Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εφυγε πρόωρα ο σύντροφος Δημήτρης (Τάκης) Τσιόγκας

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει σήμερα στις 2 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το απόγευμα θα ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Δολίχη Ελασσόνας

Ο σύντροφος Τάκης Τσιόγκας
Ο σύντροφος Τάκης Τσιόγκας
Χαράματα της περασμένης Δευτέρας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών και μετά από σύντομη, σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο σ. Δημήτρης (Τάκης) Τσιόγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 2 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όπου από τις 10 το πρωί η σορός του θα έχει εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η ταφή θα γίνει το απόγευμα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Δολίχη Ελασσόνας.

Ο σ. Δημήτρης Τσιόγκας γεννήθηκε το 1956 στη Δολίχη Ελασσόνας. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Τελειώνοντας το Δημοτικό, φοίτησε στη Δημόσια Σχολή Εργοδηγών μέχρι το 1972. Συμμετείχε στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, συνελήφθη και κακοποιήθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας.

Το Δεκέμβρη του 1975 εντάχθηκε στην ΚΝΕ. Αμέσως μετά τη στρατιωτική του θητεία δραστηριοποιήθηκε από διάφορες στελεχικές θέσεις στην ΚΝΕ και στο Κόμμα. Αν και εργατόπαιδο, είχε την ικανότητα να δουλεύει εξίσου καλά με τους εργαζόμενους όσο και με τους αγρότες, γιατί και ο ίδιος είχε νιώσει στα παιδικά του χρόνια τη στερημένη ζωή του χωριού, δουλεύοντας στη συγκομιδή καπνού και σε κτηνοτροφικές εργασίες.

Την περίοδο της κρίσης 90-91 στάθηκε ανυποχώρητος αποκρούοντας την επίθεση των οπορτουνιστών ενάντια στο Κόμμα, υπερασπίζοντας τον επαναστατικό του χαρακτήρα. Η συμβολή του στην ιδεολογική διαπάλη που αναπτύχθηκε στη Λάρισα και στη Θεσσαλία με όσους επιχείρησαν να διαλύσουν το ΚΚΕ, ήταν καθοριστική.

Αναδείχθηκε από τους πιο μαχητικούς και πιο συνεπείς υπερασπιστές του σοσιαλισμού και των κατακτήσεων των εργαζομένων στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Τα επόμενα χρόνια χρεώθηκε εργατική συνδικαλιστική δουλειά, αρχικά Γραμματέας Εργατικής Αχτίδας Λάρισας και στη συνέχεια γραμματέας της τοπικής επιτροπής της ΕΣΑΚ. Εργαζόμενος στο Δήμο Λάρισας, εκλέχθηκε στη διοίκηση του Σωματείου Οδηγών Αυτοκινήτων και αντιπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Το 1995 εκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο και ανέλαβε Γραμματέας του. Από το 1999 μέχρι σήμερα διατέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του.

Το 2001 εκλέχτηκε βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, διαδεχόμενος τον Γιάννη Πατάκη και επανεξελέγη το 2004 και το 2007. Το 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματος. Στο 18ο Συνέδριο εκλέχθηκε μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Στην ανακοίνωσή της για το θάνατο του σ. Τάκη Τσιόγκα, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, καθώς και οι χιλιάδες φίλοι και μέλη του Κόμματος εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για την πρόωρη απώλεια του σ/φου μας Δημήτρη Τσιόγκα. Εκφράζουμε ολόψυχα τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.

Αποχαιρετούμε τον σ/φο Δημήτρη που σε όλη του τη ζωή στάθηκε πιστός στις ιδέες και τις αξίες του ΚΚΕ. Με την αποφασιστική και αταλάντευτη αγωνιστική στάση του διαπαιδαγώγησε νέα γενιά κομμουνιστών και πρωτοπόρων αγωνιστών. Υπήρξε υπόδειγμα αδιάλλακτου και αφοσιωμένου υπερασπιστή των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Ο σ/φος Δημήτρης Τσιόγκας αφήνει πίσω του μεγάλο κενό στην Κομματική Οργάνωση Λάρισας και στην Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας. Το ταξικό εργατικό κίνημα όχι μόνο του νομού μας, αλλά όλης της χώρας στερείται από έναν πρωτοπόρο οργανωτή και καθοδηγητή της πάλης του. Αφήνει πίσω του, όμως, ισχυρή παρακαταθήκη, που παραδειγματίζει και καθοδηγεί νέους κομμουνιστές και πρωτοπόρους αγωνιστές εργάτες. Αυτοί συνεχίζουν την πάλη του και τελικά θα πραγματοποιήσουν τους στόχους και τα οράματα για τα οποία αφιέρωσε τη ζωή του.

Αποτελεί καθήκον για όλους εμάς σήμερα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, να ριχτούμε στη μάχη με μεγαλύτερη αυταπάρνηση και αυτοθυσία ώστε να καλύψουμε το κενό που αφήνει η απώλεια του σ/φου μας Δημήτρη Τσιόγκα.

Η ΝΕ Λάρισας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην σ/φο της ζωής του Κατερίνα και στα παιδιά του Θεοδώρα και Βασίλη».

Συλλυπητήρια μηνύματα

Με δελτίο Τύπου, η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σημειώνει για τον Τάκη Τσιόγκα: «Η προσφορά του στο λαϊκό και αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα, η συνέπεια, η μαχητικότητα και το ήθος που επέδειξε με επιμονή κι αξιοπρέπεια όλα τα χρόνια της ζωής του θα είναι φωτεινό παράδειγμα και σημείο αναφοράς στους αγώνες που μας περιμένουν στο μέλλον».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, απέστειλε το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα: «Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του Δημήτρη Τσιόγκα, που σε όλη του τη ζωή υπήρξε συνεπής στα "πιστεύω" του και αγωνίστηκε για αυτά και εντός του Κοινοβουλίου, όπως και στους κοινωνικούς χώρους». Συλλυπητήρια δήλωση έκανε και η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ