Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Υποκριτική σύνοδος για την «αντιμετώπιση» της φτώχειας

ΓΕΝΕΥΗ.-- Υπό τις επικριτικές - πλην υποκριτικές... - παρατηρήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ξεκίνησε χτες στη Ν. Υόρκη η τριήμερη σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας (γνωστοί ως MDG), μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ως το 2015 μείωση της πείνας στον πλανήτη κατά 50%, η κατά 50% μείωση του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και αποχέτευση, η δραστική μείωση της μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας, η εξασφάλιση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές αναπτυσσόμενων χωρών, η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση της ισότητας των δύο φύλων.

Ο Μπαν χαρακτήρισε «εύθραυστα» τα όποια επιτεύγματα για την υλοποίηση των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας, επισημαίνοντας ότι ο «χρόνος τρέχει και πρέπει να γίνουν πολλά». Παραδέχθηκε αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ χωρών, αλλά και εντός ανεπτυγμένων κρατών, ενώ αναφέρθηκε στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης ιδιαίτερα σε χώρες της Αφρικής. Ωστόσο, ο ίδιος δεν είπε κουβέντα ενάντια στο μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων άγριας λιτότητας που λαμβάνονται παγκοσμίως με αφορμή την καπιταλιστική κρίση σε βάρος δεκάδων λαών της υφηλίου, προτιμώντας να «χαϊδέψει» τα αυτιά των δεκάδων ηγετών που παρίστανται στις εργασίες της συνόδου υποκρινόμενοι τους ...«ανθρωπιστές»...

Ανάμεσα στους δεκάδες ηγέτες που παρίστανται στις εργασίες της συνόδου είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα (που θα μιλήσει την Τετάρτη) ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που υποσχέθηκε πως θα αυξήσει ως το 2013 κατά 20% τη βοήθεια προς αναπτυσσόμενες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ