Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ωρες ευθύνης

Ο χρόνος που υπολείπεται μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον ερχόμενο Ιούνη, θα σημαδευτεί για το λαό από μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στη συνείδησή του, παράλληλα με το προχώρημα και τη διεύρυνση των προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων, οι συνέπειες των οποίων θα είναι μόνιμες στη ζωή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ηδη, το κυβερνητικό επιτελείο και τα παπαγαλάκια του φρόντισαν να ρίξουν τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν στο επίπεδο της προπαγάνδας, για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι αντιδραστικές ανατροπές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και η κερδοφορία του.

Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κυριάρχησε χτες η άνοδος του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η ελληνική κυβέρνηση από τις διεθνείς καπιταλιστικές αγορές. Πώς διαμορφώνεται η κυρίαρχη προπαγάνδα στη βάση αυτής της εξέλιξης; Πρέπει, λένε, να δεχτεί ο λαός της «αναγκαίες» θυσίες, για να αποκαταστήσει η χώρα την αξιοπιστία στους δανειστές, ώστε να μπορεί να δανείζεται φθηνότερα. Αλλιώς χανόμαστε. Γαρνίρουν, μάλιστα, την κινδυνολογία με τη διαρροή άλλων, συμπληρωματικών ειδήσεων, όπως, για παράδειγμα, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα και πως η ύφεση θα είναι βαθύτερη απ' όσο υπολογιζόταν.

Βάζουν στο κάδρο τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ και τον έλεγχο της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας στα μέσα του Μάη, για να πείσουν το λαό ότι πρέπει να σκύψει κι άλλο το κεφάλι, ώστε να φανεί η κυβέρνηση συνεπής στα όσα συναποφάσισε με τους Ευρωπαίους εταίρους. Την ίδια ώρα, φέρνουν το ένα μετά το άλλο τα νομοσχέδια των φιλομονοπωλιακών ανατροπών και τα παρουσιάζουν σαν «αναγκαίες αναδιαρθρώσεις» για να βγει η χώρα από το τούνελ. Κρύβουν ότι δεν είναι δυνατόν από την κρίση να βγουν κερδισμένοι και ο λαός και η πλουτοκρατία. Κρύβουν ότι οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, η προώθηση του «Καλλικράτη» και των διευθετήσεων στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια γίνονται για το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, που είναι αντίθετα και συγκρουόμενα με αυτά των λαϊκών στρωμάτων.

Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μια λίστα από προαποφασισμένα μέτρα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, το οποίο μόνο το δυνάμωμα της ταξικής πάλης μπορεί να καθυστερήσει, να το αποτρέψει, να το ανατρέψει. Η πρεμούρα της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα και να πάρει νέα, στη βάση μιας ανελέητης τρομοκρατικής προπαγάνδας, δείχνει πως δεν έχει άλλη διέξοδο στην προσπάθειά της να υπηρετήσει το κεφάλαιο. Από αυτήν τη σκοπιά, καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να έχουν τα λαϊκά στρώματα ότι η κυβερνητική λίστα περιλαμβάνει έστω και ένα φιλολαϊκό μέτρο. Αν ήταν έτσι, δε θα χρειάζονταν οι απειλές και η τρομοκρατία για να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα. Τα περιθώρια για το λαό στενεύουν. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για τον καθένα. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δείχνει το δρόμο της αντεπίθεσης. Η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις οποίες πρωτοστατούν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ, η ανασύνταξη και η αντεπίθεση του κινήματος, αναδεικνύεται σε καθήκον πρώτης γραμμής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ