Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
Καθημερινές οι διαδηλώσεις στη Ρουμανία

Από πρόσφατη διαδήλωση δημόσιων υπαλλήλων στο Βουκουρέστι
Από πρόσφατη διαδήλωση δημόσιων υπαλλήλων στο Βουκουρέστι
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Μεγάλη μαζική συγκέντρωση προειδοποιούν πως θα πραγματοποιήσουν, αύριο Τετάρτη, τα εργατικά συνδικάτα της Ρουμανίας, αν η κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να εγκρίνει τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε πρόσφατα. Μεταξύ άλλων, αυτά προβλέπουν μείωση κατά 25% των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, μείωση κατά 15% στις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας, «πάγωμα» των πρόωρων συντάξεων, 70.000 απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων μέσα στο 2010. Ηδη, είχε επιβληθεί περικοπή κατά 15% των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά και αναγκαστική «απλήρωτη» άδεια.

Χτες, τη στιγμή που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μανάδες με παιδιά ενάντια στα τελευταία μέτρα λιτότητας, διεξήχθη ο λεγόμενος «κοινωνικός διάλογος», στον οποίο συμμετέχουν τα συνδικάτα, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αλλά και των εργοδοτών. Εκεί, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων ζήτησαν να υπάρξει ένας «συμβιβασμός», ώστε να μην αναγκαστούν να προβούν στην κήρυξη της συγκέντρωσης. Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της «Cartel Alfa», Μπογκντάν Χόσου, υποστήριξε πως γνωρίζει ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια κρίσιμη κατάσταση, σημειώνοντας, όμως, πως διαφωνεί εξ ολοκλήρου στο να πληρώσουν για την κρίση μόνο ορισμένοι...

Καθημερινές είναι οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στο Βουκουρέστι. Μαζική διαδήλωση έχει κηρυχθεί για αύριο Τετάρτη 19 Μάη, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ενώ στις 25 Μάη ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις προχωρούν σε γενική απεργία σε ολόκληρη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ