Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επιχείρηση του στρατού με πολλά ερωτήματα

MΠΟΓΚΟΤΑ.--

Σε διπλωματικό αίνιγμα τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση της επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων της Κολομβίας εναντίον ανταρτικών θέσεων στο Πουτουμάγιο καθώς η ηγεσία της Κολομβίας επισήμως «ευχαριστεί» το Εκουαδόρ για τη «συνεργασία του στην πολύ επιτυχημένη επιχείρηση», ενώ η κυβέρνηση του Εκουαδόρ αρνείται εμφατικά οποιαδήποτε ανάμειξη. Μέλλει να καταδειχτεί το τι ακριβώς συμβαίνει, εάν θα υπάρξει κάποια περαιτέρω αντίδραση εκ μέρους του Εκουαδόρ δεδομένου ότι οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών μόλις αποκαταστάθηκαν μετά την επέμβαση του κολομβιανού στρατού στην περιοχή Σουκούμπιος του Εκουαδόρ, την 1η Μάρτη του 2008. Ενδεχομένως αποτελεί απλώς μία κίνηση τακτικής, τύπου διαίρει και βασίλευε, εκ μέρους της κυβέρνησης του αντιδραστικού προέδρου Χοσέ Μανουέλ Σάντος.

Καταρχήν, όσο αφορά την επιχείρηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του κολομβιανού στρατού, τουλάχιστον 22 αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Κατά τον υπουργό Αμυνας της Κολομβίας, Ροδρίγο Ριβέρα, στην επιχείρηση πήραν μέρος ο στρατός, η πολεμική αεροπορία και η αστυνομία, ενώ η τοποθεσία του στρατοπέδου των FARC έγινε γνωστή από «πληροφοριοδότες που θα εισπράξουν την αμοιβή τους».

Εντούτοις η διάψευση ήρθε λίγο αργότερα εκ στόματος του υπουργού Ασφαλείας του Εκουαδόρ, Μιγκέλ Καρβαχάλ, που σε δηλώσεις του προς το ισπανικό πρακτορείο EFE εμφατικά τόνισε ότι το Εκουαδόρ ουδεμία ανάμειξη είχε. «Ουδένα επεισόδιο δεν καταγράφηκε στο έδαφος του Εκουαδόρ. Μάθαμε για τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση και τις μάχες που διεξήχθησαν στο έδαφος της Κολομβίας και κατά την οποία δυστυχώς οι νεκροί ήταν δεκάδες», τόνισε ο Καρβαχάλ, καταλήγοντας ότι «το Εκουαδόρ καμία ανάμειξη ή σχέση είχε» και ότι «δε λαμβάνει μέρος σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ