Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Παρασκήνιο και παιχνίδια σε βάρος του λαού

Μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να τρομοκρατήσει για νέα μέτρα βρήκε η κυβέρνηση στη χτεσινή άνοδο του επιτοκίου δανεισμού

Τα παιχνίδια μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και αγορών θα αξιοποιηθούν για να προχωρήσει το αντιλαϊκό έργο. Απέναντι σ' αυτή την επίθεση, άλλη απάντηση από την αντιμονοπωλιακή συσπείρωση και αντεπίθεση δεν μπορεί να υπάρξει
Τα παιχνίδια μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και αγορών θα αξιοποιηθούν για να προχωρήσει το αντιλαϊκό έργο. Απέναντι σ' αυτή την επίθεση, άλλη απάντηση από την αντιμονοπωλιακή συσπείρωση και αντεπίθεση δεν μπορεί να υπάρξει
Την κορυφή του παγόβουνου που κρύβεται στις κόντρες, τις αντιθέσεις και τους διαγκωνισμούς μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και καπιταλιστικών «αγορών», αποτελεί η χτεσινή άνοδος του επιτοκίου των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά (spread). Η όλη συζήτηση αξιοποιείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη φουρνιά των μέτρων που θα ανακοινωθούν.

Στη δευτερογενή αγορά κρατικού χρέους, εκεί όπου συναλλάσσονται οι τραπεζίτες και άλλα τρωκτικά του πλούτου, η διαφορά των spread ξεπέρασε τις 4 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα «ομόλογα αναφοράς» της ευρωζώνης (γερμανικά ομόλογα). Η εξέλιξη αυτή, στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αναγκαστικά και αναπότρεπτα έρχεται να σηματοδοτήσει την παραπέρα απογείωση των δανειακών επιτοκίων στις προσεχείς «εκδόσεις» που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σηματοδοτεί ταυτόχρονα τις νέες μανούβρες που θα επιλέξει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στα κέντρα και τις λυκοσυμμαχίες της πλουτοκρατίας και των οργάνων της. Είναι απόλυτα φανερό ότι οι πρόσθετοι φόροι και η εφαρμοζόμενη πολιτική φοροαφαίμαξης του λαού μεταφράζεται σε τόκους που θα πληρωθούν στους μεγαλοδανειστές - ομολογιούχους, που θησαυρίζουν με όχημα το κρατικό χρέος.

Σαν έτοιμη από καιρό, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ περίμενε τις εξελίξεις. Σε επίσημο έγγραφο που έχει αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών προς την Κομισιόν - μετά και την εφαρμογή του τελευταίου από τα πακέτα που ανακοίνωσαν και ήδη εφαρμόζουν - ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Τα υψηλά επιτόκια του κρατικού δανεισμού θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση και το κονδύλι για τόκους που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2010».

Είναι απόλυτα φανερό ότι η εμφανιζόμενη εκτίναξη στα «spread» είναι το απόλυτα ψευδεπίγραφο πρόσχημα, ο απόλυτος εμπαιγμός απέναντι στα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να προχωρήσουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που αποτράπηκαν τα τελευταία 30 χρόνια.

Το χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα κρατικά ομόλογα τροφοδοτήθηκε χτες με τη διαρροή φημών και σεναρίων που θέλουν την κυβέρνηση να ζητά αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας με την ΕΕ. Ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σχετικά ότι «ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης».

Επαναβεβαιώνοντας την προσήλωση της κυβέρνησης στα συμφωνημένα, έκανε λόγο για υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας «χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση» και για τις δρομολογημένες «διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, τον τρόπο κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το ασφαλιστικό, τη λειτουργία του κράτους και την απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας».

Να σημειωθεί ακόμη ότι από σήμερα επισκέπτεται την κυβέρνηση το κλιμάκιο του ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο διοχετεύονται νέες πληροφορίες περί νέων αποκλίσεων ανάμεσα στα πραγματικά και εμφανιζόμενα ελλείμματα του προϋπολογισμού του 2009. «Κοινό μυστικό» είναι και η προσεχής έκδοση κρατικού χρέους σε δολάρια ΗΠΑ για ποσά από 5 μέχρι και 10 δισ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ