Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Εμπλοκή των ΗΠΑ σε βομβαρδισμούς

Από τους βομβαρδισμούς στη Βόρεια Υεμένη
Από τους βομβαρδισμούς στη Βόρεια Υεμένη
ΣΑΝΑ'Α.

Νέο μακελειό αμάχων καταγγέλλουν οι σιίτες ένοπλοι Χούθι που από το καλοκαίρι μάχονται στη βόρεια Υεμένη τα κυβερνητικά στρατεύματα καταγγέλλοντας διακρίσεις και ζητώντας να εφαρμοστεί στην περιοχή τους ο ισλαμικός νόμος. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους στο διαδίκτυο, την Κυριακή, σαουδαραβικά αεροσκάφη έπληξαν την μεθοριακή πόλη Ράζεχ, ισοπεδώνοντας σπίτια και σκοτώνοντας 50 ανθρώπους, κυρίως γυναικόπαιδα.

Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή, καθώς τόσο οι υεμενίτικες, όσο και οι σαουδαραβικές αρχές δεν τη σχολίασαν. Επίσης, ανθρωπιστικές οργανώσεις και δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή, εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει.

Η σαουδαραβική ηγεσία αρνείται ότι ο στρατός της ή η αεροπορία της επιχειρεί εντός υεμενίτικου εδάφους, επιμένοντας ότι η παρέμβασή της αφορούσε μόνο στην εκδίωξη των ενόπλων Χούθι που παρεισέφρησαν στο έδαφός της στις αρχές Νοεμβρίου. Το ίδιο υποστηρίζει και η υεμενίτικη κυβέρνηση, η οποία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι στις τελευταίες μάχες τραυματίστηκε σοβαρά ο ηγέτης των ενόπλων, Αμπντούλ Μάλακ αλ Χούθι. Οι σιίτες ένοπλοι διέψευσαν την είδηση.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν εκτοπιστεί. Ταυτόχρονα, αποκαλύφθηκε ότι με εντολές του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, οι αμερικανικές Ενοπλές δυνάμεις όχι μόνο «παρείχαν βοήθεια» προς τις κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης, αλλά πραγματοποίησαν τις αεροπορικές επιδρομές νωρίς το πρωί της Πέμπτης, με ρίψη πυραύλων «Κρουζ», εναντίον δύο «στόχων της Αλ Κάιντα» όπως αποκάλυψαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Κατά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι επιθέσεις αυτές εντάσσονται στην κλιμάκωση της εκστρατείας της κυβέρνησης Ομπάμα «εναντίον στόχων της Αλ Κάιντα». Οι Χούθι, πρώην σύμμαχοι των ιμπεριαλιστών όπως και ο φαντομάς Μπιν Λάντεν, γίνονται το νέο πρόσχημα για επεμβάσεις στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ