Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φτιάχνει κλίμα για να βαθύνει την επίθεση

Λίστα χωρίς τέλος τα προωθούμενα αντιλαϊκά νομοσχέδια και νέα μέτρα στο συρτάρι για την κερδοφορία του κεφαλαίου

Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης, για να πληρώσει η πλουτοκρατία την κρίση
Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης, για να πληρώσει η πλουτοκρατία την κρίση
Καταιγισμό νέων αντιλαϊκών μέτρων και νομοσχεδίων ετοιμάζει η κυβέρνηση, που συνεχίζει να αξιοποιεί τα παιχνίδια των καπιταλιστικών αγορών για να εντείνει τα εκβιαστικά διλήμματα απέναντι στο λαό, ώστε να εμφανίσει σαν «αναγκαίο» για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων το σφαγιασμό των λαϊκών δικαιωμάτων.

Στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μέσα και έξω από τους κόλπους της ΕΕ, αλλά και των σεναρίων γύρω από τον ευρωπαϊκό «μηχανισμό στήριξης», τα κυβερνητικά επιτελεία ανεβάζουν στροφές στην υλοποίηση των προαποφασισμένων ανατροπών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει το σύνολο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέχρι τον Ιούνη και ειδικότερα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει τον ίδιο μήνα. Θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή το κυβερνητικό πρόγραμμα και ακολουθώντας κατά γράμμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η κυβέρνηση επιδιώκει να σαρώσει τα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, διασφαλίζοντας την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας.

Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, που ζήτησε από τους υπουργούς την προηγούμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θα τεθούν επί τάπητος και στις επαφές που θα έχουν σήμερα στην Αθήνα τα μέλη των αξιωματούχων της ΕΕ και των κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με κυβερνητικά στελέχη.

«Κάθε μας ενέργεια είναι στο μικροσκόπιο πλέον των εταίρων και μη εταίρων μας αλλά το θέμα δεν είναι να μας ελέγχουν κάποιοι άλλοι, το θέμα είναι να ελέγχουμε εμείς τον εαυτό μας ως προς την υλοποίηση των προγραμμάτων μας, γιατί καμία παρέκκλιση δε συγχωρείται», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, με συνέντευξή του στον «ΦΛΑΣ», αναφερόμενος στην έλευση του κλιμακίου του ΔΝΤ και στέλνοντας μήνυμα στο λαό να λουφάξει και να αποδεχτεί τα μέτρα.

Λίστα χωρίς τέλος

Το στίγμα των αντιδραστικών σχεδιασμών της κυβέρνησης έδωσε ο πρωθυπουργός με συνέντευξη του στο περιοδικό «Time Magazine» την Παρασκευή όπου τόνισε ότι «υπάρχουν, πολλά περιθώρια περιστολής των δαπανών» (!) προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέο γύρο σφοδρών περικοπών.

Τις επόμενες μέρες θα ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς μέσα στον Απρίλη και το Μάη θα ακολουθήσουν:

  • Το Ασφαλιστικό: Θα επιφέρει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, περαιτέρω περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία.
  • Ο «Καλλικράτης»: Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων. Μέσω του «Καλλικράτη» η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σφοδρές περικοπές προσωπικού στους δήμους.
  • Συγχώνευση και κατάργηση δημόσιων οργανισμών: Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι όπου καταργηθούν υπηρεσίες θα καταργηθούν αυτόματα και οι θέσεις που υπάγονται σε αυτές, μια απόφαση που θα σηματοδοτήσει απολύσεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που θα στηριχθεί στην κοινοτική οδηγία «Μπολκεστάιν» και θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
  • Ιδιωτικοποιήσεις: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκποιήσει και τα τελευταία κομμάτια της δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που συμπεριλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η αρχική πρόβλεψη είναι για 2,5 δισ. ευρώ για το 2010. Στις λίστες της κυβέρνησης βρίσκεται ποσοστό από το 51% της ΔΕΗ που σήμερα κατέχει το κράτος. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με καταθέσεις περίπου 5 δισ. ευρώ. Ο ΟΣΕ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΠΑΠ κ.ά.
Γεμάτα μέτρα τα συρτάρια

Την εφαρμογή και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα εξετάσει αρχικά στα μέσα Απρίλη και στη συνέχεια στις αρχές Μάη η τριμερής επιτροπή επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ), η οποία θα συντάξει και την έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία (θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Μάη).

Στην έκθεση, εκτός από τις αναφορές στις δημοσιονομικές εξελίξεις, θα υπάρχει αναφορά και στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών σε σχέση με την κατάσταση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας. Ηδη, από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση έχει προσυπογράψει την επιβολή νέων σκληρών μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα, για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας προς όφελος του κεφαλαίου.

Οι ενιαίοι σχεδιασμοί κυβέρνησης - ΕΕ για περαιτέρω μείωση των μισθών, για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για απελευθέρωση των απολύσεων, για επέκταση των μορφών ελαστικής απασχόλησης, για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα, βρίσκονται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Σε συνδυασμό με το παιχνίδι των επιτοκίων, αλλά και με τα σενάρια για αύξηση των δημόσιου ελλείμματος, μπορεί αν πάσα στιγμή να τεθούν σε εφαρμογή.

Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο όπου θα συζητηθεί η πορεία του ΠΣΑ, ενώ στο τραπέζι θα μπει και το θέμα με τους ημιυπαίθριους χώρους.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει νέο χαράτσι για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων, με στόχο να βγάλει ζεστό χρήμα με αιμοδότες και πάλι τα λαϊκά νοικοκυριά. Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθεί και το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα ανοίξουν το δρόμο για νέες πράσινες μπίζνες στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παιχνίδια και ανταγωνισμοί

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πορτογαλική εφημερίδα «Jornal de Negocios» και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προσφύγει στο μεικτό μηχανισμό στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι «αν οι κερδοσκόποι δεν ανταποκριθούν στις εξελίξεις, η Ελλάδα ίσως χρησιμοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε ότι «τα προβλήματα με το έλλειμμα και τα spread που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει η Ελλάδα μπορεί να επεκταθούν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνέχισε και τους ανέξοδους επικοινωνιακούς «λεονταρισμούς» απέναντι στη γερμανική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «ρατσιστική προσέγγιση» στο πρόβλημα της Ελλάδας. «Λένε ότι οι Ελληνες έχουν προβλήματα επειδή δεν δουλεύουν αρκετά, επειδή έχουν καλό κλίμα, μουσική και ποτό και δεν είναι σοβαροί, όπως οι Γερμανοί. Αυτό είναι γελοίο. Είναι μια ηθικοπλαστική, ρατσιστική προσέγγιση, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Θ. Πάγκαλος.

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς περί «τεμπελιάς» στην Ελλάδα, είπε ότι «η παραγωγικότητα στη βιομηχανία έχει αυξηθεί κατά 15% και στον αγροτικό τομέα η αύξηση είναι από τις μεγαλύτερες στην ευρωζώνη». Το μόνο που έκρυψε είναι ότι αυτό τον τεράστιο πλούτο τον καρπώνονται μια χούφτα κεφαλαιοκράτες που εκμεταλλεύονται τον εργαζόμενο λαό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητάνε απεμπλοκή του ΔΝΤ...(2013-07-20 00:00:00.0)
Προκαλεί με την προπαγάνδα και την πολιτική της(2010-04-27 00:00:00.0)
Συνεργάζονται για την παραπέρα αφαίμαξη του λαού(2010-04-21 00:00:00.0)
Στην πρώτη γραμμή το Ασφαλιστικό...(2006-02-23 00:00:00.0)
Αντεργατικό μαρτυρολόγιο από το ΔΝΤ(2005-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ