Σάββατο 7 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στρατιές ανέργων και νεόπτωχων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Επιστροφή στο παρελθόν με τη ανεργία στις ΗΠΑ να έχει φτάσει πλέον σε διψήφια νούμερα, αλλά και την κυβέρνηση να επιμένει στη γνωστή δοκιμασμένη συνταγή: Στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οι απώλειες των θέσεων εργασίας ήταν μεγαλύτερες από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων και η ανεργία αναρριχήθηκε στο 10,2% για το μήνα Οκτώβρη. Είναι η πρώτη φορά από το 1983 που η ανεργία ξεπερνά το 10%, παρά την υποτιθέμενη έξοδο της χώρας από την ύφεση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι απολύσεις τον Οκτώβρη ανήλθαν στις 190.000 και είναι ο 22ος διαδοχικός μήνας απολύσεων και η μακρύτερη περίοδος απολύσεων στα τελευταία 70 χρόνια. Εάν καταμετρηθούν όσοι έχουν βρει μερική απασχόληση ή έχουν διακόψει την αναζήτηση εργασίας, το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 17,5%. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση Ομπάμα το μόνο που δηλώνει είναι ότι η ανεργία ενδεχομένως διευρυνθεί πριν ανακάμψει η οικονομία και δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΑΡ, ο Πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε χθες νομοσχέδιο για πακέτο στήριξης ύψους 24 δισ. των μακροχρόνια ανέργων για παράταση του χρόνου λήψης του επιδόματος ανεργίας και στήριξης των δανειοληπτών στεγαστικών προϊόντων με προβλέψεις για φοροαπαλλαγές.

Αύξηση της ανεργίας και στον Καναδά, καθώς το μήνα Οκτώβρη η ανεργία έφτασε το 8,6% από το 8,4% που ήταν το μήνα Σεπτέμβρη.

Περικοπές επιπλέον 1.200 υπαλλήλων της σχεδιάζει η «British Airways», μέτρο που θεωρεί απαραίτητο για το πρόγραμμα περικοπής κόστους. Με τις απολύσεις των 1.200, το σύνολο των σχεδιαζόμενων περικοπών θέσεων εργασίας έως το 2010 ανέρχεται στις 4.800. Οι εργαζόμενοι αναμένεται να ψηφίσουν τη Δευτέρα για απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο νέο κύμα απολύσεων.

Χθες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20, με κύριο θέμα την εξομάλυνση των ανισομερειών της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με το BBC, οι υπουργοί, μαζί με τους κεντρικούς τραπεζίτες του G20, προτίθενται να σχεδιάσουν μια ειδική διαδικασία επίβλεψης, με στόχο να κλείσουν τα καταστροφικά «κενά» στο διεθνές εμπόριο, στην κατανάλωση και τους προϋπολογισμούς και είναι πιθανόν επίσης να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση των μέτρων στήριξης των οικονομιών έως ότου διασφαλιστεί η παγκόσμια ανάκαμψη. Εντούτοις, κάποιες χώρες εμφανίζονται έτοιμες να ξεκινήσουν να μελετούν στρατηγικές εξόδου, όπως αποκαλείται η άρση των μέτρων στήριξης, με διακοπή των τεράστιων δαπανών του Δημοσίου, των χαμηλών επιτοκίων και της επέκτασης της διάθεσης χρήματος στις αγορές για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Στη Γαλλία, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διπλασιάστηκε στο πρώτο 9μηνο του έτους, φτάνοντας στα 125,8 δισ. ευρώ, με κύρια αιτία τη συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων. Ενώ, τέλος, στη Γερμανία σημαντική άνοδο της τάξης του 12,3% παρουσίασε τον Αύγουστο, ετησίως, ο αριθμός των γερμανικών επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση προστασίας από χρεοκοπία. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία εμφανίζεται να έχει εξέλθει από την ύφεση, η κυβέρνηση όσο και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η οικονομία θα παρουσιάσει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5%, συγκριτικά με το 2008.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ