Σάββατο 7 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο κρατικός προϋπολογισμός

Αμέσως μετά τις εκλογές, τα κυβερνητικά επιτελεία άρχισαν να καλλιεργούν κλίμα «καμένης γης» και «δημοσιονομικού εκτροχιασμού». Ακολούθησαν οι δεσμεύσεις Παπακωνσταντίνου στο ΕΚΟΦΙΝ, για... ανάληψη δράσης επαναφοράς του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ και ως κορωνίδα ήλθε στη συνέχεια, προχτές, η κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2010 και οι εξαγγελίες για άνοιγμα του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού εντός του 2010. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πασχίζει να ανταποκριθεί στην αποστολή της. Να εφαρμόσει την πολιτική ενίσχυσης της οικονομικής ολιγαρχίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις πρώτες 30 ημέρες της διακυβέρνησής της. Η οποία μεταφράζεται σε γενικευμένη επίθεση σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και δικαιωμάτων. Δυστυχώς για τα λαϊκά στρώματα που εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ, οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν πολύ νωρίς.

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, δεν αποτελεί άλλη πολιτική από της ΝΔ, αλλά σηματοδοτεί τη συνέχεια και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά. Κινείται αυστηρά στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, μεταφέροντας τις συνέπειές της στις πλάτες των εργαζομένων. Είναι βαθιά ταξικός, φοροεισπρακτικός, περικόπτει άγρια τις κοινωνικές δαπάνες, εν τέλει αποτελεί εργαλείο βίαιης αναδιανομής του εισοδήματος, υπέρ της ολιγαρχίας και των συμφερόντων της. Πρόκειται για προϋπολογισμό, αυστηρά προσηλωμένο στη στρατηγική της Λισσαβόνας και στον επιδιωκόμενο βασικό της στόχο, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Φυσικά, οι δημοσιονομικές επιδιώξεις, συνοδεύονται και από τις ...αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Ετσι, ως τις 20 Νοέμβρη, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ανοίγει και τον φάκελο του Ασφαλιστικού.

Σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης και εκτόξευσης της ανεργίας, στο σκέλος των εσόδων, προβλέπονται επιπλέον φόροι 3,7 δισ. ευρώ, οι οποίοι θα προέλθουν από την αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, και την επαναφορά της φορολογίας κληρονομιών, γονικών παροχών. Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το θέμα νέας αύξησης των φόρων στα πετρελαιοειδή, καθώς και των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Ενδεικτική είναι και η δραστική μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, στα χαμηλότερα επίπεδα της 20ετίας, καθώς αντιστοιχεί μόλις στο 30% της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων.

Στο σκέλος των δαπανών, έχουμε σφαγιασμό. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα αυξηθούν ονομαστικά μόλις κατά 1,5% παρουσιάζοντας μία από τις επαχθέστερες εισοδηματικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών. Οι πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις, προνοιακά επιδόματα κλπ.), μειώνονται σε απόλυτα επίπεδα. Μειώνονται οι επιχορηγήσεις στο ΙΚΑ, ενώ «παγώνουν» στα επίπεδα του 2009, αυτές του ΝΑΤ και του ΟΑΕΕ. Απόλυτη μείωση έχουμε και στις δαπάνες κοινωνικής προστασίας και στις καταναλωτικές δαπάνες.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επικαλείται τα ελλείμματα που δημιουργούνται από την κρατική στήριξη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, για να επιταχύνει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας και στο Ασφαλιστικό, προσφέροντας φθηνούς εργαζόμενους στους επιχειρηματίες, μέσα από την επέκταση της μερικής προσωρινής απασχόλησης και τη μετακύλιση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του κεφαλαίου στους φορολογούμενους. Εμπαίζει με τα προνοιακού χαρακτήρα επιδόματα πτωχοκομείου, ενώ επιβάλλει φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα μέσω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας. Εχουμε έναν κρατικό προϋπολογισμό, σε ευθεία αντιλαϊκή στόχευση. Η αντίσταση και αντεπίθεση του λαϊκού παράγοντα προβάλλει ως αναπόδραστη αναγκαιότητα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ