Κυριακή 21 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κρίση φέρνει και περισσότερα όπλα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η διεθνής οικονομική κρίση επιταχύνει την κούρσα των εξοπλισμών, αποδεικνύοντας ότι ο καπιταλισμός σέρνει την ανθρωπότητα στον όλεθρο για να διασφαλίσει τα κέρδη του κεφαλαίου. Η πολεμική βιομηχανία γίνεται και πάλι (όπως και στο παρελθόν) η «ατμομηχανή» για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστική η μεγάλη αύξηση των αμυντικών - πολεμικών δαπανών των αναπτυσσόμενων χωρών, δηλαδή των χωρών με τα μεγαλύτερα και οξύτερα οικονομικά προβλήματα. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που είναι και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί όπλων, υποχρεώνουν τις φτωχότερες χώρες να δαπανούν τεράστια ποσά για τους εξοπλισμούς τους, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν απ' την πείνα. Τα όπλα γίνονται το μέσο ενός ιδιότυπου εκβιασμού αφού οι «φτωχοί» για να εξασφαλίσουν την οικονομική βοήθεια των «πλουσίων» πρέπει να αγοράσουν και τα όπλα τους.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ συμπεράσματα προκύπτουν από την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνας Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) για τις παγκόσμιες πωλήσεις συμβατικών όπλων.

Σύμφωνα με την έκθεση, την περίοδο 2004-2008, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 22%, με την επισήμανση ότι τα αναπτυσσόμενα κράτη επιδίδονται σε επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών.

ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ο μεγαλύτερος εξαγωγέας συμβατικών όπλων, παίρνουν μάλιστα το 30% της «πίτας». Επονται, στις επόμενες εννέα θέσεις της δεκάδας, ευρωπαϊκές χώρες. Η Ρωσία είναι στη δεύτερη θέση, με 23% των παγκόσμιων εξαγωγών και ακολουθούν: Γερμανία (11%), Γαλλία (8%), Ηνωμένο Βασίλειο (4%), Ολλανδία (3%), Ιταλία (2%), Ισπανία (2%), Ουκρανία (2%) και Σουηδία (2%).

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ως προς την εισαγωγή όπλων βρίσκεται η Κίνα με ποσοστό 9% των παγκόσμιων εισαγωγών και ακολουθούν η Ινδία (7%), η Νότια Κορέα (6%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (6%) και η Ελλάδα (4%).

ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ οι εισαγωγές όπλων αυξήθηκαν κατά 150% την τελευταία πενταετία, σε σχέση με την αρχή της χιλιετίας. Στη Νοτιοανατολική Ασία η Μαλαισία αύξησε τις εισαγωγές της κατά 722% σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, η Σιγκαπούρη κατά 146% και η Ινδονησία κατά 84%. Από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ είχε μέλος του ΑΣΕΑΝ να μπει στη λίστα των δέκα μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων και είναι η Σιγκαπούρη. Βρίσκεται στο νούμερο 7. Στο 9 ανέβηκε επικίνδυνα και μία ακόμα ασταθής χώρα: η Αλγερία.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τις επιδόσεις της πολεμικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007, οι πέντε πρώτες πολεμικές βιομηχανίες «Boeing», «BAE Systems», «Lockheed», «Northrop», «General Dynamics» συγκέντρωσαν καθαρά κέρδη ύψους 12,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων!


Κείμενα:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ