Σάββατο 7 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη μεθόριο

ΣΑΝΑ'Α - ΡΙΑΝΤ.--

Συνεχίστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι επίγειες και αεροπορικές επιδρομές του σαουδαραβικού στρατού κατά θέσεων των σιιτών ανταρτών Χούθι. Το Ριάντ, επισήμως, επιμένει ότι στόχος όλων των επιδρομών είναι θέσεις που οι Χούθι έχουν καταλάβει εντός σαουδαραβικού εδάφους.

Αντίθετη, εντελώς, είναι η εκδοχή που δίνουν οι Χούθι. Ο εκπρόσωπός τους, Μουχάμαντ Αμπντέλ Σαλάμ, επαναλάμβανε, χτες, ότι οι σαουδαραβικές επιδρομές πλήττουν την υεμενίτικη μεθοριακή επαρχία Μαλαχίτ και κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων. Υποστήριξε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων εντός υεμενίτικου εδάφους, οι Χούθι αιχμαλώτισαν Σαουδάραβες στρατιώτες, τον αριθμό των οποίων δε διευκρίνισε.

Για αιχμαλώτους έκανε λόγο και το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, αναφερόμενο όμως σε 40 ενόπλους σιίτες Χούθι που φέρονται να συνελήφθησαν εντός σαουδαραβικού εδάφους. Ανεπισήμως, πάντως, σύμβουλος της σαουδαραβικής ηγεσίας επιβεβαίωνε ότι τόσο οι αεροπορικές επιδρομές όσο και οι επίγειες πραγματοποιούνται και εντός του υεμενίτικου εδάφους.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Ιαν Κέλι τόνισε ότι οι ΗΠΑ δε γνωρίζουν αν όντως οι συγκρούσεις στη βόρεια Υεμένη έχουν επεκταθεί εκτός συνόρων. Συμπλήρωσε, όμως, ότι για την Ουάσιγκτον είναι σαφές ότι δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση» στο πρόβλημα και συνέστησε «αυτοσυγκράτηση» σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ούτε ο Κέλι, ούτε ουδείς άλλος είτε από την υεμενίτικη πλευρά (κυβέρνηση ή Χούθι) είτε από τη σαουδαραβική, σχολίασαν τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του ΟΗΕ, του Ερυθρού Σταυρού και άλλων οργανώσεων για τη διασφάλιση διόδων εξόδου και παροχής βοήθειας προς τους δεκάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ