Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Καμιά ψήφος χαμένη

Αύριο ανοίγει η κάλπη, μετά τις βάρβαρες επιθέσεις της κυβέρνησης στο εισόδημα και στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Αύριο φοιτητές και σπουδαστές θα κληθούν να ψηφίσουν με πολιτικά κριτήρια, όσο ποτέ άλλοτε. Η κυβέρνηση περιμένει, στη γωνία, για να πει ότι η νεολαία αντιλαμβάνεται τα μέτρα. Το σύνολο των ψήφων της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ θα θεωρηθεί απ' όλους ως κατανόηση για τις «κρίσιμες ώρες» που περνάει η χώρα στην «εθνική μάχη» ενάντια στην κρίση. Η μάχη αυτή, όμως, δεν είναι εθνική. Είναι ταξική.

Σε αυτή τη μάχη το «δε με ενδιαφέρει» μετριέται σαν «συμφωνώ». Η αποχή και τα λευκά θα καταμετρηθούν κι αυτά στη στήριξη της κυρίαρχης πολιτικής. Δεν τους πειράζει η αδιαφορία, δεν τη θεωρούν - και δεν είναι - διαμαρτυρία. Υπάρχει η εμπειρία απ' τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές, αλλά και από προηγούμενες φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Συνέχισαν αλώβητοι.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, η αντίδραση του λαού, είναι αυτό που τους πειράζει. Η οργή πρέπει να εκφραστεί στην κάλπη. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, άλλωστε, δέχονται πολλαπλά τα αποτελέσματα της βάρβαρης πολιτικής. Οι περικοπές κονδυλίων στην Παιδεία, η αύξηση του κόστους σπουδών, η αύξηση του ποσοστού των φοιτητών και των σπουδαστών που πρέπει να δουλέψουν παράλληλα με τις σπουδές τους, για να ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα, είναι μόνο ένα μέρος των αποτελεσμάτων της επίθεσης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει, κυριολεκτικά, την αφαίρεση κάθε δικαιώματος στο μέλλον, ανατρέποντας ό,τι είχε απομείνει στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν πρόκειται για σχέδια, αλλά για συγκεκριμένα μέτρα: Η κυβέρνηση νομιμοποίησε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με την ενσωμάτωση της οδηγίας 36/05 και επιδιώκει, με το προσχέδιο για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, να εξομοιώσει τη δημόσια εκπαίδευση με κάθε πιστοποιητικό που κυκλοφορεί στην αγορά. Το πτυχίο θα απαξιωθεί πλήρως και θα είναι και - επίσημα - ένα χαρτί ανάμεσα στα άλλα. Οσο για το δικαίωμα στη δουλειά... τσακίζεται από το σύνολο των κυβερνητικών μέτρων, μαζί και αυτών που παίρνονται στην Παιδεία.

Ολα τα παραπάνω έγιναν και γίνονται με τη στήριξη των εκφραστών του δικομματισμού (ΠΑΣΠ - ΔΑΠ) στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. ΑΡΕΝ και ΕΑΑΚ κινούνται στη λογική του μικρότερου κακού, εγκλωβίζοντας τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Ολοι μαζί - και ο καθένας με τον τρόπο του - έκαναν τα πάντα για να φτάσουμε στον εκφυλισμό του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Σε αντίθεση με όλους αυτούς υπάρχει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), με δεκάδες Επιτροπές Αγώνα, σε όλη την Ελλάδα. Εχοντας ήδη αναπτύξει πλούσια αγωνιστική δράση, το ΜΑΣ καλεί σε στήριξη των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής ΚΣ, για να καταλάβουν ότι όχι μόνο «δε θα γίνουμε οι δούλοι του 21ου αιώνα»», όπως μας θέλουν, αλλά θα διεκδικήσουμε αυτά που μας κλέβουν. Η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής ΚΣ στις εκλογές, το δυνάμωμα των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για ένα ισχυρό οργανωμένο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, όπου θα συμμετέχουν ενεργά χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές και θα διεκδικούν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τις ανάγκες τους.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org