Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαναβεβαίωση του ιμπεριαλιστικού χαραχτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης

  Απαντήσεις του ασκούντος την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε ερωτήματα του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα

Με αφορμή την παρουσία του ασκούντος την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ υφυπουργού της Γαλλίας κ. Ρ. Moscovici στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σκοπό να ενημερώσει για τα όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 20/11/00, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας έθεσε τα εξής ερωτήματα:

1) Σχετικά με τη δύναμη ταχείας επέμβασης, δηλαδή αυτή τη φοβερή μηχανή που θα αριθμεί κατ' αρχήν 60.00 άνδρες, από πού αντλεί η ΕΕ το δικαίωμα να οργανώνει στρατιωτικές επεμβάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο ή στον υπόλοιπο κόσμο, για να επιβάλει τις αξίες και τα συμφέροντά της. Ποιος μας απειλεί; Ποιος και πώς θα αποφασίζει την κινητοποίηση αυτής της μηχανής;

2) Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εξισώνει το θύμα με το θύτη. Ποιος αμφιβάλλει για το αναφαίρετο δικαίωμα του μαρτυρικού παλαιστινιακού λαού για ένα κομμάτι γης - πατρίδας; Υπενθυμίζω ότι διεκδικεί το 23% των εδαφών που αρχικά είχε, ενώ ο ΟΗΕ με παλαιότερες αποφάσεις αναγνώριζε στην Παλαιστίνη το 60%. Τις πέτρες που πετούν τα 15χρονα παιδιά των Παλαιστινίων τις βαφτίζετε τρομοκρατικές ενέργειες και τις εξισώνετε με τις ρουκέτες και τα υπερσύγχρονα όπλα με τα οποία απαντά το Ισραήλ. Πώς βλέπει η ΕΕ το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για εγκατάσταση κυανοκράνων του ΟΗΕ στην περιοχή, ώστε να υπάρξουν κάποιες εγγυήσεις;

3) Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία δήλωσε ότι αν τεθεί ως προϋπόθεση για την ένταξή της στην ΕΕ το Κυπριακό πρόβλημα, θα αποσύρει την αίτηση ένταξης (κάτι που θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, προς όφελος του τουρκικού λαού). Εχουμε μια χώρα υπό ένταξη (την Τουρκία) που κατέχει το 38% των εδαφών μιας άλλης χώρας επίσης υπό ένταξη (της Κύπρου), και η ΕΕ αρνείται να το αντιμετωπίσει, υποδηλώνοντας προφανώς τη συνενοχή της.

Οι απαντήσεις που «έδωσε» ο κ. Moscovici δεν ήταν άλλο παρά η επιβεβαίωση του χαρακτήρα της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικής δύναμης στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ηπείρου και όχι μόνο... Παραθέτουμε ορισμένα από τα όσα είπε.

Αναφορικά με το πρώτο ερώτημα, αφού επανέλαβε τις γνωστές κορόνες περί Ευρώπης - χώρου ειρήνης και δημοκρατίας και περί σεβασμού της Χάρτας του ΟΗΕ, «διαβεβαίωσε» ότι η ΕΕ δε θα χρησιμοποιεί αυτό το «εργαλείο» (έτσι λέγονται τώρα οι στρατιωτικές επεμβάσεις) αυθαίρετα, παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

Για την Παλαιστίνη, ενέμεινε στην πολιτική τήρησης ίσων αποστάσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε δύο περιοχές που πρέπει να απελευθερωθούν και οι πέτρες των Παλαιστινίων δεν είναι και τόσο ανώδυνες». Σχετικά με την παρέμβαση του ΟΗΕ ανέφερε ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα για την εγκατάσταση δύναμης παρατήρησης στην περιοχή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ένταξη της Τουρκίας και το Κυπριακό, παραδέχτηκε μεν ότι υπάρχει κάποια ανησυχία στους κόλπους του Συμβουλίου για τις εξελίξεις σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας, και παρέπεμψε στο Ελσίνκι όπου η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν αμφισβήτησε την εγκυρότητα της τουρκικής υποψηφιότητας, αλλά συνυπέγραψε με τις άλλες 14 χώρες - μέλη της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ