Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Αντίθετοι οι δικαστές με τις επιλογές για τη Δικαιοσύνη

Προσπάθησε να ρίξει τους τόνους ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας, ο οποίος χτες, μετά το τέλος της διοικητικής ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δικαστές του Αρείου Πάγου δεν αντιδικούν με την κυβέρνηση, αλλά απλώς εκφράζουν τη γνώμη τους στα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος για τη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, από τη γνωμοτοδότηση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου προκύπτει ότι οι απόψεις των δικαστικών λειτουργών είναι ριζικά αντίθετες με τις επιλογές της κυβέρνησης για τη δικαιοσύνη. Ετσι, η κρίση που σοβεί στις σχέσεις της τρίτης εξουσίας με την κυβέρνηση δε φαίνεται να αμβλύνεται, καθώς ο Αρειος Πάγος ζητάει την απάλειψη από την αναθεώρηση αρκετών από τις προτεινόμενες διατάξεις.

Ειδικότερα, τα μέλη του Αρείου Πάγου είναι αντίθετα με το άρθρο 86 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, όπου προβλέπεται ότι μόνο η Βουλή μπορεί να ασκεί δίωξη ή προκαταρκτική εξέταση για υπουργούς και για τυχόν συμμετέχοντες. Η ολομέλεια στο θέμα αυτό προτείνει ότι δεν πρέπει να είναι απαραίτητη η συγκατάθεση της Βουλής για τη δίωξη των συμμετεχόντων, γιατί με τον τρόπο αυτό θα βρίσκονται υπό την ασυλία των βουλευτών.

Η προτεινόμενη ρύθμιση για τετραετή θητεία για τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων βρίσκει σύμφωνη την Ολομέλεια, με τον όρο ότι μετά τη λήξη της θητείας δε θα συνταξιοδοτείται, αλλά θα επιστρέφει στη θέση του αντιπροέδρου.

Για την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων (άρθρο 90 παρ. 5) η ολομέλεια του Αρείου Πάγου προτείνει να γίνεται με μυστική ψηφοφορία από τις ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων, ενώ οι πρόεδροι θα επιλέγονται μεταξύ των αντιπροέδρων, οι οποίοι θα έχουν τριετή θητεία.

Σχετικά με την προαγωγή στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η διοικητική ολομέλεια προτείνει να γίνεται απ' όλους τους δικαστές και όχι μόνο από τους αντιεισαγγελείς.

Στο κρίσιμο θέμα για το ποιος θα διοικεί «εσωτερικά» τη δικαιοσύνη, η Ολομέλεια ομόφωνα τάχθηκε κατά της συμμετοχής κατώτατων δικαστών στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και πρότεινε στο όργανο αυτό να συμμετέχουν μόνο ανώτατοι δικαστές.

Τέλος, για το Ειδικό Δικαστήριο προτάθηκε να μείνει αμιγής η σύνθεσή του και να προεδρεύει μόνο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ