Η αύξηση των ανέργων το Σεπτέμβρη ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών παραγόντων που περίμεναν 10.000 νέους ανέργους. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σε ποσοστό ανεργίας 10,7%, κατά 0,1% μεγαλύτερο από τον Αύγουστο 2004.
Φαίνεται όμως ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας προειδοποίησε ότι η σχεδιαζόμενη ενοποίηση του επιδόματος της ανεργίας και άλλων κοινωνικών παροχών, η οποία θα ξεκινήσει από το 2005, αναμένεται να εκτινάξει περαιτέρω την ανεργία. Οι προβλέψεις του Γραφείου μιλούν για 5 εκατομμύρια ανέργους στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Αυτές οι εξελίξεις διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κυβέρνηση Σρέντερ που υποστήριζε ότι τα αντεργατικά μέτρα της «Ατζέντας 2010» θα οδηγούσαν σε μείωση της ανεργίας. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι η περικοπή των επιδομάτων ανεργίας, η μείωση του χρόνου επιδότησης των ανέργων και η διαγραφή ανέργων από τους καταλόγους ανεργίας του Γραφείου Εργασίας αν δε δεχτούν τη δουλιά που θα τους προταθεί.
Σε δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, περίπου το 76% των Γερμανών δεν πιστεύουν ότι οι αλλαγές στα επιδόματα θα βοηθήσουν στη χαλιναγώγηση της ανεργίας.
Ως ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την αύξηση της ανεργίας προβάλλουν οι χιλιάδες απολύσεις στις βιομηχανίες και τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα στις απολύσεις φαίνεται να προηγούνται οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.
Η κρίση πλήττει ιδιαίτερα το λιανικό εμπόριο στη Γερμανία και αυτό παρά το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι η όποια ανάπτυξη στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις εξαγωγές. Αντίθετα η εσωτερική ζήτηση έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και της ανασφάλειας που προκαλεί το μεγάλο ποσοστό ανεργίας.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών είναι η προειδοποίηση της μεγάλης γερμανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων KarstadtQuelle ότι για να αντιμετωπίσει την οικονομική της δυσπραγία πρόκειται να κλείσει το μισό των πολυκαταστημάτων της. Ως συνέπεια, πρόκειται να χάσουν τη δουλιά τους πάνω από 20.000 εργαζόμενοι.
Ομως, όπως στις περιπτώσεις της DaimlerChrysler και της Sie-mens, και στην περίπτωση της KarstadtQuelle, οι εργοδότες προσπαθούν με την απειλή της απόλυσης να αποσπάσουν τη συναίνεση των εργαζομένων για τη μείωση των αποδοχών τους και την αύξηση των ωρών εργασίας. Ετσι, η Ενωση των Λιανεμπόρων επισείοντας την απειλή των απολύσεων ζητάει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και την «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων.