Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Χρειάζονται δραστικότερες μορφές πάλης

Σε γενικές γραμμές οι Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο πιστεύω πως είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θα ήθελα, όμως, οι σύντροφοι σύνεδροι να ασχοληθούν περισσότερο και να εξετάσουν πιο βαθιά δύο θέματα.

1) Σε πολλές καθημερινές ομιλίες, ανακοινώσεις, τοποθετήσεις συντρόφων, αλλά και στις ΘΕΣΕΙΣ επαναλαμβάνεται η φράση «πρέπει να είμαστε σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα».

Αυτό είναι μια σωστή θεωρητική (ως τώρα) αντίληψη της κατάστασης. Ομως στην πράξη ποιο το αποτέλεσμα; Καθημερινά κάνουμε συγκεντρώσεις και μάλιστα πολύ πετυχημένες, πορείες, υπομνήματα, παραστάσεις. Εχουμε πραγματικά λιώσει πολλά ζευγάρια παπούτσια, περπατώντας από την πλατεία Κάνιγγος στη Βουλή, στα υπουργεία, τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά το αποτέλεσμα μηδέν (για να μην πω υπό το μηδέν). Κάθε φορά εισπράττουμε μερικά χαμόγελα (σαρδόνια θα έλεγα) από τον κ. Γιάννο ή τους άλλους εκπροσώπους της κυβέρνησης το πολύ και μερικά κροκοδείλια δάκρυα της αντιπολίτευσης (δάκρυα κατανόησης της αδικίας) και πάντα φεύγουμε ύστερα από ώρες ταλαιπωρίας (μην ξεχνάμε ότι είμαστε και 80ρηδες) με τα χέρια άδεια και τη διαβεβαίωση ότι τα μέτρα θα ληφθούν, γιατί επιτάσσει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και άρα είμαστε σε επιφυλακή για καινούριους αγώνες.

Την ίδια ώρα από την άλλη μεριά τα μέτρα πέφτουν βροχή και μαζί μ' αυτό η κυβέρνηση προχωρεί στη νομική θωράκισή της (για να 'χουμε και το νου μας και την πλάτη μας καλυμμένη) με συμφωνίες Σέγκεν, τρομονόμους, μέτρα καταστολής, αναθεώρηση του Συντάγματος. Ετσι που όταν έρθει η ώρα της σύγκρουσης (που και αυτή ξέρει ότι θα γίνει) με την πολιτική αυτή, θα βρούμε μπροστά μας όλους τους δρόμους κλειστούς και χιλιάδες όργανα της τάξης οπλισμένα σαν αστακούς «νόμιμα» να μας περιμένουν στη γωνιά, αφού θα τους έχουμε δώσει το χρόνο να ετοιμαστούν!

Δε νομίζετε, λοιπόν, σύντροφοι, ότι ο καιρός μετράει σε βάρος του λαού και η πολιτική του κεφαλαίου και των πολυεθνικών θα είναι με τον καιρό πιο δύσκολο να ανατραπεί; Νομίζω πως θα πρέπει πια να εξετάσουμε άλλες πιο δραστικές μορφές πάλης.

2. Βασικός κανόνας λειτουργίας του Κόμματος (Κ) είναι ο Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός. Αυτό σημαίνει, νομίζω, και ότι η βάση μέσω των οργάνων του Κ, ΚΟΒ, ΑΕ κλπ. πρέπει να είναι σε άμεση επαφή με τα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα και με την ηγεσία του Κ που σε καθημερινή βάση είναι ανάμεσα στα δύο συνέδρια- το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο.

Επειδή πολλές φορές προβλήματα των κ.μ. τα οποία μπαίνουν σε συζήτηση στις συνελεύσεις ή στα όργανα του Κ (γραφεία ΚΟΒ) δεν παίρνουν υπεύθυνες απαντήσεις για διάφορους λόγους. Προτείνω η ηγεσία του Κόμματος και κύρια ο οργανωτικός τομέας της ΚΕ να κάνει πιο επισταμένους ελέγχους (δεν ξέρω αν κάνει καθόλου μέχρι τώρα), αν πράγματι το Κόμμα έχει επαφή και γνώση των προβλημάτων των κ.μ. της βάσης, αν αυτά τα προβλήματα μπαίνουν υπ' όψιν της ηγεσίας του Κ σε όλους τους τομείς, αν τα εντεταλμένα όργανα (κυρίως της Αυτοδιοίκησης που είναι ένας τομέας άμεσης επαφής του Κόμματος με τα λαϊκά προβλήματα) μεταφέρουν και εφαρμόζουν σωστά τη γραμμή δράση του Κόμματος. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι είναι άνθρωποι, έχουν αδυναμίες, φιλοδοξίες, προσωπικές επιδιώξεις που πολλές φορές όμως έχουν αρνητικές επιπτώσεις και κάνουν μεγάλη ζημιά στη δράση του Κόμματος μέσα στο λαό.

Με συντροφικές ευχές για την ευόδωση των εργασιών σας

Γ. ΚΟΝΤΟΣ

Αντιστασιακός, ΚΟΒ Μπραχαμίου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη δουλειά των Τομεακών Οργάνων(2017-02-21 00:00:00.0)
Σχετικά με το προτεινόμενο Καταστατικό(2013-03-02 00:00:00.0)
Καθαρά και ξάστερα(2000-11-29 00:00:00.0)
Δείγματα ποιοτικής βελτίωσης στη δουλιά του Κόμματος(2000-11-18 00:00:00.0)
Την πλουτοκρατία και τους Αμερικανούς ενοχλεί η ομοφωνία μας(2000-11-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1995-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ