Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Το μέτωπο για το σοσιαλισμό

Αγαπητοί σύντροφοι,

Μας κυβερνά το μέτωπο της αστικής τάξης με τους συμμάχους της, την πλειοψηφία της εργατικής, αγροτικής και μικροαστικής τάξης. Το μέτωπο αυτό μέσα από τις συνεργασίες και αντιθέσεις του, εξασφαλίζοντας διεθνώς συμμαχίες, καλύπτει τις ανάγκες του σε κατανάλωση αυγών, βουτύρου, κατοικιών, αγαθών νέας τεχνολογίας ανά κάτοικο. Αξίζει να συγκρίνουμε το βιοτικό επίπεδο ανέργων που το στηρίζουν με αυτό σκληρά εργαζομένων άλλων χωρών.

Πρέπει να αντιληφθούμε την αποφασιστικότητα, το μέγεθος των συμφερόντων τους, τις μορφές που αυτό το μέτωπο μπορεί να πάρει, αλλά και τις αντιθέσεις που προκαλεί στις γραμμές μας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τις κύριες δυνάμεις μας;

Αυτό το μέτωπο επιδρά στις γραμμές μας και στρώματα που στηρίζουν το ΚΚΕ, βιώνουν το κάλεσμα «Ελα να φας κι εσύ αγωνιστή της ΟΠΛΑ». Βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο, παίρνουν δάνεια, βοηθήματα, βλέπουν προοπτικές και αναφωνούν: «Ας ενωθεί η Αριστερά, ας αφήσουμε τις διαφορές και ας ενωθούμε πάνω στα προβλήματα που μας αφορούν, ας μην είμαστε απόλυτοι».

Γελιέται όποιος νομίζει ότι τα στρώματα αυτά εξαντλούν την εκπροσώπευσή τους στον Κωστόπουλο.

Δυνάμεις οργανωμένες (ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ) και ανοργάνωτες, έχοντας τα βασικά τους συμφέροντα στο κυβερνών Μέτωπο, θέλουν κατοχύρωση και επαναδιαπραγμάτευση της θέσης τους και μας καλούν να αφήσουμε τους σοσιαλισμούς και τις ανοησίες που θίγουν τα βασικά τους συμφέροντα και να στηρίξουμε τους στόχους τους.

Είναι προφανές ότι οι αντικειμενικές συνθήκες για συγκρότηση του δικού μας μετώπου δεν έχουν ωριμάσει. Είμαστε το κόμμα που με κορμό φράξια της εργατικής και άλλων τάξεων αμφισβητούμε τις βασικές επιλογές του συστήματος, προτείνουμε την οργάνωση της κοινωνίας κάτω από την ηγεσία της εργατικής τάξης.

Τι θα ωριμάσει τις συνθήκες; Η όξυνση των αντιθέσεων του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, το εάν το μέτωπο που μας κυβερνά θα μπορέσει να εξασφαλίσει τα συμφέροντά του μέσα στις εξελίξεις. Υπάρχει η κατεύθυνση της εξέλιξης της παγκόσμιας οικονομίας για ένα τραστ, ένα μονοπώλιο που μεταφράζεται σε αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων - εθνικών και περιφερειακών. Ισχύει ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης και ας μην έχει ξεκαθαριστεί ποια κέντρα παρακμάζουν και ποια αναδύονται και πώς θα εκφραστεί η μεταξύ τους σύγκρουση. Είμαστε αυριανοί αδύνατοι κρίκοι; Εχουν σειρά άλλοι λαοί; Θα καταφέρουν οι ιμπεριαλιστές να παίξουν τη Μονόπολη μέχρι το τέλος; Θα τιναχτεί το παιχνίδι στον αέρα και θα εκμεταλλευτούμε τη στιγμή ή θα νικήσουμε μόλις ολοκληρωθεί, στηριζόμενοι στη βασική του αντίθεση; Θα έχουμε αλυσιδωτή αντίδραση επαναστάσεων ή φάσεις που κάποιες χώρες περνούν στο σοσιαλισμό και νικούν ή χάνουν στη μάχη με τον αντίπαλο; Η ζωή θα δείξει.

Και μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες τι κάνουμε; Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, δημιουργούμε και στηρίζουμε αγώνες, δένοντας τα μερικά συμφέροντα με την προοπτική μας, αναπτύσσουμε κοινή δράση με άλλες δυνάμεις, κρατούμε την αυτοτέλειά μας. Μένουμε στην πολιτική απόφαση του 15ου για δημιουργία προϋποθέσεων για το ΑΑΔΜ, δεν οικοδομούμε, ούτε χτίζουμε κανένα μέτωπο σήμερα.

Τι μέτωπο μπορεί να οικοδομηθεί αν οι μισοί χαιρετιούνται με τους απέναντι; Μέτωπο για το σοσιαλισμό, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό; Μέτωπο που δε βάζουμε θέμα σοσιαλισμού; Που μπορεί και να μην πάει στο σοσιαλισμό; Μέτωπο ρεφορμιστικό; Καιρό έχουμε να ακούσουμε το «να πάμε στη βρύση να πιούμε και νερό».

Και πότε θα οικοδομηθεί το μέτωπο; Μα φυσικά όταν οι αντιθέσεις σπάσουν το σημερινό μέτωπο εξουσίας και οι σύμμαχοί μας υποταχτούν στην καθοδήγηση και τους στόχους μας για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Ο στόχος του σοσιαλισμού πρέπει να μπαίνει από σήμερα για να κλείνει το δρόμο στο ρεφορμισμό.

Τι σημαίνει δυναμώνουμε το ΚΚΕ σήμερα; Δουλιά στις οργανώσεις και το κίνημα με κριτήριο οργανωτικά και πολιτικά αποκρυσταλλώματα.

Σύντροφοι, το πλοίο μπορεί να είναι κτυπημένο, να βάζει νερά, όμως είναι πολεμικό, υπάρχουν και ψαράδικα και κρουαζερόπλοια, αλλά όχι για εμάς. Δουλιά, λοιπόν, στις ΚΟΒ, στις αντλίες. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και θα συμβούλευα την ιδεολογική μας προετοιμασία για να αντέξουμε την ισχυροποίηση του αντιπάλου (Ολυμπιάδα, επέκταση των συμφερόντων στα Βαλκάνια).

Οι οργανώσεις πρέπει να αποκτήσουν αρμοδιότητες και καθήκοντα. Η δουλιά να μην περνά από υπολειτουργούσες επιτροπές ξεκομμένες από τη ζωή και τη δράση τους. Το κύριο είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και όχι οι πρωτοβουλίες για το μέτωπο.

Η θέση 22 πρέπει να αλλάξει. Η αυτοτέλεια, μας χρειάζεται για να φτάσουμε στο σοσιαλισμό. Δεν αναγνωρίζουμε σ' όλους αυτό το δικαίωμα παρά στο βαθμό που αυτό εξυπηρετεί το στόχο μας, παρεμβαίνουμε σε θέσεις και προγράμματα για να τη δεχτούμε. Η αυτοτέλεια του ΚΚΕ και των οργανώσεών του δένεται με την αυτοτέλεια των παρατάξεών του στο συνδικαλισμό και την αυτοδιοίκηση, τις οποίες καθοδηγούν. Κατεβάζουμε παρατάξεις όπου έχουμε έστω και έναν, κρατούμε τις παρατηρήσεις και μετά τη δημιουργία του μετώπου. Οχι παρατάξεις - προίκα για το μέτωπο, το μέτωπο είναι πεδίο εσωτερικής πάλης.

Μου έχει συμβεί, σύντροφοι, να βρεθώ σε σύσκεψη της ΕΣΑΚ Λήμνου και η πλειοψηφία των παραβρισκόμενων να μιλούν για τη ζημιά που προκαλούν οι παρατάξεις και την ανάγκη πλατιών σχημάτων, να κατεβώ υποψήφιος στο Μεσολόγγι με τον ΣΥΝ, να συζητώ σοβαρά το ενδεχόμενο κοινής καθόδου με τον ΣΥΝ και τις συσπειρώσεις στην ΕΛΜΕ Αγρινίου. Σε εσάς;

Στη θέση 23 να απαλειφθεί η θετική συμβολή του ΔΗΚΚΙ στο συνδικαλισμό. Θετική συμβολή είναι να αποφασίσεις τη δημιουργία παρατάξεων, να σπάσεις την ΠΑΣΚ, να διαμορφώνεις συσχετισμούς και όχι να χρίζεις παράγοντες για προώθηση.

Το ΠΑΜΕ είναι πρωτοβουλία συνδικάτων και συνδικαλιστών για αλλαγή του συσχετισμού στο σ.κ. και ένδειξη για τη δράση του θα αποτελεί η αλλαγή συσχετισμών σε πρωτοβάθμια - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Απλά το αναφέρω γιατί αρκετοί το βλέπουμε σαν μέτωπο.

Η δράση της ΚΕ το προηγούμενο διάστημα είναι ο κύριος λόγος που καταψήφισα τις θέσεις. Δεν έγινε δουλιά για δυνάμωμα του ΚΚΕ, περιορίστηκε σε πρωτοβουλίες και ετοίμασε το ΚΚΕ για υποχωρήσεις καλλιεργώντας συγχύσεις.

Το Κόμμα δεν είναι μέτωπο. Ακούσαμε το Θεωνά να μιλά μόνο για δικομματισμό, τον Στριφτάρη «Σας καλώ να μας ψηφίσετε όχι για να ενισχυθεί το ΚΚΕ, αλλά το μέτωπο»... Διαβάσαμε ότι υποψήφιοι για ευρωβουλευτές μπορούν να είναι και άνθρωποι που δε συμφωνούν με την έξοδο από την ΕΕ. Ομως νομίζω ότι το στίγμα το έδωσε πολύ καλά η ΓΓ με το άρθρο για το μέτωπο στην ΚΟΜΕΠ και το παράδειγμα για το μαγαζί στο στενό. Τι να κάνουμε, σύντροφοι, εκεί είναι το μαγαζί!!

Αρκετά αποκαλυπτικός και ο επίτιμος Πρόεδρός μας στη Γερμανία: «Θέση στο μέτωπο έχει όποιος θέλει να βελτιώσει τη θέση του» και δεν είναι το θέμα στο όνομα του μετώπου. (Αλήθεια, έμεινε κανείς που δε θέλει να μπει στο μέτωπο;).

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες μας και το Κόμμα, αποκλείοντας τις όποιες δεξιές και αριστερές αποκλίσεις, να ανοίξει το δρόμο για το μέτωπο των δυνάμεων που θα μας οδηγήσει στο σοσιαλισμό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ

ΑΕ Αγρινίου - ΚΟΒ Παιδείας

Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ