Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΔΕΑΕ
Σταθερά υψηλοί τόνοι

ΒΙΕΝΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Το μέλλον ανήκει στο Ιράν» διακήρυξε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αssociated Press», από την Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ιρανός Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, ότι είναι, πάντα, έτοιμη για συνομιλίες «ανταλλαγής» πυρηνικού καυσίμου. Ο Αχμαντινετζάντ κατέληξε καλώντας τις ΗΠΑ «ν' αναγνωρίσουν ότι το Ιράν είναι μεγάλη δύναμη», μια φράση αποκαλυπτική, καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ένταση που επικρατεί με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, πηγάζει από την επιδίωξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να εδραιώσει την παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στην παράλληλη φιλοδοξία της ιρανικής ηγεσίας να καθιερωθεί ως περιφερειακή δύναμη.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, στο πλαίσιο της συνέλευσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη, κατηγορούσε την επιτροπή για «κρίση αξιοπιστίας και ηθικού κύρους». Χαρακτήρισε «άδικη» την τελευταία έκθεση του ΓΓ της ΔΕΑΕ, Αμάνο, που επέκρινε το Ιράν για «έλλειψη συνεργασίας», μίλησε για δύο μέτρα και δύο σταθμά, και επανέλαβε, και αυτός, ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη για συνομιλίες με την ομάδα των «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία), για ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου.

Με την προοπτική του διαλόγου συμφώνησε και η ΕΕ, διαφωνώντας, όμως, με τη στάση της Τεχεράνης και καλώντας την να συναινέσει σε μια «ουσιαστική εφ' όλης της συζήτηση». Ετοιμη για διάλογο δήλωνε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία σε συνέντευξή της στο δίκτυο ABC, εξέφραζε την ελπίδα ότι «κάποια στιγμή θα αναλάβουν υπεύθυνοι ηγέτες στο Ιράν» και εκτιμούσε ότι οι κυρώσεις «αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα».

Βέβαια, με το τελευταίο αυτό συμπέρασμα διαφωνούν τα στοιχεία που δόθηκαν, χτες, στη δημοσιότητα από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», το οποίο επικαλείται έρευνα που πραγματοποίησαν δημοσιογράφοι του σε διάφορες χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με αυτά, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων καλών συμμάχων των ΗΠΑ όπως η Τουρκία, δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις, επί της ουσίας. Αντίθετα, διευκολύνουν τη ροή ιρανικών κεφαλαίων, διά μέσου των δικών τους τραπεζών, σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία ανταλλαγής ουρανίου πέτυχαν Βραζιλία - Τουρκία(2010-05-18 00:00:00.0)
Με διαφορετικές αποχρώσεις οι αντιδράσεις στην έκθεση(2007-02-24 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους(2006-09-07 00:00:00.0)
Προς νέα κλιμάκωση(2006-04-27 00:00:00.0)
Νέος γύρος συνομιλιών(2006-02-16 00:00:00.0)
Πιέσεις, αλληλοκατηγορίες και βόμβες(2005-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ