ένας σταθμός που έδωσε στην κυριολεξία τα ρέστα του στο βιασμό ακόμα και αυτής της «δεοντολογίας», στο όνομα της οποίας πίνουν νερό τα παπαγαλάκια του. Πρόκειται φυσικά για το ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ, για τον οποίο το συλλαλητήριο δεν υπήρξε ποτέ, γι' αυτό και στα δελτία των ειδήσεων δεν έπαιζε ούτε στα ψιλά. Ωστόσο, οι δαιμόνιοι διευθυντάδες και άλλοι παρατρεχάμενοι της δημοσιογραφίας των εφοπλιστών δε λογάριασαν καθόλου το χρόνο για να παρουσιάσουν τη διαμαρτυρία που έκαναν στη Θεσσαλονίκη καμιά τριανταριά άνθρωποι με ...κατσαρόλες. Οι επιλογές τους δε μας εκπλήσσουν. Τη δημοσιογραφία της κατσαρόλας υπηρετούν. Γι' αυτό και μαγειρεύουν την πραγματικότητα όπως τους βολεύει και τη δίνουν στους ακροατές τους μασημένη. Μέχρι να τους πάρουν χαμπάρι και τους τη φτύσουν κατευθείαν στα μούτρα...

Καμιά ψήφος χαμένη

Αύριο ανοίγει η κάλπη, μετά τις βάρβαρες επιθέσεις της κυβέρνησης στο εισόδημα και στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Αύριο φοιτητές και σπουδαστές θα κληθούν να ψηφίσουν με πολιτικά κριτήρια, όσο ποτέ άλλοτε. Η κυβέρνηση περιμένει, στη γωνία, για να πει ότι η νεολαία αντιλαμβάνεται τα μέτρα. Το σύνολο των ψήφων της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ θα θεωρηθεί απ' όλους ως κατανόηση για τις «κρίσιμες ώρες» που περνάει η χώρα στην «εθνική μάχη» ενάντια στην κρίση. Η μάχη αυτή, όμως, δεν είναι εθνική. Είναι ταξική.

Σε αυτή τη μάχη το «δε με ενδιαφέρει» μετριέται σαν «συμφωνώ». Η αποχή και τα λευκά θα καταμετρηθούν κι αυτά στη στήριξη της κυρίαρχης πολιτικής. Δεν τους πειράζει η αδιαφορία, δεν τη θεωρούν - και δεν είναι - διαμαρτυρία. Υπάρχει η εμπειρία απ' τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές, αλλά και από προηγούμενες φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Συνέχισαν αλώβητοι.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, η αντίδραση του λαού, είναι αυτό που τους πειράζει. Η οργή πρέπει να εκφραστεί στην κάλπη. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, άλλωστε, δέχονται πολλαπλά τα αποτελέσματα της βάρβαρης πολιτικής. Οι περικοπές κονδυλίων στην Παιδεία, η αύξηση του κόστους σπουδών, η αύξηση του ποσοστού των φοιτητών και των σπουδαστών που πρέπει να δουλέψουν παράλληλα με τις σπουδές τους, για να ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα, είναι μόνο ένα μέρος των αποτελεσμάτων της επίθεσης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει, κυριολεκτικά, την αφαίρεση κάθε δικαιώματος στο μέλλον, ανατρέποντας ό,τι είχε απομείνει στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν πρόκειται για σχέδια, αλλά για συγκεκριμένα μέτρα: Η κυβέρνηση νομιμοποίησε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με την ενσωμάτωση της οδηγίας 36/05 και επιδιώκει, με το προσχέδιο για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, να εξομοιώσει τη δημόσια εκπαίδευση με κάθε πιστοποιητικό που κυκλοφορεί στην αγορά. Το πτυχίο θα απαξιωθεί πλήρως και θα είναι και - επίσημα - ένα χαρτί ανάμεσα στα άλλα. Οσο για το δικαίωμα στη δουλειά... τσακίζεται από το σύνολο των κυβερνητικών μέτρων, μαζί και αυτών που παίρνονται στην Παιδεία.

Ολα τα παραπάνω έγιναν και γίνονται με τη στήριξη των εκφραστών του δικομματισμού (ΠΑΣΠ - ΔΑΠ) στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. ΑΡΕΝ και ΕΑΑΚ κινούνται στη λογική του μικρότερου κακού, εγκλωβίζοντας τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Ολοι μαζί - και ο καθένας με τον τρόπο του - έκαναν τα πάντα για να φτάσουμε στον εκφυλισμό του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Σε αντίθεση με όλους αυτούς υπάρχει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), με δεκάδες Επιτροπές Αγώνα, σε όλη την Ελλάδα. Εχοντας ήδη αναπτύξει πλούσια αγωνιστική δράση, το ΜΑΣ καλεί σε στήριξη των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής ΚΣ, για να καταλάβουν ότι όχι μόνο «δε θα γίνουμε οι δούλοι του 21ου αιώνα»», όπως μας θέλουν, αλλά θα διεκδικήσουμε αυτά που μας κλέβουν. Η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής ΚΣ στις εκλογές, το δυνάμωμα των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για ένα ισχυρό οργανωμένο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, όπου θα συμμετέχουν ενεργά χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές και θα διεκδικούν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τις ανάγκες τους.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Παραπλάνηση με τα συστατικά του καπιταλισμού...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ συμπεριφέρθηκε σαν γνήσιος Ελληνας! Βγήκε στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και είπε (στους «κερδοσκόπους»): «Θα σας κάνω μήνυση, βρε!».

Ξέρετε, η κλασική «ατάκα», των μικρο-παρεξηγήσεων μεταξύ οδηγών σε μέρες που έχει ζέστη και πολλή κίνηση...

Αν καταλάβαμε καλά πάντως, η κυβέρνηση, λέει, θα ...κινηθεί δικαστικά εναντίον όσων κερδοσκόπησαν έναντι της ελληνικής οικονομίας διότι είναι παράνομοι.

Και το «περιβάλλον» του αργότερα υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός αναφερόταν σε αμερικάνικες «κερδοσκοπικές τράπεζες».

Να εικάσουμε ότι υπάρχουν και τράπεζες, που δεν είναι ... «κερδοσκοπικές»; Οπως, για παράδειγμα, οι δικές μας, που λειτουργούν απλά και μόνο για να στηρίζουν την εθνική οικονομία;

Να υποθέσουμε, μήπως, ότι αυτές οι άγνωστου ταυτότητας «κερδοσκοπικές τράπεζες» που απειλεί ο πρωθυπουργός λειτουργούν ... εκτός νόμου; Είναι «μαφιόζικες»; Ανήκουν σε καμία παγκόσμια μυστική οργάνωση;

Αυτό που υπονοεί πως έκαναν δεν είναι θεσμοθετημένο (και το πιθανότερο διπλά και τριπλά κατοχυρωμένο) δικαίωμά τους, καθότι έχουμε (και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ) «ελεύθερη αγορά»;

Μήπως οι έδρες των τραπεζών - κερδοσκόπων βρίσκονται στις σπηλιές του Αφγανιστάν, εξ ου και η Ελλάδα ενισχύει συνεχώς τις στρατιωτικές δυνάμεις της εκεί για να τις εξοντώσει;

Γιατί εμείς νομίζουμε ότι εδρεύουν στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, μπορεί και στην Αθήνα. Είναι νομιμότατες, αξιοπρεπέστατες και καθ' όλα «αξιότιμες» επιχειρήσεις.

Οπως, επίσης, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» κερδοσκοπικά παιγνίδια, πόσο δε μάλλον «νόμιμα» και «παράνομα».

Ολα αυτά που συμβαίνουν είναι συστατικά του συστήματος, που και το ΠΑΣΟΚ, και η ΝΔ, και η ΕΕ, και το ΔΝΤ, και η ΕΚΤ, και όλοι αυτοί υποστηρίζουν. Κι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες είναι τα θύματά του...


Γρηγοριάδης Κώστας

Ο καπιταλισμός δε «φυλακίζεται»

Γρηγοριάδης Κώστας

Να πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι της κρίσης ζητά το 93% των ερωτηθέντων, διαβάζουμε σε δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ για το «Πρώτο Θέμα». Πολύ ωραία. Το ερώτημα όμως είναι ποιους νόμους παραβίασαν οι υπεύθυνοι της κρίσης και, βέβαια, ποιος θα τους βάλει φυλακή. Η καταλήστευση του εργαζόμενου λαού, που οδήγησε στην κρίση, δεν έγινε παράνομα και με αδιαφάνεια, αλλά με βάση τους ίδιους τους νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Νομιμότατα, για παράδειγμα, έγινε η απαλλαγή των μεγάλων επιχειρήσεων από φορολογικά και ασφαλιστικά «βάρη». Με τη βούλα του νόμου έγιναν η μεγάλη μείωση των φορολογικών συντελεστών, οι χαριστικές ρυθμίσεις για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου και τις επιχειρήσεις που δεν πλήρωναν τις ασφαλιστικές εισφορές. Νομιμότατα διαλύθηκαν οι εργασιακές σχέσεις προκειμένου να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης, καθ' όλα νόμιμα κατεδαφίστηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία και κονιορτοποιήθηκαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, νόμιμα αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι, κ.ο.κ. Νομιμότατα διαιωνίζεται η εκμετάλλευση. Με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν να πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι της κρίσης, όπως ήταν το σκόπιμα παραπλανητικό ερώτημα της δημοσκόπησης, απλούστατα γιατί ο καπιταλισμός δε φυλακίζεται. Μόνο ανατρέπεται. Και αυτό είναι το μεγάλο καθήκον της συμμαχίας της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς, που η κρίση φέρνει με ένταση στο προσκήνιο. Το ελπιδοφόρο, όπως κατέδειξε το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, είναι ότι συνειδητοποιείται από ολοένα και περισσότερους.

«Συγγνώμη» για το θεαθήναι

Βαθιά αποπροσανατολιστική και κατ' εξοχήν δημαγωγική η «συγγνώμη», που ζήτησε ο Αντ. Σαμαράς από τη νέα γενιά, μιλώντας εξ ονόματος της ...προηγούμενης γενιάς(!). Μιλώντας στην ΚΕ της ΟΝΝΕΔ το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε συγκεκριμένα ότι οφείλει να ζητήσει συγγνώμη «εξ ονόματος της προηγούμενης γενιάς», επειδή, όπως είπε, «άφησε να οδηγηθούν τα πράγματα ως εδώ και υποθήκευσε το μέλλον σας». Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για πυροτέχνημα με εξόφθαλμη στόχευση, την απο-ενοχοποίηση της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και των κομμάτων που την εφάρμοσαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Αλλωστε, ο Αντ. Σαμαράς στήριξε και ο ίδιος είτε ως μέλος των κυβερνήσεων της ΝΔ είτε ως αρχηγός της ΠΟΛΑΝ αυτήν την πολιτική. Ας σταματήσει, λοιπόν, τα δημαγωγικά πυροτεχνήματα και τον εμπαιγμό των λαϊκών στρωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν μπορεί να μιλάει ως εκπρόσωπος μιας ολόκληρης γενιάς και να υποδαυλίζει το ιδεολόγημα του χάσματος των γενεών, προκειμένου να «γεφυρώνει» το χάσμα του λαού με την αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα - διαχειριστές της.

Ξετσίπωτα τα ψέματά τους

Το άθλιο και προβοκατόρικο ότι «το ΚΚΕ φταίει που έχουν φύγει επιχειρήσεις από την Ελλάδα» το έχουν κάνει πια «καραμέλα» διάφοροι εκπρόσωποι της τρόικας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και το επανέλαβε και χτες σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, σε συζήτηση για την ανεργία, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, παρά το γεγονός ότι δεν πείθουν κανέναν εργαζόμενο. Γι' αυτό ο πρώην βουλευτής, για να καταφέρει να αντικρούσει ακόμα πιο ικανοποιητικά τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, ήθελε να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Και τι βρήκε να πει; Οτι στη βιομηχανική ζώνη του Κορωπίου οι ελληνικές επιχειρήσεις ψάχνουν, αλλά δε βρίσκουν Ελληνες εργαζόμενους! Είναι απίστευτο πόσα ψέματα και πόση λάσπη θα ρίξουν για να κρύψουν τα αποτελέσματα της ίδιας τους της πολιτικής. Γιατί ειδικά ο συγκεκριμένος βουλευτής της ΝΔ, που εκλέγεται και στην περιοχή της Αττικής, ξέρει πολύ καλά ότι αυτό που κυριαρχεί στη βιομηχανική ζώνη του Κορωπίου δεν είναι η αναζήτηση των εργοδοτών για Ελληνες εργαζόμενους, αλλά η πλήρης ασυδοσία τους. Οι απολύσεις που ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι καθημερινό και μαζικό φαινόμενο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν τσαλαπατηθεί εδώ και καιρό, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι που πολλαπλασιάζονται καθημερινά και η εργοδοτική τρομοκρατία. Αυτά όλα τα ξέρει πολύ καλά ο βουλευτής της ΝΔ γιατί έχει συμβάλει και ο ίδιος για να συμβούν! Βεβαίως, όσον αφορά τα πλουσιοπάροχα κίνητρα που έδωσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για εξαγωγές κεφαλαίων στα Βαλκάνια και αλλού, ο συγκεκριμένος τα κάνει «γαργάρα».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παρακαταθήκη για τη συνέχεια

Το συγκλονιστικό πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, το Σάββατο, στο Πεδίον του Αρεως, καταγράφηκε σαν μια από τις μεγαλύτερες σε μαζικότητα, παλμό και μαχητικότητα πολιτικές συγκεντρώσεις του λαού μας τα τελευταία χρόνια. Οι πολλές δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας, που ξεχύθηκαν σαν κόκκινο ποτάμι στο κέντρο της Αθήνας, τα συνθήματα και τα μηνύματα του συλλαλητηρίου, αναδεικνύουν το πείσμα, τη μαχητικότητα, την αγωνιστικότητα, την αποφασιστικότητα των κομμουνιστών, των φίλων του Κόμματος, αλλά και ευρύτερα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων που συμπορεύονται με τους κομμουνιστές στο κίνημα. Ολοι αυτοί που μέσα σε δύσκολες συνθήκες παλεύουν στις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος διατράνωσαν τη θέλησή τους να γίνει λαϊκή υπόθεση η πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ. Αποτελούν σπορά, που θα καρπίσει το επόμενο διάστημα στην πάλη για την ανασύνταξη του κινήματος, στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης.

Το πανελλαδικό συλλαλητήριο αποτελεί εφαλτήριο για ένταση της ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης του ΚΚΕ, με αιχμή την πολιτική πρόταση διεξόδου του Κόμματος. Η ανταπόκριση του λαού επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική του ΚΚΕ κερδίζει ολοένα και περισσότερες εργατικές λαϊκές συνειδήσεις. Είναι μια ακόμα απόδειξη ότι το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές δε στριμώχνονται. Οτι το αγωνιστικό φρόνημα δεν κάμπτεται ούτε από την τρομοκρατία, ούτε από τις απειλές, ούτε από τη συκοφάντηση των αγώνων και του λαϊκού κινήματος, που επιχειρούν σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα και τα κόμματα - πυλώνες του. Στη μαζικότητα της λαοσύναξης αντανακλάται ο ρεαλισμός της πρότασης του ΚΚΕ για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Η αναγκαιότητα να ανοίξει ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Ο δρόμος της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας, του σοσιαλισμού.

Η ανταπόκριση χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, φτωχών αγροτών, μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, ανέργων, νεολαίας, γυναικών, μεταναστών, στο κάλεσμα συστράτευσης με το ΚΚΕ, αποτελεί μια ουσιαστική πνοή αισιοδοξίας. Ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη για το Κόμμα. Μας χρεώνει όλους με αυξημένα καθήκοντα. Αναδεικνύει την ευθύνη του Κόμματος, να γίνεται ολοένα και πιο ικανό, να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων που κάθε φορά γεννάει η ταξική πάλη. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την ευθύνη όλου του λαού, μπροστά σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να κάνει την επιλογή που συμφέρει αυτόν και όχι την πλουτοκρατία. Να συστρατευθεί και να συνταχθεί με το ΚΚΕ.

Το πανελλαδικό συλλαλητήριο γεννά αισιόδοξα μηνύματα για τον προσανατολισμό και την προοπτική της λαϊκής πάλης: Για να αποκρούσει ο λαός τα βάρβαρα μέτρα που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Για να μην περάσουν η τρομοκρατία και η συκοφάντηση των αγώνων, η λάσπη σε βάρος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Για την οργάνωση της λαϊκής πάλης με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Για να αναδειχτεί ακόμα πιο πλατιά ο δρόμος ανάπτυξης που συμφέρει τα λαϊκά στρώματα, η Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία. Για να κερδίσει ακόμα περισσότερες νέες εργατικές και λαϊκές συνειδήσεις η πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ. Με παρακαταθήκη την ανεπανάληπτη λαοθάλασσα, προχωράμε μπροστά! Πιο μαχητικοί, πιο πεισμωμένοι, πιο σίγουροι ότι ο αγώνας θα φτάσει μέχρι τη νίκη του λαού!
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org